• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Roman Boțan solicită explicații legate de furnizarea energiei electrice și neadmiterea finanțării regimului separatist de la Tiraspol

    Roman Boțan solicită explicații legate de furnizarea energiei electrice și neadmiterea finanțării regimului separatist de la Tiraspol

    09.06.2017  

    În debutul ședinței de astăzi, solicitarea Fracțiunii Partidului Liberal de a chema în Parlament pe dl Octavian Calmâc, ministrul Economiei, pentru a prezenta explicații referitor la semnarea unui contract de procurare a energiei electrice, de la Centrala aflată sub controlul separatiștilor, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

    La sfârșitul ședinței, la ora întrebărilor adresate guvernului, Deputatul PL Roman Boțan, Președintele Comisiei parlamentare, securitate națională, apărare și ordine publică a solicitat  Ministerului Economiei să prezente o notă informativă detaliată. cu privire:

    -          decizia de negociere şi semnare a contractului de procurare a energiei electrice de la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MTP3C), situată în regiunea necontrolată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, deşi există un contract in acest sens cu Compania "DTEK Trading" (Ucraina);

    -          solicitarea de explicații urgente de la Ministerul Economici de către Secretariatul Comunității Energetice, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova şi Înaltul Consilier UE în politici energetice, legate de furnizarea energiei electrice, după ce s-a anunțat că a fost semnat un contract cu Centrala Electrică de la Cuciurgan (MrP3C)

    -          presupusa implicare  a vicepremierului rus Dimitrii Rogozin, care conform celor declarate de Vadim Krasnoselski „liderul" regimului separatist de la Tiraspol, a contribuit „restabilirea contractului. Acesta preciza că „Evident, reluarea furnizării de curent electric pentru R. Moldova va avea urmări benefice pentru Transnistria."

    -          poziția Ministrului Economici referitor la aspectele de securitate națională a Republicii Moldova, privind restabilirea ordinii constituționale pe întreg teritoriul neadmiterea susținerii directe/indirecte a regimului separatist. În acest context, menționăm că energia electrica la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MTP3C) este produsă cu gaz„ pe care îl livrează întreprinderea moldo-rusă „Moldova-Gaz". La capitolul datorii la gaz a regiunii separatiste sunteți, la sigur, informați: datorii enorme puse pe seama statului Republica Moldova. Există pericolul ca prin acest nou contract se finanțează, de fapt, regimul separatist. iar datoria Republicii Moldova la gaz să crească.

    Deputatul PL, consideră că Ministerul Economiei este obligat să prezinte explicațiile de rigoare în termenii legali.

     

    Sursa: www.facebook.com/RomanBoțan

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com