• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Raport de activitate la ministerul Mediului (30 iulie 2015 – 30 mai 2017)

    Valeriu Munteanu: Raport de activitate la ministerul Mediului (30 iulie 2015 – 30 mai 2017)

    31.05.2017  

    Din prima zi când am venit în fruntea ministerului, acum un an şi zece luni, am ştiut că nu dispunem de mult timp pentru realizarea reformelor ce se impuneau, însă suficient de mult pentru a insufla o nouă viaţă domeniului protecţiei mediului, neglijat mult prea mult în Republica Moldova. 

    Atunci când am preluat mandatul de ministru, acest minister era o adevărată cenuşăreasă, aflată practic în afara zonei de interes guvernamental.
    În programele de activitate ale tuturor guvernelor de până atunci, domeniul protecţiei mediului era trecut ultimul, această atitudine de neglijenţă fiind specifică întregii societăţi. La fel cum am obţinut avansarea protecţiei mediului în ierarhia intereselor guvernamentale, am încercat să obţin şi sensibilizarea opiniei publice şi creşterea gradului de implicare a fiecărui cetăţean în parte. Sunt convins că acum problematica de mediu este cu mult mai aproape de oameni şi generaţiile noastre următoare vor pune mai mult accent pe dezvoltarea unui mediu curat şi durabil.

    * * * 
    Aria competenţelor Ministerului Mediului este una extrem de largă şi variată şi fiecare dintre laturile acesteia reprezintă în sine un univers, cu o multitudine de abordări, probleme şi soluţii.
    Evident, încă din primele zile de mandat am acordat o atenţie sporită fondului forestier, delăsarea căruia reprezintă o bombă cu efect întârziat pentru întregul eco-sistem.
    Una din primele acţiuni întreprinse a fost interzicerea arendei pădurilor, pentru a evita însuşirea de hectare întregi din patrimoniul forestier al Republicii Moldova, iar pentru suprafeţele deja contractate am majorat de cinci ori plata pentru folosinţă, descurajând astfel păstrarea contractelor de arendă în vigoare, în consecință, zeci de arendași de pădure au renunțat la contractele de arendă, întorcând pădurea în gestiunea statului.
    Alte acţiuni inovatoare ale Ministerului Mediului, care vor contribui la stoparea micşorării fondului forestier al statului nostru, cel mai redus de pe întregul continent european, o reprezintă interzicerea exporturilor de lemn brut şi interzicerea tăierilor rase în pădurile fundamentale. De acum înainte se vor permite doar tăierile de regenerare, care vor elimina arborii bolnavi sau bătrâni, fără a crea mii de metri pătraţi de „pajişte”.
    Pe lângă alte iniţiative legislative, cum ar fi, spre exemplu, de creştere a sancţiunii pentru transportarea masei lemnoase fără acte de provenienţă şi instituirea confiscării bunului utilizat la folosirea contravenţiei, am acţionat şi în direcţia creşterii suprafeţei împădurite ale republicii, alocând mijloace financiare pentru realizarea unui program de împădurire, care însă nu a fost încă finalizat. Sper că viitorii diriguitori ai acestui domeniu să continuie acest proiect, de importanţă vitală pentru noi toţi. La fel, sper să reuşească şi finalizarea reorganizării Agenţiei „Moldsilva”, aşa că cele 19 întreprinderi pentru silvicultură şi silvo-cinegetice să fie reorganizate într-o singură întreprindere — Întreprinderea de Stat „Pădurile Moldovei”, conform proiectului la care am trudit în utimele luni.
    * * * 
    O altă direcţie în care am pus mult suflet a constat în redresarea situaţiei în domeniul cursurilor de apă şi a florei şi faunei acvatice. În afară de demolarea barajelor instalate ilegal de-a latul râului Răut şi intensificarea controalelor pe principalele artere fluviale şi lacuri, graţie cărora a fost confiscate un număr impunător de ustensile ilegale de pescuit, am acţionat şi în domeniul perfecţionarii şi înăspririi cadrului legal — a fost interzis importului plaselor de pescuit monofilament, a fost elaborat un Regulament-tip de exploatare a lacurilor de acumulare/iazurilor, a fost instituită sancţiunea penală pentru extragerea şi comercializarea ilicită a nisipului, pietrişului şi prundişului din albiile minore ale râurilor Nistru şi Prut, şi multe alte acţiuni similare, care vor aduce rezultate în viitorul apropiat. 
    Evident, nu ne-am limitat doar la interdicţii, ci şi am acţionat proactiv — pentru prima dată în ultimii ani am efectuat popularea Nistrului şi Prutului cu puiet de peşte şi am dispus elaborarea unui mecanism electronic de eliberare on-line a permiselor de pescuit, care va facilita amatorilor accesul la acest serviciu şi va diminua eschivarea de la această obligaţie. Multe alte îmbunătăţiri legislative vor prinde viaţă odată cu adoptarea în lectură finală a proiectului de modificare a Legii privind fondul piscicol, pe care am reuşit să-l promovăm în Parlament în primă lectură. 
    * * * 
    O piatră de temelie pentru promovarea respectului faţă de reprezentanţii regnului animal, conservarea biodiversităţii şi creşterea faunei, reprezintă interzicerea vânătorii la iepuri şi unele păsări migratoare timp de doi ani consecutiv.
    Pe parcursul întregului mandat am întâmpinat o opoziţie puternică din partea Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, un monopolist al domeniului, care au organizat inclusiv şi proteste în faţa ministerului, însă datele statistice ne demonstrează că interdicţia din sezoanele precedente a avut efecte benefice şi, drept rezultat, a crescut efectivul real al speciilor de interes cinegetic menţionate.
    Sper din toată inima că această redută, cucerită prin strădania noastră, nu va fi cedată înapoi tagmei vânătoreşti, ci se va continua respectarea limitărilor impuse, pentru ca să ne bucurăm împreună de o faună sălbatică bogată.
    * * * 
    Interzicerea importului și folosirii foilor de ardezie cu conținut de azbest a fost o sarcină dificilă, dar nu imposibilă. Legea aștepta de 6 ani la minister, Republica Moldova fiind de 10 ani unicul stat european, care mai permitea importul și utilizarea acestei otrăvi. Noi am trimis legea în Parlament, unde majoritatea parlamentară a păstrat dreptul de import pentru azbestul de crisotil (extrem de periculos), înfruntând corpul de deputați, am mers din nou cu legea în Parlament și după lungi și complicate discuții am reușit să obținem adoptarea legii.
    * * * 
    Deşi nu este o responsabilitate directă a ministrului mediului, am încercat să contribui şi la igienizarea publică a capitalei — în cadrul unui proiect comun cu primăria municipiului Chişinău au fost instalate peste 1000 coşuri de gunoi în apropierea staţiilor de aşteptare a transportului public, pe bulevardele şi străzile centrale, în parcuri, grădini publice ş.a. De asemenea, am început renovarea platformelor de colectare a deşeurilor, multe dintre care au fost deja instalate în curţile chişinăuienilor.
    Tot pentru siguranţa locuitorilor mun. Chişinău am organizat fortificarea barajului lacului Ghidighici, pentru a evita eventualele catastrofe, iminente la un baraj construit acum mai bine de 50 de ani. La fel am atras o atenţie sporită luptei cu spălătoriile ilegale de pe malul r. Bâc, care apropo, urmează a fi curăţit integral pe teritoriului oraşului, dacă cei care ne vor succeda vor considera binevenit să continue acest proiect, susţinut de guvernul României. 
    * * * 
    Deşi am avut privilegiul să mă aflu în fruntea echipei de la Ministerul Mediului doar un an și zece luni, am învăţat în fiecare zi, alături de colegi, lucruri noi. Am muncit alături de oameni dedicaţi, mulţi dintre care şi-au consacrat viaţa propăşirii idealurilor de mediu, adesea în detrimentul propriei bunăstări. Am descoperit talente ascunse, destine frumoase şi personalităţi marcante, pentru care voi avea şi în continuare cele mai alese sentimente. 
    Fiţi convinşi, am luptat cu abnegaţie pentru atingerea obiectivelor de mediu şi pentru impunerea respectului pentru mediu şi, acum chiar şi din altă ipostază, voi continua să monitorizez evoluţiile din domeniu şi, acolo unde va fi posibil, voi interveni.

    Sfârşitul mandatului la Ministerul Mediului nu este nici pe departe un sfârşit, ci doar un nou început! Respect pentru mediu...

    Sursa: www.fb.com/ValeriuMunteanu

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com