• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Mihai Ghimpu la radio Europa Liberă: Propunerea lui Plahotniuc - o „bătaie de joc” (VIDEO)
  16.03.2018     
  Declarația fracțiunii PL: Condamnăm acțiunile represive ale deputaților socialiști la adresa aleșilor locali, care au semnat Declarația de Unire cu România
  16.03.2018     
  Valeriu Munteanu: ”Michalko i-a bătut obrazul lui Plahotniuc”
  16.03.2018     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Urmărește documentarul ”BASARABIA - Două veacuri de străinie”

  Urmărește documentarul ”BASARABIA - Două veacuri de străinie”

  16.05.2017  

  La proiecția filmului, Ion Chistruga, scenaristul și regizorul filmului, a menționat că necesitatea realizării unui film care să sumeze întâmplările și soarta Basarabiei după mai mult de 200 de ani de ocupație rezidă din puținele publicații care promovează adevărul istoric.

  „Acest film reflectă durerea și chinurile prin care au trecut românii moldoveni de aici de mai mult de două veacuri. Este un film care relatează faptele și crimele regimului comunist de ocupație, crime care continuă și astăzi.

  Le mulțumesc tuturor colegilor care au muncit la realizarea acestui film, dar îi mulțumesc, în mod special, D-lui Mihai Ghimpu, care s-a implicat și a demonstrat, repetat, că îi pasă de trecutul și prezentul nostru. Necesitatea realizării acestui film a venit după „Golgota Basarabiei”, întrucât nu a fost posibil să includem multe date importante despre faptele și nelegiuirile regimului comunist de ocupație pe acest teritoriu.

  Vă mulțumesc pentru susținere și cred că acest film va contribui la cunoașterea adevărului istoric, pentru că cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete!” – a enunțat Ion Chistruga.

  Victor Vasilache, scenaristul filmului „BASARABIA, două veacuri de străinie”, a relatat despre procesul de realizare a acestui film, menționând că multe materiale care au fost incluse în acest film au fost luate din arhivele KGB, care au fost desecretizate prin Decretul fostului Președinte Interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu.

  „Cu toții știm să rostim cuvinte frumoase, dar faptele sunt cele care fac diferența. Pentru aceasta îi mulțumesc D-lui Ghimpu, care a desecretizat arhivele și, astfel, a fost posibilă realizarea acestui film. Piatra comemorativă din PMAN spune totul.

  Avem nevoie de încă doi Președinți ai republicii ca și Dl. Mihai Ghimpu, care să mai instaleze și ei câte o piatră – una dedicată hotărârii Curții Constituționale prin care Limba Română a fost declarată limbă oficială a Republicii Moldova, iar a doua – dedicată actului pe care urmează să-l realizăm: UNIREA! Aceste trei pietre ar însuma întregul trecut și întreaga soartă a poporului nostru”, a mai menționat scenaristul Victor Vasilache.

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3361388  | ieri: 1734 |  azi: 560 |  online: 49     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97