• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  VIDEO/Declarațiile PL privind rezultatele alegerilor parlamentare
  25.02.2019     
  Dorin Chirtoacă, despre modul în care a decurs procesul de vot și încălcările depistate
  24.02.2019     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  „Aleșii locali nu trebuie să fie hărțuiți judiciar”. Congresul Autorităților Locale și Regionale al CE a analizat suspendarea lui Dorin Chirtoacă

  „Aleșii locali nu trebuie să fie hărțuiți judiciar”. Congresul Autorităților Locale și Regionale al CE a analizat suspendarea lui Dorin Chirtoacă

  28.03.2018  

  Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, autoritatea căreia i-a scris Dorin Chirtoacă o serie de scrisori despre arestul său, a venit cu un raport în care a vizat statul nostru. Potrivit congresului, „starea democrației locale moldovenești s-a deteriorat substanțial” de la ultimul raport al organizației în 2012, iar suspendarea lui Dorin Chirtoacă și organizarea referendumului de demitere a sa au fost rezultate ale „disfuncționalității puterii locale”.

  O misiune a Congresului s-a aflat la Chișinău cu scopul de a acumula informații despre suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Capitalei. 

  Raportorii Marc Cools din Belgia și Gunn Marit Helgesen din Norvegia au concluzionat că „starea democrației locale moldovenești s-a deteriorat substanțial” de la ultima lor monitorizare, în 2012. 

  „Modul în care a avut loc referendumul de demitere a primarului de Chișinău a dus la disfuncționalitatea guvernării locale în capitală și a afectat și mai mult funcționarea democrației locale. Raportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unui temei juridic clar pentru suspendarea unui ales local. Ei de asemenea au descperit  consultărilor cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). În raport se invocă o încălcare a art.8.3 din Carta congresului (principiul proporționalității în controlul organelor administrației publice locale)”, scrie într-un comunicat al Congresului. 

  Congresul recomandă revizuirea legislației moldovenești, în special a Codului Electoral, pentru a se asigura că aleșii locali își administrează municipalitățile în mod liber și nu sunt expuși hărțuirii judiciare.

  Raportorii au fost, de asemenea, îngrijorați de un număr mare de urmăriri penale împotriva aleșilor locali, motivate de lupta contra corupției. „Măsurile anti-corupție nu pot servi în niciun fel drept un motiv sistematic pentru ceea ce noi numim arestări masive”, a declarat Gunn Marit Helgesen. „Trebuie găsit echilibrul corect între interesul public local și lupta împotriva corupției, iar dialogul dintre Congresul Național al Autorităților Locale din Moldova și guvern ar trebui reluat cu ajutorul unui proces de consultare formalizat și în conformitate cu Carta și Rezoluția Congresului”, a mai adăugat raportoarea.

  Sursa: www.agora.md

   

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3901006  | ieri: 1215 |  azi: 104 |  online: 26     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97