• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu despre înlăturarea avocaților lui Dorin Chirtoacă: Arestăm fără probe, înlăturăm avocații și sentința-i gata...

    Mihai Ghimpu despre înlăturarea avocaților lui Dorin Chirtoacă: Arestăm fără probe, înlăturăm avocații și sentința-i gata...

    13.07.2017  

    Mihai Ghimpu, Președintele PL a distribuit astăzi pe pagina de facebook, Ordonanța Procurorului Dumitru Robu, prin care a cerut înlăturarea avocaților Gheorghe Malic și Tatiana Iovu.

    Mihai Ghimpu: ”Iată una din metode cum se instrumentează dosarele politice!

    După cum cunoaștem,dl Dumitru Robu, procurorul de la Procuratura Anticorupție, care instrumentează cazul Primarului General al Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a înlăturat printr-o ordonanță abuzivă și absolut ilegală la 31 mai 2017, avocații Gheorghe Malic și Tatiana Iovu, încălcând astfel art.72 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova. Mai mult ca atât, procurorul Robu a încălcat prevederile art. 64-66 și art.69 impunând Primarul General să scrie declarații în lipsa apărării.

    „Motivul”înlăturării apărătorilor invocat de procuror că, apărătorii, intenționat „creează impedimente la efectuarea acțiunilor de urmărire penală”, un neadevăr vădit, însă nici acesta nu se regăsește în prevederile art.72 din Codul de procedură penală al RM .

    În consecință, începând cu data de 31 mai 2017, atunci când au fost înlăturați avocații, au trecut 44 de zile și Dorin Chirtoacă nu este audiat, pentru că refuză să dea declarații în lipsa avocaților, drept garantat de Legea Supremă. Astfel, apare întrebarea: cine tergiversează examinarea cauzei, procurorul sau avocații?

    Totodată, menționez căînlăturarea avocaților se consideră cea mai gravă încălcare a dreptului la apărare, prevăzută de Constituția RM și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

    Pentru informare:
    - copia ordonanței procurorului;
    - art.69 și art.72 din Codul de procedură penală.

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com