• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Referendumul care va eșua duminică

    Valeriu Munteanu: Referendumul care va eșua duminică

    14.11.2017  

    În istoria recentă a Republicii Moldova, TOATE referendumurile de revocare a primarilor au fost declarate NEVALABILE.

    După introducerea în Codul Electoral a prevederilor referitoare la posibilitatea revocării primarilor prin referendum local, au fost înregistrate mai multe tentative de retragere a mandatului diferitor aleşi locali însă, graţie condiţiilor cumulative impuse de norma legală, niciun referendum local nu şi-a atins scopul şi, suntem convinşi, nici referendumul organizat contra primarului general al Chişinăului nu va aduce satisfacţie binomului PD-PSRM.

    Pentru exemplificare, voi face o scurtă incursiune, fără a menţiona cazurile când iniţiativele de demitere nu a fost finalizate prin organizarea plebiscitelor.

    Aşadar, la 2 aprilie 2006 în s. Filipeni, r. Leova s-a desfăşurat un referendum local de revocare a primarului, iniţiat de un grup de cetăţeni care au colectat semnături pentru organizarea refendumului, însă datorită numărului scăzut de alegători care au participat la vot, referendumul local a fost declarat nevalabil.

    La fel s-a întâmplat şi la 21 octombrie 2012 în s. Nihoreni, r. Râşcani, când la referendumul de revocare a primarului localităţii au participat doar 23% din alegători, sub limita de 33% impusă de lege.

    Şi în com. Lebedenco, r. Cahul au ieşit la urne mai puţin de 1/3 de alegători, astfel că referendumul de revocare a primarului din 7 iulie 2013 a fost declarat nevalabil de către CEC.

    Într-o manieră similară CEC a invalidat referendumul local din 29 decembrie 2013 pentru revocarea primarului oraşului Anenii Noi, la care au participat doar 14% din cetăţenii cu drept de vot.

    Cea mai mică prezenţă la urne s-a atestat însă în s. Cneazevca, r. Leova la 11 mai 2014, când au participat doar 8% din alegători astfel că, în mod evident, refendumul nu a putut fi confirmat.

    Totodată, la referendumului de revocare a primarului din s. Pituşca, r. Călăraşi, desfăşurat la 30 octombrie 2016, pentru demiterea acestuia au votat un număr insuficient de alegători, astfel că primarul continuă să-şi exercite atribuţiile în continuare.

    * * *

    Exemplele de mai sus ne demonstrează cu prisosinţă, că exerciţiul electoral în care s-au aventurat socialiştii (implusionaţi, probabil, de patronii lor politici din Partidul Democrat), nu are sorţi de izbândă şi că reprezintă doar un artificiu politic menit să acopere ilegalităţile referitoare la suspendarea din funcţie a primarului general şi la atacul raider asupra primăriei capitalei.

    Sunt convins că acest moft al binomului PD-PSRM, care ne costă multe milioane, va reprezenta o primă înfrângere notabilă pentru guvernarea actuală şi primăria Chişinău va fi din nou piatra mică de care se va poticni carul mare.

    #neamunit contra referendumului

    Boicot, NU ieşi la vot!

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com