• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  În cazul numirii viceprimarilor din Chișinău, PSRM a creat alianță tacită cu PD. Decizia lui Grozavu este ilegală

    În cazul numirii viceprimarilor din Chișinău, PSRM a creat alianță tacită cu PD. Decizia lui Grozavu este ilegală

    02.11.2017  

    Biroul politic al Partidului Liberal s-a întrunit miercuri seara într-o ședință, unde a discutat și chestiunea inclusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău, la propunerea primarului interimar al mun.Chișinău, Nistor Grozavu, cu privire la numirea viceprimarilor.

    Ulterior, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, la propunerea lui Ion Cebanu, președintelui fracțiunii socialiste din CMC și cu votul consilierilor PSRM a fost exclusă de pe ordinea de zi, chestiunea cu privire la numirea viceprimarilor. Prin această mișcare, socialiștii din Consiliul Municipal Chișinău au făcut jocul primarului interimar, care este unealta Partidului Democrat și anume, au declanșat procedura de numire a viceprimarilor prin dispoziția primarului interimar Nistor Grozavu, prima tentativă consumându-se în ziua de marți, 31 octombrie 2017.

    Partidul Liberal afirmă, că la moment Primăria municipiului Chișinău este condusă de o persoană neautorizată, care nu are votul cetățenilor, iar încercarea primarului interimar Nistor Grozavu, de-a propune Consiliului Municipal Chișinău numirea viceprimarilor, dar și ulterioara numire prin dispoziție a acestora se face cu încălcarea Legii cu privire la Statutul Municipiului Chișinău și a Constituției Republicii Moldova, care prevede că desemnarea candidaților la funcția de viceprimar, dar și numirea prin dispoziție, după refuzul consiliului de două ori, este prerogativa Primarului General al mun. Chișinău, care are votul cetățenilor, nu și a primarului interimar, care are un mandat limitat, de administrare a treburilor interne și nicidecum un mandat complet.

    Prin aceste acțiuni, constatăm existența unei alianțe tacite dintre PD și PSRM, care în mod flagrant încălcă Legea cu privire la Statutul Municipiului Chișinău și a Constituției Republicii Moldova, prin care vor să uzurpeze toate funcțiile din cadrul Primăriei mun. Chișinău.

    Drept exemplu vă prezentăm Hotărârea nr. 9 din 21.05.2013 a Curții Constituționale a Republicii Moldova la sesizarea deputaților PL. La acel moment a apărut o problemă similară, prin care vicepreședintele parlamentului Dna Liliana Palihovici a preluat funcția de președinte interimar al Parlamentului. Curtea a explicat care sunt drepturile președintelui interimar al parlamentului.

    „71. În acest context, Curtea reţine că statutul Preşedintelui interimar al Parlamentului este diferit de cel al Preşedintelui titular al Parlamentului. Preşedintele interimar al Parlamentului are un statut provizoriu, prin instituirea interimatului urmărindu-se asigurarea continuităţii exercitării funcţiilor Parlamentului. Persoana care exercită interimatul funcţiei de Preşedinte al Parlamentului nu parcurge procedurile numirii în funcţie inerente unui Preşedinte titular al Parlamentului (vot secret) şi nici nu beneficiază de garanţiile exercitării funcţiei (revocarea prin votul secret a 2/3 din deputaţi). Astfel, dispoziţiile constituţionale enunţate exclud egalarea mandatului de Preşedinte al Parlamentului cu interimatul acestei funcţii, prin care se asigură continuitatea exercitării funcţiilor Parlamentului, dar nu se pune începutul unui mandat deplin de Preşedinte al Parlamentului.

    72. În acest context, persoana care exercită interimatul funcţiei de Preşedinte al Parlamentului poate să preia doar atribuţiile funcționale ale titularului referitoare la ordonarea activităţii Parlamentului, prevăzute de Regulamentul Parlamentului, inclusiv semnarea legilor adoptate, convocarea şi conducerea şedinţelor Parlamentului.

    73. Atribuţiile exclusive ale Preşedintelui Parlamentului stabilite prin Constituție sunt ”intuitu personae” şi nu pot fi nici delegate, nici preluate și exercitate de persoana care exercită interimatul. Prin urmare, persoana care exercită interimatul funcţiei de Preşedinte al Parlamentului nu poate propune vicepreşedinţii Parlamentului (art. 64 alin. (3) din Constituţie), nu poate asigura interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova (art. 91 din Constituţie), nu poate propune Procurorul General sau revocarea acestuia (art. 125 din Constituţie), nu poate propune preşedintele Curţii de Conturi sau revocarea acestuia (art. 133 din Constituţie)”.

    Prin analogie deducem că la moment, primarul interimar al municipiului Chișinău, Nistor Grozavu a preluat doar atribuţiile funcționale ale titularului, Dorin Chirtoacă referitoare la ordonarea activităţii Primăriei, prevăzute în Legea privind Statutul Municipiului Chișinău, inclusiv semnarea actelor de administrare a treburilor interne, convocarea consiliului municipal etc.

    Atribuţiile exclusive ale Primarului General stabilite prin Legea privind Statutul Municipiului Chișinău și Legea privind administrația publică locală sunt ”intuitu personae” şi nu pot fi nici delegate, nici preluate și exercitate de persoana care exercită interimatul funcției de primar. Prin urmare, Nistor Grozavu nu poate propune candidaturile la funcția de viceprimar și nici nu-i poate numi ulterior prin dispoziție.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com