• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu, şansa Chişinăului - unicul candidat european şi antioligarhic

    Valeriu Munteanu, şansa Chişinăului - unicul candidat european şi antioligarhic

    18.05.2018  

    Duminică se dă bătălia hotărâtoare pentru Chișinău și Republica Moldova. Duminică se hotărăște soarta noastră pentru multă vreme de acum înainte sau poate chiar pentru totdeauna. Vom ști dacă mergem spre Uniunea Europeană și spre România sau dacă mergem spre Eurasia lui Putin. Vom ști dacă mergem spre dreptate și o viață mai bună sau spre lumea Eurasiatică a lui Plahotniuc–Dodon, unde stăpânește fărădelegea și unde oligarhii pradă banii bugetului și banii statului, unde pot fura nepedepsiți în timp ce oamenii aleg să trăiască în mizerie, acasă ori să se rupă de cei dragi și să ia drumul străinătății. Unde nu există trai bun acasă, așa cum este normal.

    Nu trebuie să uităm nicio clipă cum am ajuns aici. Binomul Plahotniuc-Dodon a uzurpat puterea în republică. Cea mai mare lovitură a lor este plănuită la Chișinău, capitala cu o treime din populație și jumătate din economia Republicii Moldova. Dacă vor stăpâni Chișinăul vor stăpâni întreaga Republică Moldova poate pentru o generație. După plecarea lor, dacă vor mai pleca vreodată, ruinele rămase în urma lor vor face imposibilă orice speranță de renaștere.

    Au suspendat ilegal primarul din Chișinău, pe Dorin Chirtoacă, ales de chișinăuieni și au pus-o abuziv în locul lui pe uzurpatoarea Silvia Radu care nu a fost aleasă de nimeni, cu gândul ca până la alegerile locale, la termen, care ar fi urmat în 2019, Binomul să se întărească în Chișinău având această marionetă pe rolul de primar interimar, astfel încât, să nu mai poată fi dați jos și alegerile să devină o formalitate.

    Acest plan mârșav a fost dat peste cap de curajul personal al lui Dorin Chirtoacă. El a înfruntat șantajul și amenințarea cu ani grei de pușcărie politică.

    Dorin Chirtoacă a provocat alegerile prin demisia sa, iar votul popular îngrozește cel mai mult Binomul. Dorin a avut curajul să dea cea mai grea lovitură Binomului. Să folosim această șansă și să terminăm ceea ce a declanșat dânsul. Ar fi mare păcat să se irosească această șansă, spre satisfacția Binomului Plahotniuc-Dodon, care ar vrea ca duminică să stăm acasă descurajați, în loc să venim la vot.

    Fiți luptători! Duminică veniți cu toții la vot pentru a vă arăta supărarea. Pentru a dovedi întregii lumi care stă cu ochii pe noi că suntem demni și liberi, că suntem locuitorii unei capitale europene, nu o turmă despre care Binomul crede că o poate mâna unde dorește. Plahotniuc-Dodon ne aduc cea mai mare insultă pentru că așa gândesc despre noi și doar pentru aceasta merită pedepsiți.

    Lupta mea este în primul rând pentru un Chișinău european. Mulți pretind acest lucru acum, dar eu sunt singurul candidat care într-adevăr știe, vrea și poate să transforme Chișinăul în capitală europeană. Ceilalți sunt europeni numai cu gura, dar nu cu fapta.

    Eu vreau să fac un mare oraș european, la fel ca ceilalți primari din Europa. Nu propun experiențe pe spatele chișinăuienilor. În toată Europa orașele au autonomie locală financiară. Taxele și impozitele colectate din oraș să rămână la bugetul orașului, nicidecum să fie la discreția Guvernului, cum este în Republica Moldova. Dacă în UTA Găgăuzia se poate acest lucru și veniturile fiscale merg la Comrat, nu la Guvern, atunci se poate și pentru Chișinău.

    Chișinăul are nevoie de mari investiții pentru a se dezvolta și pentru a atrage banii și  firme care să ofere locuri de muncă bine plătite. În Europa orașele se împrumută pe termen lung, pe 10 ani, prin emisiunea de obligațiuni municipale pe burse. Investițiile făcute cu aceste finanțări dezvoltă orașul, cresc veniturile la buget și atunci creditele pot fi întoarse. Așa funcționează și nu altfel. Dar pentru a obține finanțări trebuie să arăți finanțatorilor că ai venituri proprii, iar Chișinăul nu le are.

    Acest lucru se întâmplă și acum. Marile proiecte pentru Chișinău începute de Dorin Chirtoacă și blocate în prezent de Binomul Plahotniuc-Dodon prin uzurpatoarea Silvia Radu, sunt cu bani de la finanțatori ca Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii nu cad din cer.

    În prezent din bugetul Chișinăului 97% sunt pentru consum, adică salarii, electricitate, apă, căldură și doar 3% pentru dezvoltare, investiții. Aceasta pentru că banii Chișinăului, 6 miliarde lei anual, sunt luați de guvernul lui Plahotniuc.

    În aceste condiții, cum de nu le este rușine celorlalți candidați să vă privească în ochi și să vă mintă că vor face săli de sport, parcuri, și câte și mai câte? Cu ce bani?

    Aici este diferența fundamentală între mine și ceilalți candidați. Eu construiesc, nu cârpesc! Eu propun marile proiecte de dezvoltare și arăt și singura cale de obținere a finanțărilor, așa cum se face peste tot în Europa.

    Niciunul dintre candidați nu are mari proiecte pentru că nu are viziune și niciunul nu spune de unde va obținea fondurile necesare finanțării. Când voi fi ales primar vom merge înainte, spre dezvoltare și bunăstare. Dacă orice alt candidat în locul meu ar ocupa postul de primar am rămâne pe loc și Chișinăul s-ar degrada.

    Eu cunosc cel mai bine legile și instituțiile Republicii Moldova și știu că multe dintre propunerile mele pot fi realizate cu legi, cu colaborarea guvernului și parlamentului.  Unele pot fi obținute prin referendumuri, pe care trebuie să le câștigăm, luptând în rând cu sutele de mii de chișinăuieni. Alte pot fi realizate de o majoritate parlamentară după izgonirea de la putere a odiosului Binom Plahotniuc-Dodon.

    Pentru că vreau Chișinău european și dezvoltare europeană și pentru că mă lupt să zdrobesc caracatița coruptă a Binomului Plahotniuc-Dodon și pentru că vreau dreptate voi face totul pentru a transfera Aeroportul de la Ministerul Economiei la Primăria Chișinău și apoi să anulez contractul de concesiune încheiat de Ilan Șor cu sprijinul lui Plahotniuc.

    Nu e nimic complicat, se face într-o zi prin hotărârea guvernului. Vreau acest lucru pentru a nu-i lăsa pe hoți să se bucure de roadele furtului. Să își umple conturile cu veniturile de la cea mai mare companie din oraș, în loc ca banii să fie folosiți pentru dezvoltarea aeroportului dar și a Chișinăului.

    Cine este european vrea întoarcerea Aeroportului, pentru că în toată Europa administrațiile locale sunt acționare la aeroporturi. Cine se opune sau măcar ia apă în gură la această temă nu este european, chiar dacă minte că este.

    Plahotniuc vămuiește toate facturile de electricitate ale chișinăuienilor prin firma sa off-shore care aduce energia de la Cuciurgan. Vreau să fac o centrală electrică în cogenerare de 150 MW care va asigura independentă energetică Chișinăului, care va reduce cu 30% prețul facturilor plătite de chișinăuieni, va aduce profit la bugetul primăriei și va crea locuri de muncă. Cu miliardul furat făceam nu una, ci 7 centrale electrice. Plahotniuc ia 12 milioane dolari ca să-și facă parc de distracții cu piscine și havuzuri la Stăuceni. Dacă puneam acești bani co-finanțare pentru centrală, primeam restul de la finanțatorii internaționali.

    Știu exact ce trebuie făcut și voi merge neabătut pe această cale de dezvoltare, singura posibilă, singura europeană.

    De la cuplul Silvia Radu-Ivan Ceban nu am pretenții, ei sunt niște biete marionete și nu gândesc cu capul lor. Gândește Binomul pentru ei. Silvia Radu nu este nimic și Ivan Ceban nu este european. Pentru el modelele declarate sunt Baku și Minsk, dictatorii Aliev și Lukașenko.

    Dar aveam alte așteptări de la coaliția PAS/PPDA/PLDM și candidatul lor, Andrei Năstase. Cum se pretinde „unicul” reprezentant al forțelor „pro-europene” acest candidat care nu are nicio prevedere europeană în program, cum ar fi autonomia locală financiară? Cum este „pro-european” acest candidat ale cărui propuneri din program încalcă prevederile Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană?

    Cum se pretinde Andrei Năstase „unicul” candidat anti-oligarhic când în programul său nu are nicio prevedere prin care să scoată Chișinăul din robia economică a lui Plahotniuc?

    Lui Andrei Năstase nu-i pasă că Guvernul lui Plahotniuc ia toți banii plătiți din taxe și impozite de chișinăuieni în loc ca acești bani să rămână la bugetul Primăriei cum este în Europa. El nu susține implementarea legislației europeană,  adică autonomia financiară locală a Chișinăului cum susțin eu.

    Lui Andrei Năstase nu-i pasă că chișinăuienii la facturile de electricitate îi plătesc zeci de milioane dolari lui Plahotniuc comision la firma EnergoKapital și Chișinăul este dependent energetic de separatiștii transnistreni.

    Andrei Năstase pretinde că se luptă cu corupții, cu Binomul, și că vrea întoarcerea averii publice furate. Eu nu îl cred și vă spun că toate acestea sunt vorbe goale cât timp dânsul se opune planului meu de trecere la Primăria Chișinău a aeroportului.

    Am vrut să lămuresc toate aceste lucruri cu Andrei Năstase într-o dezbatere publică. El refuză. Fuge și se ascunde. În schimb pretinde să mă retrag în favoarea lui. Eu niciodată nu dau înapoi. Eu lupt, nu mă ascund! Niciodată nu-i voi trăda pe chișinăuienii și nu voi renunța la programele de modernizare europeană pentru Andrei Năstase, care are un program asemănător cu Ivan Ceban. Nu spun eu acest lucru ci chiar dânșii, pentru că se acuză unul pe altul de plagiat.

    Duminică avem o bătălie grea și decisivă cu Binomul Plahotniuc-Dodon.

    Eu merg neabătut înainte, în ciuda dezinformărilor, lipsei de mijloace și monopolului televiziunilor deținute de Binomul Plahotniuc-Dodon.

    Andrei Năstase știe că pierde alegerile. Știe că nu va intra în turul 2 și a aflat asta nu din sondajele otrăvite ale Binomului Plahotniuc-Dodon, ci chiar din sondajul BOP al oamenilor săi de încredere, Barbăroșie și Ciobanu.

    Pentru aceasta, Andrei Năstase și oamenii lui au renunțat deja la luptă și pregătesc în mod politicianist înfrângerea, adică explicațiile pe care vor trebui să le dea începând cu duminică seara, după anunțarea rezultatelor.

    Discursul catastrofic despre marile fraude de la alegeri este o pregătire a înfrângerii. Dar asemenea discurs iresponsabil demobilizează electoratul și descurajează chișinăuienii să vină la votare, din moment ce votul lor oricum va fi furat.

    Cererile plângăcioase de retragere a mea în favoarea lui Andrei Năstase sunt tot în vederea pregătirii înfrângerii. Andrei Năstase și echipa lui caută de pe acum responsabilii pentru înfrângere, iar responsabilul după care se ascund așa-zisele „forțe pro-europene” este Valeriu Munteanu, pentru că nu vrea să se retragă.

    Andrei Năstase decât să poftească la voturile lui Valeriu Munteanu mai bine s-ar fi luptat să obțină propriile voturi, ale coaliției PAS/PPDA/PLDM. Conform propriului sondaj, aproape două treimi din alegătorii coaliției nu se simt reprezentați de Andei Năstase. Această importantă categorie de electorat s-a trezit în mod nedrept fără reprezentant chiar în pragul alegerilor. Pentru aceasta le cer să mă voteze pe mine. Pentru că gândim la fel și simțim la fel. Pentru că în această luptă grea a venit vremea celor puternici. Nu este loc aici pentru cei slabi, care fug și se ascund.

    Iubiți chișinăuieni. Avem o bătălie de dat duminică. Vom învinge. V-am spus că cea mai mare spaimă a Binomului este de votul popular. Sunt îngroziți de dumneavoastră.

    Vom învinge! Victoria e a noastră!
    Veniți cu toții la vot!
    Așa să ne ajute Dumnezeu!

    Valeriu Munteanu, candidat la funcția de primar al mun. Chișinău

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com