• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Liberalii au adus un omagiu victimelor primului val de deportări staliniste din 12-13 iunie 1941
  15.06.2018     
  Limba de comunicare între cetățenii republicii nu poate fi decât limba oficială - limba română
  04.06.2018     
  Mihai GHIMPU, interviu pentru Europa Liberă: „Astăzi, problema noastră este problema democrației”
  31.05.2018     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul Dl. Mihai Ghimpu la APCE: Noi amenințări la adresa Statului de Drept în cadrul țărilor membre ale APCE

  Discursul Dl. Mihai Ghimpu la APCE: Noi amenințări la adresa Statului de Drept în cadrul țărilor membre ale APCE

  13.10.2017  

  Stimate Președinte

  Stimați colegi,

  Autenticitatea unui ”stat de drept” se caracterizează prin aflarea la conducerea unei țări a unui regim democratic, care se bazează pe supremația legii, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, dar nu subordonat unei singure persoane. Mă voi referi la situația din Republica Moldova.

  Chiar la moment, procuratura este folosită de Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, partid de guvernare, pentru a intimida oponenții politici, inclusiv deputați și aleși locali. Cel mai recent caz, este arestarea Președintelui raionului Dubăsari doar pentru că nu a acceptat să ”adere” la Partidul Democrat.

  Astfel, de la 19 deputați aleși în 2014, astăzi Fracțiunea Partidului Democrat  are 41 deputați și ține sub control peste 55 de deputați, 4 fiind transfugi de la Partidul Liberal al cărui Președinte sunt. De la 300 de primari aleși în 2015, astăzi au peste 600.

  În lunile aprilie și mai 2017, au fost arestați fără probe, doi lideri ai Partidului Liberal, Ministrul Transporturilor – Iurie Chirinciuc și  Primarul General al mun. Chișinău – Dorin Chirtoacă, din cauza că Partidul Liberal a refuzat să susțină unele proiecte de legi suspicioase, inclusiv votul uninominal.

  Lui Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședintele PL și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, i s-au intentat deja două dosare penale, în lipsa totală a probelor, doar în baza unor declarații false ale unor subalterni, date după ce au fost arestați și apoi închiși.

  Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu de mai bine de 4 luni, fiind și ilegal suspendat din funcție, mai mult ca atât, la câteva zile după arestare, procurorul de caz, în mod abuziv a înlăturat avocații aleși, iar plângerea Primarului General nu a fost examinată de către instanța de judecată până la moment, în schimb procurorul a fost decorat.

  Curtea de Apel, a examinat toate recursurile de anulare  a arestului în lipsa dosarului, bazându-se doar pe spusele procurorului, la fel o gravă încălcare.

  Dovadă că Dorin Chirtoacă este hărțuit politic, este deschiderea celui de-al doilea II-lea dosar, fără probe (la bază având alocarea de către primărie a surselor financiare în loc de apartamente unor polițiști, procurori și judecători în baza hotărârilor judecătorești) și organizarea Referendumului privind revocarea lui din funcție, la fel cu grave încălcări ale legislației.

  Îndeplinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova în acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, nu înseamnă doar Legi bune, votate de Parlament,ci implementarea și respectarea lor cu strictețe .

  În încheiere, ca fost Președinte interimar al RM, afirm cu toată responsabilitatea, că Republica Moldova are legi bune, dar din păcate nu toate funcționează.

  O justiție selectivă și părtinitoare precum e astăzi în Republica Moldova nu poate și nu trebuie să existe într-un stat membru al APCE și acest lucru aș dori să fie regăsit în rezoluție.

  E timpul ca APCE să se implice, pentru că în Republica Moldova sunt grav încălcate drepturile omului!

  Vă mulțumesc.

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3593671  | ieri: 896 |  azi: 761 |  online: 39     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97