• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  LIVE: Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu susțin o conferință de presă la închiderea secțiilor de votare

    LIVE: Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu susțin o conferință de presă la închiderea secțiilor de votare

    19.11.2017  

    Dorin Chirtoaca: Bună seara și bun găsit la acest sfârşit de zi şi acest sfârşit de referendum-farsă pe care a trebuit cu toţii să-l suportăm pe parcursul ultimelor luni, iar noi, cei de la primărie pe parcursul chiar a mai mulţi ani. Aşa cum Ana Nichita l-a pus la punct pe Igor Dodon, curat, frumos şi scurt, exact aşa la fel, locuitorii Chişinăului au pus la punct toată clasa politică şi pe aventurierii care au cheltuit în vânt 9 milioane de lei.

    Au adus un subiect artificial în opinia publică, în agenda societăţii și au dat peste cap viaţa noastră, timp de jumătate de an sau mai bine, toate fără nici un rost, fără nici un folos. Acum ei, conform regulilor democraţiei, sunt obligaţi să-şi asume răspunderea şi sa-şi dea demisia, pentru faptul că au abuzat de atenţia cetăţenilor, pentru faptul că le-au luat din timp, pentru faptul că au încercat să-i bage în această aventură în această farsă. Dodon, Greceanîi, Ceban şi toată fracţiunea socialiştilor din Consiliul Municipal, comuniştii din Consiliul Municipal, Partidul Nostru, cei pe care ia-ţi văzut în toată splendoarea la vot astăzi. Dar nu numai şi ceilalţi care au votat pentru referendum în Consiliul Municipal, Partidul Popular European, Partidul Democrat, neafiliaţii şi toţi ceilalţi, numai Partidul Liberal a stat în picioare în Consiliul Municipal şi a ţinut piept la toată această bătaie de joc care au încercat s-o bage pe gât practic locuitorilor Chişinăului cei nominalizaţi.

    Vreau să mulţumesc locuitorilor Chişinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiţi, pentru bunul simţ pe care l-au exprimat prin nedorinţa de a participa la toată această bătaie de joc. A fost fără precedent ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni şi săptămâni. Este în afara oricăror limite şi problema este că în cazul în care s-ar proceda în asemenea mod mai departe cam asta îl aşteaptă pe fiecare cetăţean din partea acestor grupări aflate la putere şi-n opoziţie şi unde doriţi. Şi care 25 de ani îşi bat joc de Republica Moldova. Locuitorii Chişinăului au transmis cred şi un mesaj întregii republici prin ceea ce a avut loc astăzi, că nu acceptă ce li se propune din partea celor care îşi bat joc de ei şi că la următoarele alegeri parlamentare este cazul să exprimăm opţiunea fermă pro-europeană şi pro-românească ca să avem şansa unei vieţi mai bune. Altfel riscăm să avem, cum aţi văzut astăzi şi la buletinul de vot la Dodon, să avem ceea ce este. Ca să nu mai avem o viaţă de care este, o justiţie de care este, un parlament de care este şi toate celelalte de care sunt. Lucrurile trebuie schimbate spre bine anume la următoarele alegeri parlamentare şi lucrul acesta l-a dat astăzi Chişinăul ca linie de start.

    În acelaşi timp, trebuie spus că problema nu se rezolvă la primărie, doar prin ceea ce s-a consumat astăzi, întrucât există şi celălalt joc cu dosarele în instanţele de judecată, cu suspendarea din funcţie, ori votul de azi arată că în mod normal trebuie să revin la serviciu şi să-mi duc mandatul până la capăt. Oamenii asta au spus prin refuzul de a participa la farsa organizată de socialişti şi susţinută de toţi ceilalţi.

    Şi în cazul în care va mai rămâne ceva din democraţie în perioada următoare în Chişinău şi în Republica Moldova, anume aceasta este calea - să-mi duc mandatul la primărie până la capăt, iar la alegerile parlamentare următoare să scăpăm de acest noroi politic şi putregai care vrea să ne surpe cu totul viaţa în definitiv.

     

    Vreau să mulţumesc tuturor acelora care au ascultat îndemnul nostru şi nu au participat la aşa numitul referendum. Vreau să mulţumesc celor care s-au solidarizat cu noi, celorlalte partide politice dar şi cei din organizaţiile unioniste din societatea civilă, personalităţilor : domnului Doga, doamnei Sarabaș, domnului Dabija, domnului Beşleagă şi tuturor celorlalţi.
    Vreau să mulţumesc colegilor de partid, lui Valeriu Munteanu care este alături de mine aicea, domnului preşedinte Mihai Ghimpu, pentru că doar Partidul Liberal este acela care a ridicat flamura aruncată jos de cei care poate ni se declară prieteni, nu mai vorbesc de duşmani. Da de aicea au lovit pe unde au putut inclusiv şi în spate. Mulţumim tuturor. Cetăţenii ne-au dat un semnal clar : de a merge înainte, de a lupta mai departe şi rămâne să văzut cum vom putea face acest lucru, astfel încât, dezideratul nostru de acum 10 ani cu privire la o schimbare europeană în Chişinău, cu privire la o schimbare europeană în Republica Moldova, să fie dus până la capăt. Asta vor locuitorii Chişinăului şi asta consider ca vor deja şi majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova.


    Şi pentru că astăzi este şi ziua de naştere a domnului Ghimpu, permiteţi să-l felicităm chiar aici, în direct, împreună cu dumneavoastră. Să-i dorim la mulţi ani şi sa-i mulţumim pentru verticalitatea de care a dat dovadă şi dă dovadă din primele clipe ale Mişcării de Renaştere Naţională, încă dinainte de asta de când încă unchiul Gheorghe Ghimpu a fost închis în anii "70 şi până astăzi. Cred că sunt deja 40-50 de ani de luptă împotriva regimului şi a rămăşiţelor acestuia pe tărâm basarabean şi nu se lasă până acuma. Toată stima şi admiraţia pentru acest lucru. Domnul Preşedinte!

    Valeriu Munteanu : Cei care au plămădit acest scenariu de scoatere a lui Dorin Chirtoacă de la primărie, desigur că aveau nevoie ca să aproximeze o legendă pe placul şi care ar avea suport popular. De aceea la îndemână desigur că le-a fost să creeze o legendă conform căreia, Dorin Chirtoacă este ultra-corupt, şi respectiv acesta ar fi sensibilizat, alegătorul/locuitorul municipiului Chişinău. De aceea, de demult se încearcă să fie transmise în/către societate prin diferite metode mesaje că la primăria Chişinăului Dorin Chirtoacă conduce un sistem corupt, iar ceea ce s-a întâmplat din luna mai încoace cu dosare penale, cu reţinere și suspendare din funcţie, cu înlăturarea avocaţilor şi toată această trilogie care se desfășoară a avut un singur scop. Anume a convinge locuitorii municipiului Chişinău şi respectiv cetăţenii Republicii Moldova pe o altă scară, că liberalul Dorin Chirtoacă este unul corupt şi respectiv aşijderea este şi Partidul Liberal.

    Am fost în dialog continuu timp de 2 luni de campanie cu locuitorii municipiului Chişinău care în unison, fără excepţie ne-au spus că au înţeles acest plan diabolic pus la cale de PD şi PSRM şi consideră aceste dosare, care sunt în continuare administrate lui Dorin Chirtoacă le consideră a fi politice. De aceea astăzi răspunsul locuitorilor municipiului Chişinău a fost pe potrivă.

     

    Vrem să vă asigurăm şi o spunem fără ocolişuri, că în momentul în care locuitorul municipiului Chişinău ar fi considerat că are un primar ales de 3 ori corupt, astăzi ar fi venit cu toţii la vot. În momentul în care au înţeles şi le mulţumim acest lucru că am avut capacitatea să explicăm acest lucru şi au înţeles că primarul general este cel pe care l-au ales şi cel pe care l-au mandatat cu puterea de a le rezolva problemele în oraş.


    Astăzi am avut o prezenţă de sub 20 la sută, probabil sub 18 la sută vor fi rezultatele oficiale, iar din câte vedem noi socialiştii nu adună la vot nici atâtea persoane câte au prezentat CEC-ului pentru iniţierea acestui referendum. Cu siguranţă aceste cifre citite şi analizate trebuie să dea foarte multe semnale pentru cei care au iniţiat acest referendum pentru PSRM şi pentru toţi cei care au pus umărul la realizarea acestuia.

    Mihai Ghimpu: Mi-era interesant pe cine dădea vina acuma Ivan Ceban, a început să dea vina pe cetăţeni, până acuma a fost învinuit primarul de toate ce trecea prin cap, astăzi de acuma cred că după ce a văzut rezultatul a început să dea vina pe cetăţeni.
    Dar, eu ce vreau să vă spun. Cred că astăzi cetăţenii au răspuns la două întrebări care, timp de mai mult de jumătate de an au fost conştient aruncate în societate, speculând, manipulând cu opinia publică.

    1. Că Dorin Chirtoacă nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Poftim, cetăţenii au dat răspuns că Dorin Chirtoacă şi-a îndeplinit atribuţiile, a muncit pentru binele cetăţenilor şi a oraşului şi nu el trebuie să plece dar să plece acei care i-au încurcat să facă mai multe decât a făcut. Şi asta sunt socialiştii. Şi observaţi vă rog că la acest referendum nu a fost lupta geopolitică şi cetăţeni vorbitori de limba rusă n-au susţinut minciuna socialiştilor, care în alegeri locale sau parlamentare votează pentru ei. I-au dat dreptate lui Dorin Chirtoacă. De ce? Pentru că au văzut că într-adevăr s-au făcut schimbări în Chişinău.
    Chişinăul are alta faţă, Chişinăul s-a mişcat, Chişinăul se dezvoltă şi din contra din cauza lor, în ultima jumătate de an în Chişinăul s-au făcut mai puţini paşi sau mai puţine probleme au fost rezolvate.

    2. Cineva a anunţat că începe lupta cu corupţia şi începând cu luna aprilie a început cu liberalii. Liberalii sunt cei mai corupţi? De ce s-a uitat de furtul miliardului? Unde sunt cei responsabili de furt? Se plimbă pe la Bruxelles?


    Deci astăzi lumea a dat răspuns la a doua chestiune, o întrebare aruncată în societate, în primul rând ce ţine de învinuirea domnului primar general. Fiindcă, dacă era aşa cum cred ei, cei care au inventat aceste dosare şi le-au falsificat, dacă lumea credea în minciuna lor, astăzi Dorin Chirtoacă ar fi avut voturi pentru revocare. Faptul că astăzi lumea n-a ieşit la vot demonstrează că lumea crede în Dorin Chirtoacă. N-a fost nu este corupt şi este om cinstit şi corect. Şi este învinuit, murdărit dar pentru faptul că să nu facă politică. Adică o încercat să-i şifoneze viitorul lui politic şi n-a mers.

    Mulţumim cetăţeni, indiferent de ce limbă vorbiţi, astăzi mă bucur că-n toţi aceşti ani de zile de la " 90 încoace aţi luat decizie nu în funcţie de ce limbă vorbim şi în ce direcţie ne uităm: est sau vest, aţi luat o decizie faţă de un om care, apropo, a primit al patrulea vot de încredere a cetăţenilor. Al patrulea astăzi Dorin Chirtoacă a primit al patrulea vot de încredere. Primul în 2007, 2011, 2015 şi 2017. Tovarăşi socialişti, tovarăşi PPEI-mişti, voi cei care cu spumă la gură că Dorin Chirtoacă n-a facut nimic 10 ani, ieşiţi acuma şi foarte uşurel, cum a zis domnul primar general, daţi-vă demisia! Că voi aţi încurcat ca primarul general Dorin Chirtoaca să rezolve şi alte probleme. Ați aruncat 9 milioane în vânt, 10 -11 milioane cheltuite de socialişti, pe ziare și bilbord-uri. Iată stimaţi cetăţeni, iată cine-s bogaţi, da de unde, de unde au banii ăştia? Sau cum spuneam eu: din miliardul furat.

     

    Poporul, sau locuitorii municipiului Chişinău, fac şi eu parte din poporul puterea suverană, au spus astăzi că acest tînăr ales de cetăţeni în mod democratic de 3 ori, nu are nici vină şi nu cred în minciuna şi-n dosarele fabricate de dumneavoastră. Anulaţi-vă toate deciziile, n-o faceţi pe justiţia, da? Nu lucraţi la comandă, lucraţi după lege şi Dorin Chirtoacă trebuie să revină în funcţie de primar general. Votul de azi spune clar : Dorin Chirtoacă este primarul general al municipiului Chişinău, sau da, inclusiv şi votul. Prezenţa e legată de vot. Dacă nu sunt voturi înseamnă că lumea crede în Dorin Chirtoacă.

    Dorin Chirtoacă : Ca şi majoritatea locuitorilor municipiului Chişinău, mi-am căutat de treabă şi nu am participat la farsa organizată de socialişti şi de toţi ceilalţi. Aşa cum făcut de fapt şi îndemnul de la bun început. Acesta a fost îndemnul nostru, acesta a fost şi îndemnul meu personal şi l-am urmat şi eu. Nu ar fi fost corect, dacă i-am îndemnat pe locuitorii Chişinăului să procedeze într-un fel şi aş fi procedat eu altfel decât i-am îndemnat. Aşa că am procedat exact cum au procedat, cum au procedat majoritatea locuitorilor Chişinăului

    Şi chiar n-am vrut să-i influenţez, pentru că să ştiţi, pentru mine contează asta cel mai mult. Ce spun oamenii simpli, nu ce spune toată această mocirlă politică de care deja ni-i greaţă la toţi. Da ce spun oamenii simpli faţă de munca de 10 ani depusă de mine şi colegii mei. Faţă de aceste rezultate puteau fi şi mai multe nu neg, dar pentru asta ar fi trebuit să fie şi oameni de susţinere din partea guvernului sau cel puţin să fim lăsaţi în pace, sau cel puţin să nu să se pună beţe în roate la Consiliul Municipal.

    Trebuie înţeles că ce a fost acuma cu referendumul asta a fost în Consiliul Municipal şi în primărie tot 10 de ani din partea la toţi şi iată oamenii au făcut diferenţa între minciunile şi apăsarea care a venit din partea acestor netrebnici şi lenoşi şi nici nu ştiu cum să le mai spun. Oameni care nu vor să facă nimica numai să umble cu minciuni şi cu prostii şi munca care am depus-o noi şi rezultatele care au venit. Iată ăsta este sentimentul de bucurie, bine şi cu gust amar, ţinând cont de toate ce s-au întâmplat, dar până la urmă oamenii au înţeles acest lucru şi au manifestat această solidaritate cu munca pe care am depus-o 10 ani.

    Jurnalist : Domnule Chirtoacă, puteţi să ne spuneţi ce veţi face în continuare?

    Dorin Chirtoacă : O să luptăm pentru dreptate pentru municipiul Chişinău. Toată această aventură care s-a abătut asupra municipiului fără voia noastră şi fără contribuţia noastră şi cu referendumul şi cu dosarele penale până la urmă se va constitui într-un precedent care deja are ecouri şi la nivel internaţional. Congresul puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei a spus clar ca atât arestarea, cât şi suspendare din funcţie, cât şi celelalte măsuri aplicate contra mea sunt ilegale, disproporţionate şi nu sunt necesare într-o societate democratică, astăzi primăria fiind condusă de persoane neautorizate. Traduc mot a mot din documentul european. Chestiunea asta este în continuare pe masă, mai ales după dubla ilegalitate care s-a produs cu aducerea Silviei Radu la primărie, cu contribuţia socialiştilor, a comuniştilor şi a tuturor celorlalţi în afară de Partidul Liberal. Ei au adus-o, fără ei asta nu era posibil, să nu facă acuma spectacol şi circ.


    S-a agravat situaţia cu referendumul ilegal, de asemenea o agravare a lucrurilor. Cu 10 milioane de lei cheltuite aiurea toate acestea trebuie să se constituie intr-un precedent ca pe viitor nimănui să nu-i mai treacă prin cap să-şi bată joc de votul cetăţenilor. Pentru că nu-i vorba că eu sunt persoana vizată în toată chestiunea asta şi terfelită pe jos, dată pe jos. Este vorba despre o persoană aleasă de cetăţeni, eu sau oricine altcineva. O să mai fie primar şi peste 10 ani şi peste 50 ani şi 100 de ani şi pe viitor măcar să nu să se întâmple asemenea prostii şi o asemenea încercare de a îndobitoci societatea. Să nu-i mai treacă nimeni prin cap să facă referendumuri aşa, la fiecare an doar pentru că nu-i place rezultatul alegerilor. Democraţia presupune - ales 4 ani alegeri după aceea din nou. Nu ne plac rezultatele alegerilor convocăm referendum, în 2015, în 2016, în 2017, înainte de asta o mai fost şi în 2012. Ei n-au recunoscut rezultatele alegerilor niciodată, nici Voronin în 2007, nici Dodon în 2011, nici Dodon în 2015. Ce fel de democraţie este asta? Anume pentru a-i pune la punct pe aceşti aventurieri, lucrurile trebuie duse până la capăt, măcar pentru viitor pentru copii copiilor noştri dacă nu pentru noi. Asta este şcoala democraţiei până la urmă, aşa din păcate trebuie s-o învăţăm.

    Jurnalist : Insist să vă întreb de când aţi fost eliberat sub controlul judiciar cu ce vă ocupaţi timpul, lumea este curioasă?

    Dorin Chirtoacă : Consideraţi că sunt în continuare în acelaşi arest la domiciliu. Pentru mine asta nu schimbă absolut nimic. Ca-i arest preventiv, la ei acolo în penitenciar, că-i la domiciliu, că-i controlul judiciar nu văd nici o diferenţă. Să nu creadă cineva că eu am fost în concediu şi sunt în concediu. Asta e bătaie de joc sa ai mandat de la cetăţeni şi-n acelaşi timp să nu poţi merge la serviciu şi un oarecare uzurpator sau uzurpatoare să se găsească pe acolo prin birou, ori asta-i scuipat în sufletul cetăţenilor. Şi chestiunea asta că a ales într-un fel, a ales în alt fel, controlul judiciar, foaie verde lobodă. Nu contează toată chestiunea asta. Contează că există dosare penale fabricate, deschise la comandă, murate acuma prin instanţele de judecată. Se ascund judecătorii, se ascund unul după altul, a circulat 2 saptămâni dosarul de la un judecător la altul, s-au abţinut, au fugit. În 2 luni de zile am s-au schimbat vreo 3-4 judecători. Lucrurile sunt total pe dos, deci cum sa spun, nu-ncap degrabă toată convenţia europeană a drepturilor omului acolo o să fie încălcată, dacă nu este deja. Dosarele sunt fabricate ele trebuie să înceteze în mod normal şi cu asta fiecare să recunoască că numai cine nu munceşte nu greşeşte. Au greşit şi ei, dar nu vor să recunoască cu toate că au greşit.

     

    Serviciul de presă al PL

    19.11.2017

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com