• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Liberalii au adus un omagiu victimelor primului val de deportări staliniste din 12-13 iunie 1941
  15.06.2018     
  Limba de comunicare între cetățenii republicii nu poate fi decât limba oficială - limba română
  04.06.2018     
  Mihai GHIMPU, interviu pentru Europa Liberă: „Astăzi, problema noastră este problema democrației”
  31.05.2018     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Dosarul lui Dorin Chirtoacă merge „pas în pas” cu referendumul socialiștilor, pentru ca acesta să fie „înlăturat din funcție”, iar cei care au „comandat” reținerea lui să „preia Primăria Chișinău”

  Mihai Ghimpu: Dosarul lui Dorin Chirtoacă merge „pas în pas” cu referendumul socialiștilor, pentru ca acesta să fie „înlăturat din funcție”, iar cei care au „comandat” reținerea lui să „preia Primăria Chișinău”

  25.07.2017  

  Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, nu a putut face cunoștință cu materialele dosarului său, trimis la finele săptămânii trecute în judecată. Asta a declarat astăzi, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, într-o conferință de presă, că primarul a fost informat despre finalizarea anchetei penale pe numele său pe data de 18 iulie, iar pe 21 iulie, vineri, Procuratura Generală a anunțat că a trimis dosarul în judecată.

  Asta deși, spune Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă și avocatul său au convenit cu procurorul să se întâlnească luni, 24 iulie, pentru a lua cunoștință cu cele „peste o mie de pagini” din dosar. Luni, însă, acesta a fost informat de procurorul care a instrumentat dosarul fostului ministru liberal al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, că cel din dosarul primarului este în concediu, iar dosarul a fost deja trimis în judecată.

  „Fără a permite învinuitului să facă cunoștință cu materialele dosarului, judecătorul stabilește ședința pe 31 iulie. O mie și ceva de pagini... 18 - 21 - 31 iulie. Ce se întâmplă, de fapt? (...) Nu putem constata decât o gravă încălcare a Codului de Procedură Penală care prevede dreptul învinuitului de a face cunoștință cu materialele dosarului”, a spus Mihai Ghimpu, menționând că dorința procurorilor este ca Dorin Chirtoacă să fie arestat, anchetat și condamnat, rapid, „într-o noapte”, prin „metode comuniste, staliniste”.

  Mihai Ghimpu mai acuză faptul că dosarul lui Dorin Chirtoacă ar merge „pas în pas” cu referendumul socialiștilor de demitere a primarului, pentru ca acesta să fie „înlăturat din funcție”, iar cei care au „comandat” reținerea lui să „preia Primăria Chișinău”, repetând că dosarul lui Dorin Chirtoacă este „unul politic”.

  „Pentru ei nu există respectarea normelor prevăzute de codul de procedură penală, pentru ei există numai comanda. Acum vara, cât toată lumea nu e acasă, până s-a trezi satul, gata, badea Ion e dus la cimitir. Metode vechi, staliniste, comuniste. Oare toate acestea nu sunt o dovadă e vorba de un dosar politic? Eu cred că vor ajunge să fie trași la răspundere și cei care instrumentează aceste dosare”, a spus Președintele PL.

  Totodată, Mihai Ghimpu s-a adresat și foștilor colegi de coaliție din PD. „Azi totul e în mâinile PD-ului, azi toți stați și vă temeți de șeful vostru. În cadrul coaliției doar eu am putut sa am cuvânt și deja coordonatorul. Iată cine este nașul acestor coordonări. Este Vlad Plahotniuc în colaborare cu Igor Dodon”, a adăugat Mihai Ghimpu

  Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL, fost ministru al mediului a dat citirii unei declarații cu privire la dosarul politic intentat împotriva Primarului General al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă

  ”Arestarea Primarului General al municipiului Chișinău, prim-vicepreședinte al Partidului Liberal, vicepreședinte al Camerei Regiunilor din Consiliul Europei, Dorin Chirtoacă, a avut loc fără probe, cu grave încălcări a Codului de Procedură Penală, inclusiv, înlăturarea abuzivă a avocaților, chiar de la bun început, ceea ce constituie o încălcare a dreptului la apărare garantat de Constituția Republicii Moldova și de Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, iar în data de 21 iulie 2017, în mod conspirativ, dosarul a fost transmis în judecată de către procurori, privând învinuitul Dorin Chirtoacă și avocații, de dreptul de a face cunoștință, în mod nestingherit, cu toate materialele dosarului penal (de a formula cereri, demersuri, prezenta documente care ar demonstra nevinovăția sa, conform prevederilor Codului de Procedură Penală).

  Având în vedere cele menționate,

  Partidul Liberal solicită:

  1. Publicarea integrală a dosarului.
  2. Examinarea dosarului de către instanța de judecată, în ședință deschisă/publică.
  3. Delegarea de către Parlamentul European și de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a unor experți în drepturile omului, pentru a monitoriza procesul de judecată, care, după 4. cum se observă, va fi examinat în același ritm alert, dat de Procurorul de la Procuratura Anticorupție”, se arată în declarația PL.

  Imagini video de la conferința de presă:

  Serviciul de Presă al PL
  25 iulie 2017

   

   
  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3593667  | ieri: 896 |  azi: 758 |  online: 36     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97