• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Reacția PL la revocarea din funcție a mai multor ambasadori: Guvernanții de azi nu se deosebesc de cei din perioada lui Voronin Citeste mai mult: adev.ro/oysbws

    Reacția PL la revocarea din funcție a mai multor ambasadori: Guvernanții de azi nu se deosebesc de cei din perioada lui Voronin Citeste mai mult: adev.ro/oysbws

    02.11.2017  

    Actuala guvernare, care s-a auto-declarat proeuropeană și pro-NATO, prin acțiunile de ieri de la ședința Guvernului, demonstrează cu totul altceva, ceea ce este, în primul rând, o vădită răfuială și răzbunare politică. 
    Ieri guvernul a decis revocarea din funcție a Ambasadorului Republicii Moldova în Belgia, Luxemburg și la NATO dl Iurie Renita și Valeriu FRIJA, Lituania și Emilian Brenici-Ambasadorul din Tările de Jos. Ambasadorii respectivi au fost revocati înainte de termen, contrar prevederilor Legii cu privire la Serviciul Diplomatic, care stabilește un termen de 4 ani.

    De altfel, cadrul juridic național stabilește clar că diplomații, inclusiv ambasadorii, sunt funcționari publici și ei sunt revocati sau destituiți din funcții conform Codului Muncii și nu pe criterii politice, cum a făcut-o Galbur și guvernul din care face parte.

    Argumentul Ministrului Galbur, susținut cu atâta iresponsabilitate de către membrii guvernului, este mai mult decât șubred, atât din punct de vedere politic, dar mai ales juridic. Motivarea că dl Iurie Renita, Valeriu FRIJA și Emilian BRENICI au fost desemnați în funcția respectivă din motive politice și urmează să fie substituiți cu persoane din sistem, este una ridicolă, deoarece toți activează în cadrul sistemului diplomatic al Republicii Moldova tocmai din anul 1992, începându-și activitatea odată cu crearea Ministerului Afacerilor Externe, cu mult înaintea investirii în funcție a actualului ministru de externe Galbur. Îi recomandăm ministrului Galbur, membrilor guvernului, dar și prim-ministrului Filip, să facă cunoștință cu CV-urile diplomaticilor, din care rezultă că Dl Renită și dl Frija au activat peste 20 de ani în cele mai diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe. Oare după atâția ani aceste persoane sunt din afară sistemului diplomatic al Republicii Moldova ? Au exact același stagiu diplomatic la Externe ca și ministrul Galbur, care în modul cel mai josnic menționează că Ambasadorul Renita și Frija ar fi venit din afară sistemului diplomatic.

    De altfel, dl Renita a mai fost persoană indezirabilă la Externe pe perioada regimului Voronin. Actualii guvernanți nu se deosebesc absolut cu nimic prin metodele și argumentele pe care le utilizau cei din perioada lui Voronin.

    Aș vrea să va prezentăm doar un detaliu, după noi foarte elocvent, care demostreaza activitatea responsabilă a ambasadorului Renița. Fiind la București în perioada 2010-2015 anume dl Renita a fost acela care a reușit să convingă companiile DEDEMAN și KAUFLAND să facă investiții în Republica Moldova, cifra lor totală fiind de circa 100 milioane de euro, dacă actualul ministru de externe Galbur nu cunoaște aceste fapte.

    Încă un detaliu foarte important, care vrem să-l menționăm : dl ambasador Iurie Renița și Valeriu Frija n-a fost niciodată membru de partid, inclusiv membru al partidului liberal, la care a făcut referire Galbur. Dealtfel, ministrul Galbur a fost promovat la Moscova în calitate de ambasador tot de către un partid politic – e vorba de PLDM. Dacă e să ne conducem după logica lui Galbur și de aceste criterii, atunci toți ambasadorii noștri ar trebui revocati din funcție înainte de termen, deoarece au fost susținuți politic de către un partid sau altul, inclusiv de PD, PLDM, PPEM. Deosebirea fiind doar, care partid actualmente e la putere.

    Trebuie să recunoaștem că este o bătaie de joc și un fapt sfidător să tratezi ambasadorii noștri cu dispreț în funcție de care formațiuni politice au fost susținuți. PLDM nu mai este astăzi la putere, așa că i-am recomanda dlui prim-ministru Filip să-l revoce din funcție și pe ministrul Galbur tot din considerente politice, deoarece a fost promovat anume de acest partid, care astăzi e în opoziție și critică guvernul.

    Totodată, regretăm foarte mult că actuală guvernare, din care face parte și un fost ministru de externe și prim-ministru, au dat girul pentru revocarea absolut neîntemeiată sub niciun aspect a ambasadorului Reniță.

    Partidul Liberal a susținut specialiștii și profesioniștii în cele mai importante funcții în stat și nu a ținut cont de apartenența lor partinică. Întotdeauna am fost siguri de orientarea pro-europeană și pro-NATO a ambasadorului Reniță, este extrem de regretabil că actualii guvernanți, care se consideră proeuropeni și pro-NATO lovesc anume în această persoană.

     

     

    Serviciul de presă al PL


    02.11.2017

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com