• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Liberalii au adus un omagiu victimelor primului val de deportări staliniste din 12-13 iunie 1941
  15.06.2018     
  Limba de comunicare între cetățenii republicii nu poate fi decât limba oficială - limba română
  04.06.2018     
  Mihai GHIMPU, interviu pentru Europa Liberă: „Astăzi, problema noastră este problema democrației”
  31.05.2018     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Roman Boțan solicită explicații legate de furnizarea energiei electrice și neadmiterea finanțării regimului separatist de la Tiraspol

  Roman Boțan solicită explicații legate de furnizarea energiei electrice și neadmiterea finanțării regimului separatist de la Tiraspol

  09.06.2017  

  În debutul ședinței de astăzi, solicitarea Fracțiunii Partidului Liberal de a chema în Parlament pe dl Octavian Calmâc, ministrul Economiei, pentru a prezenta explicații referitor la semnarea unui contract de procurare a energiei electrice, de la Centrala aflată sub controlul separatiștilor, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

  La sfârșitul ședinței, la ora întrebărilor adresate guvernului, Deputatul PL Roman Boțan, Președintele Comisiei parlamentare, securitate națională, apărare și ordine publică a solicitat  Ministerului Economiei să prezente o notă informativă detaliată. cu privire:

  -          decizia de negociere şi semnare a contractului de procurare a energiei electrice de la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MTP3C), situată în regiunea necontrolată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, deşi există un contract in acest sens cu Compania "DTEK Trading" (Ucraina);

  -          solicitarea de explicații urgente de la Ministerul Economici de către Secretariatul Comunității Energetice, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova şi Înaltul Consilier UE în politici energetice, legate de furnizarea energiei electrice, după ce s-a anunțat că a fost semnat un contract cu Centrala Electrică de la Cuciurgan (MrP3C)

  -          presupusa implicare  a vicepremierului rus Dimitrii Rogozin, care conform celor declarate de Vadim Krasnoselski „liderul" regimului separatist de la Tiraspol, a contribuit „restabilirea contractului. Acesta preciza că „Evident, reluarea furnizării de curent electric pentru R. Moldova va avea urmări benefice pentru Transnistria."

  -          poziția Ministrului Economici referitor la aspectele de securitate națională a Republicii Moldova, privind restabilirea ordinii constituționale pe întreg teritoriul neadmiterea susținerii directe/indirecte a regimului separatist. În acest context, menționăm că energia electrica la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MTP3C) este produsă cu gaz„ pe care îl livrează întreprinderea moldo-rusă „Moldova-Gaz". La capitolul datorii la gaz a regiunii separatiste sunteți, la sigur, informați: datorii enorme puse pe seama statului Republica Moldova. Există pericolul ca prin acest nou contract se finanțează, de fapt, regimul separatist. iar datoria Republicii Moldova la gaz să crească.

  Deputatul PL, consideră că Ministerul Economiei este obligat să prezinte explicațiile de rigoare în termenii legali.

   

  Sursa: www.facebook.com/RomanBoțan

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3526121  | ieri: 1025 |  azi: 253 |  online: 40     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97