• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  VIDEO. „Aici nu e RSSM”. Liberalii încurajează ca și alte consilii locale să voteze Unirea: „Oferim asistență juridică în caz de intimidări”

    VIDEO. „Aici nu e RSSM”. Liberalii încurajează ca și alte consilii locale să voteze Unirea: „Oferim asistență juridică în caz de intimidări”

    01.02.2018  

    Liberalii au salutat inițiativa consiliilor locale de a semna pentru o Unire simbolică a Republicii Moldova cu România. „Șapte consilii locale au adoptat decizii de Unire cu România. Programul PL despre Unirea R. Moldova cu România are tot mai multă susținere printre cetățeni, dovadă fiind cele șapte localități”, a declarat Mihai Ghimpu, calificând drept aberantă Declarație președintelui Dodon, care a condamnat gestul autorităților locale și a cerut tragerea la răspundere a aleșilor locali.

    „Vrem să îi spunem tovarășului Dodon că Republica Moldova nu este Republica Sovietică Socialistă Moldovenească”, a spus liderul PL.

    „Este un stat de drept, democratic, unde este respectat dreptul la opinie și orientare politică. Avem în Constituție art. 142 care spune că „dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”, ceea ce oferă dreptul fiecărui cetățean să abordeze acest subiect, și să-l decidă prin referendum. Dar nu așa cum el vrea, prin Consiliul Suprem de Securitate (CSS) să ridice bâta și să facă ce vrea el”, a mai spus Mihai Ghimpu.

    Președintele PL s-a amuzat și pe afirmația din Declarația șefului statului, precum că statalitatea Moldovei are peste 700 de ani: „Asta e de râsul găinilor. R. Moldova nu are nimic în comun cu Principatul Moldova, care a format statul român împreună cu Muntenia. Noi suntem un stat pornit din 1940”.

    „Condamnăm acțiunile nepreședintelui Dodon. Nu știu ce va hotărî la CCS, dar cert e că această declarație sau decizie care va fi adoptată la CSS va fi neconstituțională. Președintele Dodon a încălcat foate des Constituția, și nu consilierii locali, și trebuie pedepsit Dodon, dar nu cei care au votat unirea cu România”, a mai spus Mihai Ghimpu.

    Liberalul a amintit despre câteva gesturi făcute de Igor Dodon în postura sa de președinte. „Cum să înțelegem felicitările către așa-zisul președinte de la Tiraspol? Aici a încălcat clar Constituția. Dar când a îndemnat Rusia să oprească acest fenomen periculos, de românizare? Vă dați seama? Asta înseamnă chemare a unui stat să se implice în treburile interne. Anume Rusia, țara din cauza căreia am fost rupți de la Patrie”

    „Conform art. 1 și art. 142 din Constituție, fiecare cetățean are dreptul de a promova ideea Unirii”, a adăugat liberalul, încurajând aleșii locali să nu se oprească doar la Declarații simbolice de Unire: „Să nu se oprească doar la votarea acestei decizii, ci să vorbească despre care este viitorul nostru, cine suntem și care-i istoria noastră”.

    Asistență juridică gratuită pentru aleșii locali

    „PL va oferi asistență juridică calificată și gratuită tuturor reprezentanților Administrației Publice Locale care vor fi intimidați de Dodon și compania în încercarea de a descuraja unionismul în R. Moldova. Vom asigura asistență juridică în toate instanțele naționale și până la CEDO”, a promis vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, aleșilor locali care au votat și care, eventual, vor vota pentru Unire.

    Potrivit lui Munteanu, liberalii se așteaptă ca alte consilii locale să le urmeze exemplul celor șapte.

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com