• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  La Ungheni a avut loc o ședință reunită a Consiliilor Teritoriale PL din Ungheni, Nisporeni și Călărași

    La Ungheni a avut loc o ședință reunită a Consiliilor Teritoriale PL din Ungheni, Nisporeni și Călărași

    02.04.2017  

    Duminică, 2 aprilie 2017 a avut loc ședințele reunite ale Consiliilor Republicane ale PL din Ungheni, Nisporeni și Călărași. Evenimentul a avut loc în orașul Ungheni la care au participat și Mihai Ghimpu, Președintele PL, Corina Fusu, Ministra Educației, Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Președintele PL Ungheni, Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, Petru Cosoi, Deputat P și Președintele PL Călărași și Valeriu Baciu, Președintele PL Nisporeni.

    Situația social-politică din republică, și temele de actualitate au fost discute de conducerea PL cu membrii consiliilor teritoriale din cele trei raioane.

    Mihai Ghimpu a abordat mai multe teme, printre care situația politică din republică, poziția partidului asupra mai multor chestiuni de interes general, printre care, votul uninominal, datele recensământului și atitudinea PL față de încercările stângace ale lui Dodon de-a ieși în evidență.

    ”Mă bucur să văd echipele din Ungheni, Nisporeni și Călărași reunite împreună. În această sală am reeditat județul Ungheni. La următorul Congres vom face reforma în Partid și vom trece la forma județeană de organizare teritorială a partidului să dăm un exemplu societății că e timpul să facem reforma administrativ-teritorială.

    Noi liberalii suntem cei mai direcți și nu ne temem de reforme, care nu sunt populare. Reforma administrativ-teritorială trebuie făcută și va fi făcută, pentru că este foarte greu să întreținem 32 de raioane, într-o republică fără economie într-un stat sărac. E timpul ca toate serviciile care sunt oferite cetățenilor să le ducem în localități la primărie. Este foarte greu să întreții 32 de spitale raionale, în care nu sunt condiții elementare. Mai bine să construim 10-15 spitale regionale, bine dotate cu echipamente și inventar de ultimă generație, cu paturi și personal calificat să investim în drumuri bune și atunci cetățeanul va alege să parcurgă încă 20 km în plus și să fie consulat și tratat întru-n spital regional. Aceasta este viziunea noastră a liberalilor.

    Mihai Ghimpu a făcut o paralelă a situației social politice de acum un an și de astăzi, afirmând că decizia Partidului Liberal din ianuarie 2016, a fost o decizie corectă, care a oprit alegerile anticipate și partidele politice de a ajunge la guvernare. Dacă Partidul Liberal ar fi cedat presiunii străzii din ianuarie 2016, astăzi am fi avut nu doar pe Dodon președinte, dar și Parlament și Guvern condus de partide pro-ruse, cu politică clară anti-UE și anti-România. Noi PL am conștientizat la acel moment acest risc și ne-am opus, chiar dacă am fost huiduiți, jigniți și unii bătuți”, a menționat Mihai Ghimpu.

    Pe zi ce trece conștientizez, că furtul miliardului nu a fost doar o mare problemă financiară, dar a fost o problemă politică. Doar astfel se putea compromite partidele democratice. Ancheta este astăzi în plină desfășurare, am cerut public de mai multe ori conducerii BNM și PG să facă publică lista celor care au luat credite neperformante de la cele trei bănci, ca poporul să-și cunoască eroii, pentru că unii din ei candidează la alegeri și se dau mari luptători anticorupție, dar sunt cu musca pe căciulă. Raportul Kroll 2, va spune verdictul”, a punctat Mihai Ghimpu.

    Referindu-se la votul uninominal, care se discută în aceste zile în societate, Mihai Ghimpu, a menționat că Republica Moldova și-n primul rând cetățenii nu au nevoie de circumscripții uninominale prin intermediul cărora sa avem deputați precum primarul de Orhei - Ilan Shor. Republica are nevoie de politicieni patrioți si cinstiți, de deputați care să muncească pentru oameni și nu pentru a face miliarde.

    Președintele PL a subliniat că odată cu declararea Independenței față de URSS în anul 1991, Republica Moldova a ales actualul sistem electoral, reeșind din interesul unitar al statului și pentru că aveam conflictul din stânga Nistrului. Alt fel separatiștii din stânga Nistrului vor putea să obțină ”legitimitatea” ”parlamentului” lor de la Tiraspol, întrucât Republicii Moldova nemaifiind o singură circumscripție, Parlamentul rezultat din alegeri va fi reprezentativ doar pentru circumscripțiile în care au fost organizate efectiv alegerile, nu și pentru zona separatistă, unde statul nu poate să organizeze alegeri libere și corecte. Atâta timp cât noi nu controlăm tot teritoriul, nu pot exista circumscripţii uninominale.

    Mihai Ghimpu a accentuat că salvarea Republicii Moldova nu este în circumscripții uninominale, ci în Unire cu România. Cetățenii astăzi vor salarii, pensii bune și cei care i-au furat și fură să stea la pușcărie. În România toate acestea funcționează, salariile, și pensiile sunt bune și anul acesta se vor mai majora din nou pentru unii salariați 50%, iar pentru alții chiar 100%. Așadar, circumscripția de care avem nevoie este România Mare.

    Referindu-se la rezultatele recensământului date publicității la sfârșitul săptămânii trecute, Președintele PL a spus că Partidul Liberal a luat act de aceste rezultate, pe care le consideră viciate, care nu relevă situația reală din Republica Moldova.

    ”Foarte multă lume nu a fost recenzată, iar procesul a fost viciat prin faptul că multe din chestionare au fost completate în creion simplu, iar unele răspunsuri la rubrica ”etnie” au fost sugerate de recenzori. De asemenea, în mediul urban, gradul de recensare a fost la jumătate, iar persoanele plecate peste hotare nu au fost declarate de rudele lor. Un alt factor care a dus la compromiterea rezultatelor acestui recensământ a fost și procesarea manuală a formularelor și nu prin scanare cum era stabilit inițial. Scuza că nu am reușit să instalăm softul necesar în aproape trei ani, este una bizară. Anume procesarea manuală a influențat direct rezultatele acestui recensământ, pe care îl considerăm nul, solicităm anularea lui și organizarea unui nou recensâmânt”, a spus Mihai Ghimpu.

    La final, Președintele PL, a mulțumit membrilor consiliilor teritoriale din cele trei organizații, pentru sunt alături de partid, în această perioadă grea, îndemnând-ui să lupte cu capul sus pentru idealul străbun – Unirea.

    Trăiască Liberalii, Trăiască UNIREA!, a încheiat Mihai Ghimpu.

    Miniștrii Partidului Liberal au trecut în revistă reușitele obținute în ultimul an de activitate, dar și prezentare de priorități pentru anul acesta.

    Corina Fusu, Ministra Educație, a menționat că nu se lasă intimidată de frustrările lui Dodon și își va continua cu demnitatea misiunea încredințată de PL la Ministerul Educației.  ”Misiunea mea este de a face fiecare copil din această republică să se mândrească cu istoria milenară a poporului român, să se mândrească că este român și vorbește limba română.

    Corina Fusu, a vorbit celor prezenți, despre reformele din educație, care vor transforma sistemul educațional într-unul de calitate, bazat pe performanțe. Ministra a vorbit despre donația celor 96 microbuze școlare din partea statului român și despre reparația grădinițelor din tranșa oferită cu generozitate de Guvernul de la București.

    Iurie Chirinciuc, a vorbit despre reabilitarea traseului Chișinău-Ungheni și noului pod peste Prut.

    ”Zilele trecute  am pus la punct ultimele detalii cu compania OHL care execută lucrări pe traseul Chișinău-Ungheni și inginerul care supraveghează lucrările pentru finalizarea acestui segment de drum până la sfârșitul acestui an. Iar odată cu finisarea acestui traseu și cu construcția noului pod peste râul Prut, va fi fluidizat traficul în partea centrală a republicii. Lucrările la noul pod peste Prut, au început și vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2018. Acest proiect este finanțat din grantul oferit de Comisia Europeană, și datorită căruia vom reduce distanța dintre Chișinău și Iași cu 26 km”, a subliniat ministrul.

    Valeriu Munteanu, a subliniat telegrafic toate realizările și prioritățile pe care le are la Ministerul Mediul. Ministrul a vorbit despre reformele ne populare, dar extrem de necesare, pe care le-a implementat în calitate de Ministrul al Mediului.

    Ministrul a menționat că în anul  2016 au fost realizate de Ministerul Mediului proiecte de apă și sanitație în 248 de sate și orașe din Republica Moldova, a fost interzis pescuitul industrial pe Prut și Nistru, pentru a salva fauna acestor râuri.  Au fost realizate modificări ale cadrului legal și normativ, pentru interzicerea totală a extragerii nisipului și prundișului din Prut și Nistru, asigurând astfel capacitatea de filtrare a apei din aceste râuri, care este sursa principală de alimentare cu apă pentru 80% din populația statului nostru.

    S-a interzis darea în arendă a pădurii, acțiune așteptată de aproape 10 ani, s-au introdus reglementări restrictive consistente, în vederea excluderii construcțiilor din pădurile statului. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a fost interzis exportul de lemn brut, au fost interzise tăierile rase în pădurile fundamentale, descurajând astfel tăierile ilegale și speculațiile economice din acest domeniu. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, din banii Fondului Ecologic au fost procurate în municipiul Chișinău 3000 coșuri de gunoi, peste 800 de platforme de acumulare a deșeurilor, inclusiv 5 platforme cu acumulare subterană, care vor fi date în exploatare în viitorul apropiat” a menționat Valeriu Munteanu.

    Menționăm că astfel de ședințe de lucru a conducerii PL cu membrii Partidului Liberal din teritoriu au avut pe parcursul întregii luni martie și s-au desfășurat în mai multe raioane din republică.

    Serviciul de Presă al PL
    2 aprilie 2017
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com