• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  27 aprilie - Ziua Drapelului
  27.04.2019     
  Dorin Chirtoacă a prezentat dovezile privind fabricarea dosarelor și caracterul strict politic al acestora
  09.04.2019     
  PL a comemorat ziua de 7 aprilie
  07.04.2019     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei

  Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei

  03.05.2018  

  Stimaţi reprezentanți ai mass media, 

  Cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei, aducem mulțumiri și aprecieri pentru efortul constant pe care îl faceți pentru a informa, a educa și a facilita formarea opiniei publice cu privire la evenimentele ce ne influențează direct sau indirect. 

  În mod ideal, presa constituie a patra putere în stat, în care toate celelalte puteri sunt obligate să facăapel la serviciile ei, fără să poată însă să o subordoneze, ea devine o adevărată putere în momentul în care se separă de celelalte puteri, oferindu-le însă accesul la cuvântul și imaginea publică. 

  Mass-media trebuie să garanteze fluxul eficient al informației, să informeze în mod obiectiv societatea, contează în special ca aceste instituții să nu transmită doar mesajul puterii politice, ci și pe cel al opoziției.

  În goana după rating și senzație, mai cu seamă în campaniile electorale, fenomenul fake-news ia amploare și în Republica Moldova, făcându-se abstracție de orice norme deontologice ale jurnalismului.

  Cu regret, incluziunea factorului politic în piața media o face pe aceasta din urmă dependentă, în principal, financiar, ce cauzează autocenzura instituțiilor mass-media, în loc să sensibilizeze atenția publicului asupra abuzurilor, neregulilor sau ilegalităților comise de grupurile aflate la putere. Tot mai puține sunt sursele media independente care au curajul să scoată la iveală analize deranjante la adresa puterii.

  Pentru a evita fenomenele emergente negative ale colaborării între politică și mass-media este nevoie de un cadru legislativ echilibrat, adaptat condițiilor actuale, care ar evita monopolul pe piața mediatică și ulterioarele consecințedezastruoase pentru opinia publică, pentru societate în ansamblu.

  În pofida provocărilor pe care le întâmpinați zi de zi, vă dorim să cutezați spre noi culmi, să vă faceți meseria cu onestitate și devotament. Respectul şi aprecierea societăţii, încrederea cetăţenilor sunt cea mai bună răsplată și convingere că ceea ce faceți nu este în zadar.

  Cu respect,
  Mihai GHIMPU
  Preşedintele Partidului Liberal

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3998591  | ieri: 1891 |  azi: 805 |  online: 19     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97