• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Liberalii au adus un omagiu victimelor primului val de deportări staliniste din 12-13 iunie 1941
  15.06.2018     
  Limba de comunicare între cetățenii republicii nu poate fi decât limba oficială - limba română
  04.06.2018     
  Mihai GHIMPU, interviu pentru Europa Liberă: „Astăzi, problema noastră este problema democrației”
  31.05.2018     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  În localitatea orheiană Biești, PL a inaugurat un monument în memoria celor deportați

  În localitatea orheiană Biești, PL a inaugurat un monument în memoria celor deportați

  05.06.2017  

  Duminică, 4 iunie 2017 în ziua, când creștinii sărbătoresc ”Ziua Sfintei Treimi”, numită în popor și Duminica Mare, Partidul Liberal a inaugurat încă un monument în memoria celor deportați în Siberia de regimul stalinist –comunist.

  Monumentul a fost dezvelit în localitatea orheiană Biești, la care au participat și deputații Mihai Ghimpu, Președintele PL, Roman Boțan, conducerea localităţii și locuitorii satului.

  Evenimentul comemorativ a început cu o liturghie de sfințire a monumentului oficiată de Parohul bisericii din localitate și cu luări de cuvânt din partea celor, care au trecut prin calvarul deportărilor comuniste și rude ale acestuia. Mihai Ghimpu, Președintele PL a mulțumit celor prezenți la eveniment, dar și administrației locale, pentru suportul acordat în edificarea acest monument, subliniind că astfel va fi înveșnicită memoria locuitorilor comunei Biești, care au suferit în urma celor trei valuri de deportări.

  ”Dragii mei conaționali, niciodată pe acest pământ nu va veni dreptatea, dacă noi vom fi slugile călăilor, a celor care ne-au ocupat și deportat părinții, frații, copii în Siberia. Nu avem dreptul să trecem peste durerea celor care au fost urcați în vagoane și deportați, oameni nevinovați. Este de datoria noastră să ne amintim de ei. De aceea Partidul Liberal inaugurează astfel de monumente în fiecare localitate, câteva sute la ziua de astăzi, ca tânăra generație să cunoască, calvarul prin care au trecut consătenii lor”, a menționat Mihai Ghimpu.

  În luările de cuvânt, persoanele represate au povestit cu lux de amănunte, despre acele zile groaznice de iunie și de iulie, cînd au fost ridicați la miez de noapte din case, urcați în vagoane și deportați în ”siberii de gheață”, distrugând familii, despărțind mamă de copil și soț de soție.

  Reamintim că,  inaugurării de astfel de monument în localitățile Republicii Moldova aparține regretatului Gheorghe Ghimpu și transpusă în realitate de Mihai Ghimpu în perioada când ocupa funcția de Președinte – Interimar al Republicii Moldova. Așa a luat naștere proiectul ”Un monument, pentru fiecare localitate”, în memoria sutelor de mii de basarabeni deportați la mijlocul secolului al XX-lea de regimul comunist de ocupație.

  Imagini video de la eveniment:

  Serviciul de presă al PL
  04.06.2017
   
  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3526454  | ieri: 1025 |  azi: 569 |  online: 30     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97