• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Roman Boțan, deputat PL: „Acordul interparlamentar” semnat de UTA Găgăuzia și pretinsul parlament de la Tiraspol este ilegal și foarte grav. Deputatul PL cere intervenția instituțiilor statului

    Roman Boțan, deputat PL: „Acordul interparlamentar” semnat de UTA Găgăuzia și pretinsul parlament de la Tiraspol este ilegal și foarte grav. Deputatul PL cere intervenția instituțiilor statului

    13.07.2017  

    În data de 05.07.2017, am inclus în ordinea de zi din 12.07.2017 a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică subiectul audierii autorităților competente privind instrumentarea cazurilor de trădare de Patrie, uzurpare a puterii de stat și activitatea mercenarilor; și asta în contextul în care în mass-media au apărut mai multe informații la temă (inclusiv cu referire la fostul „președinte” al „rmn”), dar și în contextul în care la acea dată (05.07.2014) Vladimir Kîssa, președinte al Adunării Populare a Găgăuziei (organ legal) și Alexandr Șceba „președinte” al „sovietului suprem al rmn” (organ ilegal) au semnat un așa zis „acord interparlamentar”, fapt grav și ilegal.

    În cadrul audierilor, care s-au desfășurat cu ușile închise, au fost invitați să prezinte informații reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, organ de stat specializat în domeniul asigurării securității de stat, care este supus controlului parlamentar și reprezentantul Procuraturii Generale.

    La audierile, din 12.07.2017, s-au prezentat doar reprezentanții MAI și SIS. Reprezentanții Procuraturii nu s-au prezentat pentru a oferi informații. S-au invocat prevederile noii Legi nr. 3 din 25.02.2016 cu privire la Procuratură (art. 3, alin (3) prevede „ Procuratura este independentă de puterile legislativă, executivă și judecătorească, de orice partid politic sau organizație social-politică, precum și de oricare alte instituții, organizații sau persoane. Imixtiunea în activitatea Procuraturii este interzisă. Procuratura cooperează cu alte autorități pentru realizarea funcțiilor prevăzute de prezenta lege.”). Prezentarea informațiilor comisiei, ar contraveni prevederilor legii și ar fi susceptibilă de a fi catalogată ca imixtiune în activitatea Procuraturii. Personal consider că este o interpretarea deplasată, deoarece s-a solicitat doar prezentarea unor informații. Reamintesc că reprezentantul Procuraturii participă la ședințele Consiliului Suprem de Securitate (organ consultativ pe lângă Președintele R. Moldova) și, personal, nu înțeleg poziția de a nu participa la ședința Comisiei, organ de lucru al Parlamentului, pentru prezentarea informațiilor.

    Despre conținutul informațiilor prezentate Comisiei, pot să spun doar că ni s-a comunicat că MAI și SIS monitorizează situația și întreprind toate acțiunile necesare. Ședința a fost cu ușile închise, respectiv nu pot să comunic detalii. Cât despre acțiunile întreprinse de Procuratură, care conform legii „conduce și exercită urmărirea penală și reprezintă învinuirea în instanța de judecată” informații nu au fost prezentate membrilor Comisiei, deoarece reprezentantul Procuraturii nu a participat la ședință din motivele invocate mai sus.

    Personal consider, în privința tuturor celor, care încalcă legea (indiferent că se numesc Antiufeev, Smirnov, Karaman sau Șevciuc) și cad sub incidența prevederilor referitoare la trădarea de Patrie, uzurparea puterii de stat sau activitatea mercenarilor, trebuie aplicată legislația Republicii Moldova.

    De asemenea condamn acțiunile oficialului Vladimir Kîssa, președinte al Adunării Populare a Găgăuziei care în mod obraznic declară că are ce „învăța” de la reprezentanții „organului legislativ” ilegal al separatiștilor din raionalele de est. Și asta în contextul în care pe agenda Parlamentului de la Chișinău sunt incluse câteva proiecte de legi ce țin de autonomia găgăuză. Opinez, că Vladimir Kîssa, nu reprezintă toți cetățenii onești din autonomie, ci o „elită locală” anti-Chișinău și filo-separatistă, ancorată, ca mentalitate, în anii 90 ai secolului trecut, semnalând în permanență autorităților centrale intenții contrare intereselor naționale ale Republicii Moldova.

    Astăzi în plenul Parlamentului a fost reiterată propunerea ca membrii legislativului să fie informați despre „plimbările lui Șevciuc” prin Chișinău. În numele Fracțiunii PL, aflată în opoziție, am reafirmat, la fel ca și în ședințele anterioare, despre necesitatea ca toți deputații să fie informați la subiect, dar majoritatea parlamentară a respins demersul.

    P.S. „Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.", Art. 2, Constituția Republicii Moldova.

    Declarația deputatului PL, Roman Boțan în timpul ședinței Parlamentului Republicii Moldova.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com