• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Unirea RM cu România este unica soluție izbăvitoare a RM și a cetățenilor

    Valeriu Munteanu: Unirea RM cu România este unica soluție izbăvitoare a RM și a cetățenilor

    06.12.2017  

    În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu a vorbit despre situaţia actuală din municipiul Chişinău, dacă admite ideea că interimatul Silviei Radu poate dura până în 2019, cum apreciază situaţia PL la moment pe arena politică, dacă a decis deja PL cum va participa la următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

    IMG_9512

    T.: Dle Munteanu, cum apreciaţi situaţia actuală din municipiul Chişinău?

    V.M.: Exact în felul în care arăta primul brad, pe care l-a adus PDM în Piața Marii Adunări Naționale în dimineața zilei de 2 decembrie – pleșuvă, fără ramuri și cu multă-multă iresponsabilitate managerială. Exact aceiași situație este proiectată și în municipiul Chișinău, prin încălcarea legii, prin abuz, prin elemente de dictatură a fost numită Silvia Radu în funcția de Primar interimar, cu suita, iar acum prin exact aceleași abuzuri, intimidare se încearcă păstrarea puterii. Toți cei care fac aceste lucruri, probabil s-au inspirat de la înaintași lor, care știu că puterea nu doar trebuie luată, dar și păstrată. Dar e mai greu, pentru că iată se interpun dorinței lor năvalnice locuitorii mun. Chișinău care au fost întotdeauna atenţi și nu  acceptă această haină.

    T.: La modul practic, admiteţi ideea că interimatul Silviei Radu poate dura până în 2019?

    V.M.: Noi sperăm foarte mult ca dramul de respectare a legii care a mai rămas în RM să primeze și toate lucrurile să fie reașezate la locul lor, ca primarul general să revină în funcție. Eu cred că aceasta este soluția naturală, legală pe care o merită RM și locuitorii mun. Chișinău.

    IMG_9522

    T.: Ar fi o soluţie pentru situaţia creată demisia benevolă a lui Dorin Chirtoacă şi organizarea alegerilor anticipate?

    V.M.: Acest lucru depinde foarte mult de Primarul general, dar este o soluție nedreaptă pentru dlui și pentru locuitorii mun. Chișinău care în data de 19 noiembrie, prin ne-prezența masivă la vot au spus că Dorin Chirtoacă trebuie să-și continue mandatul până în 2019. În momentul în care acum toată lumea îi frânge mâinile, politic vorbind, dar alții o fac politico-juridic, atunci oricărui dintre noi i se poate întâmpla acest lucru. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat. Consider că dosarele care îi sunt instrumentate au geneză și rațiuni politice, iar în momentul în care ar intra în acest joc, ar valida cumva planurile care s-au făcut la început și s-au schimbat pe parcurs, de către PDM și PSRM.

    T.: Unii vă văd pe Dvs. un bun candidat la Primăria capitalei. Cum comentaţi?

    V.M.: Eu am mai fost primar odată, încă la 26 ani. Cunosc cu exactitate această bucătărie, care nu se învață din cărți, care nu se citește în ziare și pe care nu poate să ți-o povestească nimeni. Văd acest lucru și simt acest lucru, mai ales în aceste zile în care Silvia Radu a fost înfiretată în funcția de Primar. I-au conferit toate puterile pe care le are astăzi PDM, resurse umane, financiare și iată că nu se descurcă, pentru că nu cunoaște această bucătărie. Există o deosebire foarte mare între ceea ce înseamnă domeniul public și domeniul privat. Eu am fost întotdeauna ostaș și am servit cetățeanul RM din funcțiile pe care le-am avut, și atunci când am fost la Primăria Floreni, și atunci când am fost în Parlament timp de 6 ani, dar și un an și 10 luni cât am fost ministru. În continuare voi fi dedicat acelor imperative care vor apărea în fața mea.

    IMG_9519

    T.: Cum apreciaţi situaţia PL la moment pe arena politică?

    V.M.: Este complicată. Poate este una dintre cele mai complicate situații care au fost până acum, dar în același timp, este momentul în care știu foarte exact că ideea, logica și năzuințele PL sunt corecte. Multă lume zice: dl. Munteanu dar ce mai faceți la PL? De ce mai stați colo? Eu am zis că niciodată, eu consider că ar fi o mare trădare dacă aș fi plecat ieri, alaltăieri, astăzi, în momentul în care partidul îi era greu. Din păcate, nu doar PL, ci în marea majoritate a partidelor, oamenii politici vin, se înfruptă din putere, beneficiază de partid – când este în situații foarte bune, dar atunci când trebuie să muncești, atunci când trebuie să te expui, când trebuie să lupți, când trebuie să demonstrezi că ai dreptate – unii sub diferite imperative, mai ales imperativul banului și al fricii – cedează. Eu sunt absolut sigur că ideea noastră românească, de unitate națională este una corectă. Forma în care o să ne organizăm, o să ne reorganizăm, o să încercăm să devenim mai atractivi pentru electoratul din RM, o vom decide în interiorul partidului. În același timp, vreau să vă spun că starea de spirit este una normală.

    T.: A decis deja PL cum va participa la următoarele alegeri parlamentare? Admiteţi ideea unui bloc comun cu alte forţe?

    V.M.: Este prematur să discutăm despre acest lucru. Cu siguranță, cele 12 luni care ne despart de următoarele alegeri parlamentare vor aduce foarte multe vânturi politice, schimbări lăuntrice în RM, în regiune, poate în Europa, care vor determina formarea și reconfigurarea participanţilor la alegerile parlamentare. Cu siguranță, este prematur în acest moment ca PL să ia o decizie în acest sens. În același timp, după referendum suntem în plină pregătire a partidului, a evidenţelor de partid, să vedem foarte exact câţi am rămas, cum am rămas și cum ne putem organiza mai bine pentru anul care-l avem în față.

    IMG_9516

    T.: Ce agendă are PL pentru 2018 care e un an important din punctul de vedere al unirii RM şui România?

    V.M.: Până la revelion, PL va face public programul său pentru Centenar. Sperăm foarte mult că va fi posibil să așezăm laolaltă toată lumea care gândește românește, sperăm foarte mult că vom găsi înțelegere, unitate și unire în cadrul tuturor forțelor care pot să miște această idee, acest deziderat al nostru sfânt către realizare. Așa or altfel, noi vom pregăti mai multe acțiuni ale partidului și vom încerca ca aceste acțiuni să aibă corespondență și pe malul stâng al Prutului.

    T.: Cum credeţi că vor evolua în continuare lucrurile în politica moldovenească?

    V.M.: Sunt absolut sigur că unirea RM cu România este unica soluție izbăvitoare a RM și a cetățenilor, care va putea să schimbe fundamental situația în această parte a viitoarei mari Românii și a fiecărui cetățean al RM în România Mare. Altfel, lucrurile nu se vor schimba fundamental. RM este și, din păcate, va rămâne la periferiile Europei, la propriu și la figurat, iar abisul dintre noi și cel mai apropiat stat al UE, frații noștri români, nemaivorbind de alte țări, se va accentua. În 1990 – 1991, îmi place să repet acest lucru, produsul intern brut pe cap de locuitor în România și RM era egal, acum disparitatea este de 5 la 1, în favoarea României. Fiecare cetățean al României trăiește de 5 ori mai bine decât în RM. Sper că acest argument economic să fie unul plauzibil sau unul suficient pentru cei care nu au năzuințe naturale pentru unire. Altfel, se va schimba un conducător atotputernic cu altul, o dictatură cu alta, vom hăuli în continuare între est și vest, o să ne întâlnim cu dvs. la interviu peste 20 ani, iar lucrurile nu se vor schimba, din păcate fundamental, iar copiii noștri o să fie supărați pe noi că nu am luat decizii îndrăznețe și nu am luptat pentru ca să le schimbăm viitorul.

    IMG_9513

    T.: După plecarea din funcția de ministru, mai activați în altă parte decât la PL?

    V.M.: Din păcate, dat fiind procesele politice foarte profunde care au avut loc, a fost nevoie de mine foarte mult la partid, nu am putut să părăsesc colegii și să mă antrenez în alte acțiuni. Acum va trebuie să mă gândesc într-un fel și la alte activității. Acum, chiar spuneam că ar fi fost o trădare din partea mea să închid ușa, să închid telefonul și să nu vin să lupt, să fiu alături de ei în momentul în care partidul, colegii, dar și cetățeni RM au și aveau nevoie de noi și de mine personal.

    T.: Vă mulțumim!

    Andriana Cheptine 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com