• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu ambasadori acredidați la Chișinău. Subiectul: ”Dosarele politice și intimidarea oponenților politici”

    Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu ambasadori acredidați la Chișinău. Subiectul: ”Dosarele politice și intimidarea oponenților politici”

    04.10.2017  

     Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal a avut astăzi o întrevedere cu ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice la Chișinău. Evenimentul a avut loc în contextul în care în ultimele luni, din partea guvernării prin intermediul organelor de drept au loc atacuri asupra oponenților politici, lideri de partide, primari, președinți de raioane și oameni de afaceri.

    La întrevedere au participat E.S. James D. Pettit, ambasadorul SUA, E.S. Peter Michalko, noul ambasador al Uniunii Europene, E.S. Daniel Ionița, ambasadorul României, E.S Pascal Vagogne, ambasadorul Franței, E.S. Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei și E.S. Zdeněk Krejčí, ambasadorul Cehiei, precum și reprezentanți de la ambasadele Italiei, Poloniei, Slovaciei și Austriei.

    Mihai Ghimpu a trecut în revistă toate derapajele antidemocratice și toate problemele cu care s-a confruntat Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani, începând cu jaful din sistemul bancar, care nici astăzi nu este investigat, arestările politice din ultima perioadă, schimbarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor venite din partea Comisiei de la Veneția și a partenerilor externi, sugrumarea business-ului, terorizarea oamenilor politici și de afaceri etc.

    De asemenea, Președintele PL a menționat, că analizând evoluția lucrurilor din Republica Moldova din ultima perioadă, dar și îngrijorările exprimate ieri în Parlamentul European, constată că unele angajamente asumate de RM în Acordul de Asociere sunt încălcate. Președintele PL, s-a referit și la faptul că au fost votate legi și reforme bune, dar acestea nu sunt implementate cu strictețe, dar pe placul cuiva.

    Mihai Ghimpu a vorbit despre presiunile din partea Partidului Democrat la adresa oponenților politici, oamenilor de afaceri, exercitate prin intermediul organelor de drept și celor fiscale. Președintele PL s-a referit la dosarele politice intentate liderilor PL, Dorin Chirtoacă și Iurie Chirinciuc, dar și la cazul Președintelui raionului Dubăsari, dl. Grigori Policinschi și ale unor primari.

    Mihai Ghimpu a afirmat că teroarea instaurată în Republica Moldova, la adresa celor care nu vor să se subordoneze lui Vlad Plahotniuc a început odată ce acesta și-a asigurat o majoritate parlamentară loială, formată cu ajutorul deputaților transfugi, inclusiv patru de la PL.

    Șefii misiunilor diplomatice au fost informați despre arestarea ilegală a Primarului General Dorin Chirtoacă în data de 25 mai 2017, în baza unor declarații făcute de doi funcționari, arestați cu o lună mai devreme.

    În repetate rânduri, judecătorii au prelungit arestul la domiciliu al Primarului General Dorin Chirtoacă, la moment durata cumulată a măsurii preventive constituind mai mult de 4 luni. În această perioadă, așa zisele probe prezentate de procurori sunt doar declarațiile celor doi funcționari responsabili de ”domeniul parcărilor” și o poză în care apare Dorin Chirtoacă, ținând un motan în brațe.

    Mai mult ca atât, prelungirile arestului la domiciliu sunt bazate exclusiv pe ”spusele” procurorului, judecătorul admițând cererile ”copy paste” ale acuzatorului de stat, fără nicio probă nouă, în esență doar data de înregistrare se schimbă de la o cerere la alta. Instanțele nu motivează hotărârile sale și nu iau în considerație argumentele apărării, acestea din start au avut o poziție preconcepută de a menține arestul la domiciliu aplicat lui Dorin Chirtoacă, chiar și în situația în care nu există niciun temei de fapt și de drept în acest sens. Toate acestea demonstrează vădit caracterul politic al dosarului.

    O altă gravă încălcare, strigătoare la cer, în afară de arestarea lui Dorin Chirtoacă fără probe este și faptul că procurorul de caz, Dumitru Robu, prin ordonanța sa din data de 31 mai 2017, ilegal a înlăturat avocații primarului Dorin Chirtoacă, încălcând astfel articolul 72 din Codul de procedură penală. Și astfel îngrădindu-se lui Dorin Chirtoacă, dreptul la apărare, un drept fundamental, garantat de Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Instanța de judecată până la moment nu a examinat plângerea depusă de primar, pentru a nu permite Primarului General Dorin Chirtoacă să se adreseze la CtEDO.

    Pe parcursul acestor fărădelegi, printr-un demers al procuraturii în instanța de judecată, Primarul General a mai fost și suspendat ilegal din funcție.

    Cu ajutorul mass-media, afiliată guvernării, au pregătit opinia publică, pentru  arestarea Primarului General, demarând ample campanii media de defăimare și diabolizare a acestuia.

    Mihai Ghimpu a subliniat, Curtea Supremă de Justiție și-a încălcat propria decizie din 2016 dispunând organizarea referendumului de revocare din funcție a Primarului General Dorin Chirtoacă, iar Comisia Electorală Centrală a încălcat o serie de prevederi din Codul Electoral, inclusiv termenii de organizare a unui asemenea plebiscit – 45 zile.

    Dacă cele anterioare țin de latura „legală” a problemei în cauză, la data de 01 octombrie 2017, judecătoarea Silvia Gîrbu, care instrumenta cazul edilului capitalei, a fost avansată prin Decretul președintelui socialiast al RM, Igor Dodon în funcția de magistrat la Curtea de Apel și în rezultat dosarul lui Dorin Chirtoacă urmează a fi repartizat unui alt judecător și reluat de la zero – o tărăgănare evidentă care are ca scop înlăturarea primarului pe un termen cât mai îndelungat.

    Mihai Ghimpu s-a referit și la cazul Președintelui raionul Dubăsari, care la fel pe parcursul mai multor luni a fost presat să adere la partidul Democrat, dar acesta a refuzat. Ulterior s-a încercat crearea unei coaliții în consiliul raional Dubăsari, împotriva președintelui Policinschi, care din fericire a eșuat. Văzând că nu-l pot convinge, acestuia i s-a fabricat un dosar penal, efectele căruia le-am văzut cu toții la televizor – arestarea pe aeroportul internațional Chișinău a dl. Policinschi, când se întorcea cu familia din vacanță.  

    Președintele PL a menționat că încătușarea lui Grigori Policinschi în public, a avut drept scop de-a băga frica în alți funcționari, primari, președinți de raioane și chiar deputați.

    Mihai Ghimpu se arată îngrijorat de aceste acțiuni, menționând că peste un an sau doi, nu vor mai exista candidați la funcția de deputați și primari, vor pleca cu toții din această republică, pentru că nu găsesc sprijin și protecție. Mai mult ca atât, este pus în pericol sistemul de pluripartidism, prin încercarea de a înlătura oponenții politici și crearea partidului-stat, cum era în perioada sovietică.

    La rândul lor, ambasadorii UE și SUA au afirmat că sunt la curent cu evenimentele, care au loc în Republica Moldova sunt bine informați asigurându-l pe Președintele PL, că vor continua să monitorizeze starea justiției, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova.

    Noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, E.S. Peter Michalko a subliniat că pentru el sunt foarte importante relatările cu lux de amănunte făcute de Mihai Ghimpu, menționând că va studia cu atenție toate aspectele și toate informațiile, va face o evaluare pe care o va comunica public.

    Serviciul de presă al PL
    4 octombrie 2017

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com