• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: "Silvia Radu este candidatul lui Plahotniuc. Un om certat cu legea vine sa faca ordine in Chisinau, Grozavu va face orice pentru a-si salva pielea"

    Mihai Ghimpu: "Silvia Radu este candidatul lui Plahotniuc. Un om certat cu legea vine sa faca ordine in Chisinau, Grozavu va face orice pentru a-si salva pielea"

    06.11.2017  

    Mihai Ghimpu, Președintele PL și Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL au susținut luni, 6 noiembrie 2017, o conferință de presă în care s-au referit la atacul raider asupra Primăriei mun. Chișinău, prin numirea ilegală a viceprimarilor de către Nistor Grozavu.

    Mihai Ghimpu a explicat cronologia evenimentelor. ”Astfel marți, 31 octombrie 2017, Nistor Grozavu, individul neautorizat, așa cum a fost numit în Rezoluția Congresului Puterilor Locale și Regionale a Consiliului Europei a înaintat Consiliului Municipal două candidaturi la funcția de viceprimari ai mun. Chișinău.

    Deobicei, candidaturile la funcția de viceprimar se înaintează Consiliului, atunci când există o majoritate, care vor susține aceste candidaturi. La moment această majoritate, putea să existe doar cu consilierii socialiști. Dar ca să-i protejeze pe socialiști, Nistor Grozavu a înaintat intenționat două candidaturi la funcția de viceprimar Silvia Radu și Ruslan Codreanu, iar în cadrul ședinței, socialistul Ivan Ceban a propus retragerea subiectului din ordinea de zi a Consiliului Municipal. Fărădelegea s-a repetat și vineri, 3 noiembrie 2017, când din nou, Nistor Grozavu a înaintat din nou la ședința Consiliului Municipal, cele două candidaturi la funcția de viceprimari, și din nou cu votul socialiștilor, subiectul a fost retras de pe ordinea de zi”, a accentuat Mihai Ghimpu.

    Mihai Ghimpu a spus că este evidentă înțelegerea dintre Plahotniuc și Dodod, când Grozavu, omul Lui Plahotniuc propune pe ordinea de zi această chestiune, iar socialiștii lui Dodon, prin vot, exclud din ordinea de zi numirea celor două candidaturi. Prin acest joc, socialiștii oferă mână liberă lui Grozavu să numească prin dispoziție viceprimarii, iar mai apoi într-un mod rușinos să se retragă din așa numita funcție de primar interimar. Toate aceste acțiuni contravin art. 112, aliniatul (1) din Constituția Republicii Moldova, care prevede că „autoritățile administrației publice, prin care se exercita autonomia locală în sate și în orașe, sunt consiliile locale alese și primarii aleși”. În caz contrar se încalcă principiile constituționale ale eligibilității și reprezentativității administrației publice locale prevăzute la art. 2 si art. 109 din Constituție. De asemenea este încălcată Legea Statutului Municipiului Chișinău, deoarece doar Primarul General, în cazul dat Dorin Chirtoacă, care este ales de popor are dreptul să numească viceprimarii, nu Grozavu, care în acest caz și-a depășit atribuțiile de serviciu ce-i revin și a dus la uzurparea puterii, acțiuni ilegale ce cad sub incidența Codului penal.”, a menționat Președintele PL.

    Trebuie să constatăm că din 2011, Partidul Democrat nu a reușit să câștige în alegeri libere și cinstite primăria capitalei, având doar un singur mandat de consilier municipal. Astăzi, PD prin Nistor Grozavu și cu acordul socialiștilor a introdus-o abuziv pe Silvia Radu, prin ușa din spate a primăriei, violând în mod barbar, orice norme democratice și a statului de drept. Amintiți-vă ce spunea la începutul acestei veri Igor Dodon, că din toamnă, Primăria va avea altă conducere. Asta demonstrează ca Plahotniuc cu Dodon au un plan, pe care îl realizează pas cu pas, începând cu arestarea ilegală a lui Dorin Chirtoacă, suspendarea ilegală din funcția de primar și organizarea cu grave încălcări a referendumului din 19 noiembrie. Noi vom merge pe calea juridică ca să demonstram ca introducerea pe ordinea de zi și numirea acestor viceprimari este absolut în afara legii, cătă neobrăzare, acest om care este certat cu legea vine sa facă ordine in Chișinău”, a conchis Mihai Ghimpu.

    Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL a menționat că ”epopeea de preluare a municipiul Chișinău a ajuns în punctul culminant. Azi au fost înșurubați în funcția de viceprimari și chiar în funcția de primar interimar doi reprezentanți, cu probe, ai Partidului Democrat, iar cel de-al treilea (Nistor Grozavu) făcea declarații că moare după PD, această situație este foarte clară pentru orice cetățean al Republicii Moldova și al mun. Chișinău.

    Partidul Liberal va stărui pe toate căile posibile pentru a demantela această nedreptate și pentru a demonstra cetățenilor care sunt adevăratele rațiuni:

    Vom sesiza Curtea Constituțională și solicita interpretarea Constituției, și anume care este întinderea interimatului funcției de mandat de ales local. Consilierii din CMC vor înainta o cerere în instanța de judecată, pentru a contesta legalitatea de desemnare a Silviei Radu si Ruslan Codreanu în calitate de viceprimari, dar și dispoziția prin care aceștia au fost numiți. Ne vom adresa către organizațiile internaționale pentru a arăta derapajele grave care au loc la nivelul municipiului Chișinău. Vom acorda suport Primarului General Dorin Chirtoacă”, a menționat Valeriu Munteanu.

    La finalul conferinței, Mihai Ghimpu a menționat că în aceste momente, la indicația lui Grozavu, biroul Primarului General Dorin Chirtoacă este golit de lucrurile primarului, pentru a se instala așa zisul nou primar interimar al mun. Chișinău, Silvia Radu.

     

    Imagini video:

    Serviciul de presă al PL

    06.11.2017

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com