• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei condamnă arestarea și suspendarea lui Dorin Chirtoacă

    Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei condamnă arestarea și suspendarea lui Dorin Chirtoacă

    20.10.2017  

    Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei a adoptat joi, 19 octombrie, o rezoluţie prin care condamnă suspendarea din funcţie a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi încercarea de a-l demite prin organizarea referendumului local, anunță Mihai Ghimpu în cadrul unei conferințe de presă susținută la Parlament.

    Potrivit rezoluţiei aprobate, suspendarea primarului capitalei Republicii Moldova ridică probleme în ceea ce priveşte respectarea Cartei europene a autonomiei locale. De asemenea, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei va solicita Comisiei de la Veneţia un aviz pe marginea constituţionalităţii referendumului de revocare din funcţie a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit raportoarei, Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chişinău, este necesară o monitorizare atentă a cazului lui Dorin Chirtoacă.

     

    „Aveţi în faţă un proiect de rezoluţie, care îndeamnă Congresul să monitorizeze îndeaproape situaţia lui Dorin Chirtoacă, pentru a formula recomandări pentru autorităţile din Republica Moldova. Cred că trebuie să informăm Comisia de la Veneţia despre acest raport şi să solicităm o opinie asupra organizării referendumului de revocare a unui primar ales. Cred că este important ca un comitet de monitorizare să ia în considerare această situaţie atunci când va monitoriza democraţia locală în Moldova.”

    Preşedinta Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan, a subliniat că autorităţile centrale fac tot mai multe presiuni asupra aleşilor locali, inclusiv prin reţineri şi aresturi.

    Din 2017, situaţia în Moldova s-a schimbat. A fost oprit dialogul între guvern şi organele puterii locale, au fost stopate reformele reale din domeniul democraţiei locale, a crescut presiunea asupra aleşilor locali. În afară de asta, reprezentanţii puterii locale au început a fi arestaţi, sub diferite pretexte formale.”

    Rezoluţia a fost susţinută şi de 144 din cei 148 de reprezentanţi ai puterilor locale din alte ţări, prezenţi la congres. Pascal Mangin, fost raportor privind situaţia democraţiei locale în Republica Moldova consideră că acest subiect ar trebuie evocat şi în cadrul forumului mondial al democraţiei care va avea loc în luna noiembrie la Strasbourg.

    ”Dincolo de mijloacele noastre de exprimare în cadrul Congresului, trebuie să existe o mediatizare mai intensă a acestei situaţii, având în vedere alertele venite de la colegii noştri moldoveni şi ţinând cont de faptul că este vorba despre un primar de capitală. Imaginaţi-vă că primarul Parisului sau cel al Londrei ar fi închişi de o asemenea manieră. Evident că nu şi la fel trebuie să fie şi pentru Chişinău. Transmit urările mele şi bun curaj colegului nostru”.

    Mihai Ghimpu a anunțat că Rezoluția urmează să fie înaintată Comitetului de miniștri al Consiliului Europei.

    „Este o rezoluție diplomatică, nu au dreptul să dea indicație, dar e clar din acest document că Dorin Chirtoacă a fost arestat fără probe, că trebuie să revină în funcție, că referendumul este ilegal și RM trebuie să revină la normele democratice europene”, a subliniat liberalul.

    În context, liderul PL a reiterat apelul său către cetățeni – de a nu merge la vot la 19 noiembrie curent și să nu participe la jocurile puterii.

    Conform rezoluţiei, în 2018, Republica Moldova va fi supusă monitorizării în materie de democraţie locală şi regională în urma plângerii depuse de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) care a denunţat o serie de presiuni exercitate asupra aleşilor locali prin urmăririle judiciare pornite împotriva lor.


    Serviciul de presă al PL

    20 octombrie 2017

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com