• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în eternitate a cineastului Ion Chistruga
  09.11.2018     
  26 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ion și a Doinei Aldea-Teodorovici
  30.10.2018     
  Cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului au semnat pentru Unire
  27.10.2018     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Republica Moldova este tot mai aproape de România din punctul de vedere al apărării și securității naționale

  Republica Moldova este tot mai aproape de România din punctul de vedere al apărării și securității naționale

  23.04.2018  

  Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, Roman Boțan, și Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dorel-Gheorghe Căprar, au semnat o Declarație comună.

  În textul Declarației comune președinții celor două comisii parlamentare s-au angajat în consolidarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova,  în continuarea sprijinului pentru stabilitatea și sporirea rezilienței Republicii Moldova pentru avansarea pe calea europeană, în limitarea efectelor instabilității regionale prin folosirea instrumentelor diplomației parlamentare, în lansarea unui dialog parlamentar intensificat, precum și implementarea unui plan de acțiuni bilateral, care să implice contacte permanente, schimb de opinii și bune practici în domeniul controlului parlamentar asupra sectorului de securitate și apărare.

  Roman Boțan a menționat că, „declarația comună susține angajarea fermă în continuarea, extinderea și aprofundarea la nivel parlamentar a parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în domenii precum democrație și bună guvernare, reforma sectorului de securitate, cooperare în materie de apărare și securitate, controlul parlamentar asupra acestui sector etc. Potrivit lui Boțan, cea mai mare amenințare la adresa securității R. Moldova în acest moment, dar și la cea din regiune, este prezența trupelor militare rusești în stânga Nistrului”.

  „Anul 2018 în care marcăm Centenarul Marii Uniri și anul 2019 când România va exercita președinția Consiliului Uniunii Europene sunt perioade de intensificare a cooperării noastre și o oportunitate pentru promovarea interesului strategic al Republicii Moldova de integrare europeană. De asemenea, ne-am propus să constituim o colaborare trilaterală pe domenii de interes comun între comisiile parlamentare de profil de la Chișinău, București și Kiev”, a precizat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova.

  La rândul său, Dorel-Gheorghe Căprar a declarat că, „chiar dacă ați început, în R. Moldova, o colaborare cu NATO, iar România este membră a NATO, amenințările sunt aceleași. Prin diplomație parlamentară, prin relațiile pe care le avem cu ministerele de resort, în speță al Apărării și de Interne, putem găsi soluțiile necesare pentru a ne proteja. Prin semnarea Declarației comune ”suntem deschizătorii unui drum parlamentar inedit între cele două comisii”. ”Este o asumare directă a președinților și o voință comună a membrilor comisiilor de dialog și diplomație parlamentară”, a spus deputatul român.

   

  23 aprilie 2018
  Serviciul de presă al PL

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3691064  | ieri: 1430 |  azi: 640 |  online: 1     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97