• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Cei mai săraci...,cei mai bogați...

    Mihai Ghimpu: Cei mai săraci...,cei mai bogați...

    10.01.2018  

    Dacă ar exista un campionat european la cel mai sărac și, totodată, cel mai bogat stat, -Republica Moldova ar ocupa primul loc. 

    Nu mai are nimeni în Europa, dar nici în lume, două Crăciunuri, două Revelioane, două limbi, două Mitropolii, două identități, două state moldovenești (unul, ce-i drept, nerecunoscut, dar care de facto există - Republica Transnistreană Moldovenească, adică PMR). Doar noi, românii din R. Moldova avem de toate câte două, pentru că trăim încă după regulile și legile celor, care ne-au rupt în 1940 de la Țara-mamă, România.

    În 1991, RSS Moldovenească (creată de ruși după ocupația din 28 Iunie 1940 prin hotărârea Sovietului Suprem al URSS) este redenumită în Republica Moldova și declarată stat independent. 

    La acel moment, nu exista o conducere și un Parlament majoritar cu viziuni unioniste (înafară de deputații promovați de Frontul Popular), care ar fi votat îndată după declararea Independentei Republicii Moldova, UNIREA cu ȚARA-MAMĂ. 

    Motive de ce nu s-a votat UNIREA cu România, ci s-a limitat doar la declararea independenței RM, au fost mai multe: apariția ad-hoc a republicii transnistrene moldovenești și a găgăuziei - făcăturile directe ale KGB-ului URSS, anume pentru a nu permite producerea UNIRII, fapt recunoscut în plenul Parlamentului RM de către Selezniov, fostul președinte al Dumei de Stat al Federației Ruse; mentalitatea rusească a românilor moldoveni din acest teritoriu, inclusiv a multor deputați, care acum își regretă viziunile retrograde de atunci; faptul că executivul de la București n-a dorit să intre în conflict cu Rusia sovietică, România recunoscând prima independența RM; asta în pofida faptului, că Congresul SUA ne-a arătat direcția politică și prin rezoluția sa a spus că nu este împotriva Unirii Republicii Moldova cu România. 
    Toate aceste poveri ni se trag încă de la 1812, când Rusia țaristă a ocupat teritoriul dintre Prut și Nistru, acesta aparținând la acea perioadă Țării Moldovei. Ca să fie o deosebire dintre românii moldoveni din partea stângă a Prutului și cei din partea dreaptă a Prutului, ocupanții au numit acest teritoriu “Basarabia”, iar românii moldoveni au devenit “basarabeni”.

    De fapt, textul Declarației de Independență a RM din 1991 este mai mult un text de unire, dacă citești cu atenție, numai că acei deputați și guvernanți care au venit ca majoritate parlamentară în urma alegerilor din 1994 nu au luat ca bază în politica internă și externă a Republicii Declarația de Independență, ci s-au condus de politica Rusiei de la 1812 încoace, care ne-a supranumit, pentru a-și îndreptăți ocupația, ba basarabeni, ba moldoveni, numai nu români! Și asta ca să arate că noi, cei din teritoriul dintre Prut și Nistru, n-am avut și nu avem același sânge nici cu cei din Moldova istorică, nici cu cei din România; cu toate că știau foarte bine, că și cei din Moldova, și cei din Muntenia, și cei din Transilvania au aceleași datini și obiceiuri, aceeași cultură populară și spirituală, cu mici difirențe, ca la toate popoarele; vorbesc aceeași limbă și dacă cuvintele sunt aceleași, înseamnă că e o singură limba și nu două!!! Anume în rezultatul falsificărilor istoriei avem astăzi de toate celea câte două... Și vinovată de asta se face nu doar Rusia cu politica sa imperialistă, ci mai ales grosul clasei noastre politice, care vede în RM doar țâța vacii, pe care o poate mulge... 

    Și mă tem că o va mulge, până nu va muri, săraca vacă...

    P.S. Lucrurile pot fi schimbate, totuși, cred eu, în urma alegerilor parlamentare din toamna acestui an, numai dacă toți cetățenii unioniști, dar și cei care s-au săturat de sărăcie, corupție și minciună vor vota Partidul Liberal!!!
    #UnițiPentruUnire

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com