• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  VIDEO/Dorin Chirtoacă a prezentat documente ce atestă creditele luate de la BEM de familia Grecianîi, în valoare de aproape 5 milioane de Euro
  15.07.2019     
  Consiliul Republican al PL a decis participarea PL în alegerile locale din 20 octombrie
  14.07.2019     
  PL a comemorat 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste
  06.07.2019     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Ziua TRICOLORULUI marcată de liberali la Chișinău

  Ziua TRICOLORULUI marcată de liberali la Chișinău

  27.04.2018  

  La data de  27 aprilie 2018, marcăm 28 de ani de când Tricolorul a devenit oficial drapelul de stat, prin hotărârea primului Parlament ai anilor 1990-1994. Cu acest prilej, Partidul Liberal a organizat un eveniment pentru a aduce un omagiu Tricolorului, simbol ce semnifică veacurile de gând şi luptă, pentru unitate şi independenţă ale poporului român 

  În debutul evenimentului, Valeriu Munteanu a făcut o incursiune istorică despre primele momente de afirmare a drapelului „tricolorul a apărut din dorinţa de unitate a moldovenilor şi a muntenilor. La începutul secolului al XIX-lea, în vremea domnitorilor Alexandru Dimitrie Ghika şi Mihail Sturdza, steagurile Principatelor aveau doar două culori: în ţara Românească galben şi albastru, în Moldova - roşu şi albastru. În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite. „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea”, declama domnitorul.

  Dorin Chirtoacă a ținut să menționeze că „este o zi cu bucurie, dar bucuria nu este deplină, din mai multe motive. La 27 aprilie 1990, unchiul Gheorghe Ghimpu arbora tricolorul pe clădirea Parlamentului, actuala clădire a Președinției. Țin minte și votul din parlament care s-a retransmis atunci. Au fost ani plini de emoție, de energie pozitivă, de speranță. La distanță de 28 de ani, astăzi, cât ne mai putem bucura de tricolor, cât ne mai putem bucura de acele lucruri la care au aspirat părinții și bunicii noștri, la care a aspirat Marea Adunare Națională din 1989? Atunci tricolorul a fost arborat pentru libertate, democrație și reîntregirea neamului românesc . Ani la rând, tot ceea ce s-a făcut în plus față de acest gest, trebuia să ne apropie de libertate, democrație, de reîntregirea neamului românesc.  Ceea ce am realizat la Primăria Chișinău timp de 10 ani, a avut același scop: libertate, democrație, reîntregirea neamului românesc”.

  Mihai Ghimpu a avut un discurs emoționat, în care a evocat acele evenimente marcante ce au avut loc odată cu obținerea suveranității Basarabiei și a reînvierii conștiinței naționale.

  „Aflându-mă aici, de Ziua Tricolorului, m-au copleșit amintirile celor mai frumoase zile pe care le-am trăit, amintirile anilor 1988-1989, când am dat start luptei pentru libertatea și unitatea noastră. Anume aici, actualmente Valea Morilor, tricolorul a fâlfâit pentru prima dată pe acest meleag numit Basarabia. De aici a fost dus pe străzile capitale, în Piața Marii Adunări Naționale, apoi arborat pe clădirea Parlamentului. Sunt martor ocular câtă lume aștepta acest moment, purtând tricolorul înfășurat pe corp. Doar prin luptă, tricolorul a fost iarăși arborat pe acest mult pătimit pământ. Trăiască tricolorul!” a declarat Mihai Ghimpu.

  Serviciul de presă al PL
  27 aprilie 2018

   

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 4094052  | ieri: 1951 |  azi: 524 |  online: 16     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97