• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Partidul Liberal a comemorat 206 ani de la ocupația Basarabiei de către Rusia țaristă

    Partidul Liberal a comemorat 206 ani de la ocupația Basarabiei de către Rusia țaristă

    16.05.2018  

    La 16 mai 1812, a fost semnat tratatul de pace între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc din 1806–1812. Prin acest tratat, jumătatea de est a Principatului Moldovei era anexată la Imperiul Rus, sub falsa denumire de Basarabia.

    Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăţi, 17 oraşe şi 695 de sate, (conform cu recensământul ordonat de autorităţile ţariste în 1817). Au trecut în componenţa Imperiului Rus ţinuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpuşna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ţinutului Iaşilor şi Bugeacul. Autorităţile ţariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată „Bessarabia”.

     

    Astăzi, Partidul Liberal a adus un omagiu celor care au luptat și care au avut de suferit din cauza ocupației țariste de la 16 mai 1812. Evenimentul a avut loc în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău. 

    Prim-vicepreședintele PL, Corina Fusu a ținut să menționeze că, „Partidul Liberal a militat mereu, s-a adresat inclusiv și Federației Ruse, același lucru îl facem și astăzi – să ne permită să trăim în libertate, demnitate și să ne decidem singuri soarta. Vom rezista și în continuare, la fel cum a rezistat și limba română, chiar dacaă s-au depus toate eforturile cu ajutorul mașinii ideologice a URSS să ne lipsească de alfabet, limbă și identitate. Astăzi, la16 mai, la fel cum o facem de fiecare dată, le transmitem mesajul că noi nu cedăm și nu vom ceda niciodată”.

    În discursul său, prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a precizat că „din păcate, Europa nu a reușit să corecteze această nedreptate care s-a întâmplat cu Basarabia atunci și care s-a repetat în 1940. Cu ce ocazie Imperiul țarist și cel Otoman au împărțit teritoriul Moldovei care nu le-a aparținut? Atunci nu a fost împărțit doar teritoriul, dar și oamenii. Abia la 1859 și 1918 au scăpat de jugul turcesc și cel rus, fiind înfăurită, în final, România Mare”.

    „Republica Moldova se află încă sub ocupație. Armata a 14-a rusească continuă să staționeze în regiunea transnistreană, iar contingentul de ”pacificatori” efectuează periodic exerciții militare alături de separatiștii de la Tiraspol”, a accentuat Dorin Chirtoacă.

     

    Din momentul anexării, timp se peste 200 ani, rușii au avut ca scop principal lichidarea specificului național și rusificarea populației autohtone. În scopul lor de a "dezromâniza" populația, aceștia au recurs la măsuri barbare, precum deportări în masă și foamete organizată, odată ce imperiul țarist a lăsat loc imperiului sovietic. Urmările acestor politici antinaționale sunt resimțite și la momentul actual în Republica Moldova. Cu toate acestea, românismul a rezistat eroic de-a lungul celor 2 veacuri pe malul stâng al Prutului și flacăra lui nu s-a stins niciodată pentru românii basarabeni care își iubesc Patria, Limba și Istoria.

    16 mai 1812 va rămâne pe veci cea mai tristă zi din istoria basarabenilor, cea mai tristă zi din viața fiecărui basarabean. 16 mai reprezintă începutul unui calvar care nu se va termina decât prin revenirea Basarabiei la trupul românesc al Europei. În fiecare an, pe 16 mai, ne aducem aminte ce am fi putut fi și nu suntem, unde am fi putut fi și nu am ajuns.

    VIDEO de la eveniment:

     

    16 mai 2018,
    Serviciul de presă al PL

     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com