• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  INTERVIU // Iurie Dârda: Dacă vrem să realizăm obiectivul unirii, trebuie să consolidăm curentului unionist, dar nu să-l dezbinăm

    INTERVIU // Iurie Dârda: Dacă vrem să realizăm obiectivul unirii, trebuie să consolidăm curentului unionist, dar nu să-l dezbinăm

    22.03.2017  
    Instituirea Zilei Unirii Basarabiei cu România, după cum se menţionează şi în nota explicativă la proiectul de lege, ar fi un act de recunoștință și, totodată, un omagiu adus celor care și-au pus pe altarul vieții unitatea, limba română, libertatea și dorința de a lăsa un stat cât mai bogat celor ce vin, dând dovadă de sacrificiu, glorie și demnitate.
    Întrebare: Dle Dârda, fracţiunea PL a înregistrat la Biroul Permanent al Parlamentului o iniţiativă legislativă privind declararea Zilei de 27 martie drept sărbătoare naţională – Ziua Unirii Basarabiei cu România. Ce a stat la bata acestei decizii?
    Iu.D.: Totodată, o asemenea decizie e dictată de istoria noastră, care nu poate fi neglijată de nimeni, chiar şi de către acei ce contestă necesitatea (re)unirii cu România. Nu în ultimul rând, acţiunea respectivă a fracţiunii PL trebuie privită şi ca o sincronizare cu acţiunile legiuitorilor de la Bucureşti, care au adoptat deja o decizie în acest sens.
    Întrebare: Dar cineva vă poate acuza că vă faceţi PR politic....
    Iu.D.: Acest lucru l-ar putea face doar acei care nu ştiu sau se fac a nu şti nimic despre PL, un partid care a pledat constant pentru unirea RM cu România. Am făcut-o inclusiv în cadrul precedentelor alegeri prezidenţiale, în care liderul PL, Mihai Ghimpu, şi echipa Dlui au mers cu lozinca „Uniţi pentru Unire!”: Înţeleg la ce vă referiţi – la acei profitori politici pentru care lozinca unirii e atractivă doar din punct de vedere politic, electoral, la cei care reies în acţiunile lor din conjunctura concretă şi din oportunismul politic. Da, din păcate, avem mulţi astfel de pretinşi politicieni. Numai că PL e un partid care pledează sincer pentru unire şi a făcut-o constant, chiar şi atunci când aceasta nu aducea dividende politice. Oricine va analiza evoluţia şi traiectoria politică a PL se va convinge de acest lucru.
    Întrebare: Este evident că şansele ca această iniţiativă să devină lege sunt minime. În context, aş vrea să vă întreb: Dacă PD v-ar propune susţinerea acestei iniţiative în schimbul susţinerii liberalilor pentru sistemul electoral uninominal, aţi accepta?
    Iu.D.: Pentru noi, cei din PL, nu există loc de târg politic atunci când e vorba de unire, dar nici în alte situaţii. Unirea e un obiectiv sfânt şi nu poate fi pângărit prin înţelegeri de culise, prin târguri politice. Dar eu nu aş fi de acord cu Dvs. că şanse ca acest proiect să ajungă lege nu ar exista. Dacă cineva v-ar fi spus, acum cinci ani, că, curentul unionist în RM se va tripla, nu l-aţi fi crezut. Dar acest lucru s-a întâmplat, ca urmare a unei conştientizări mai profunde a adevărului istoric de către oameni. Societatea evoluează şi tot mai mulţi oameni încep să realizeze pentru ce luptă PL de ani de zile, încep să conştientizeze că unirea e necesară şi că ea se va produce. O asemenea revoluţie de mentalitate avem şi la nivelul clasei politice şi, mai devreme sau mai târziu, va fi conştientizată necesitatea unirii cu România. Noi ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.
    Întrebare: Se aud voci care spun că în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, ar trebui de organizat un referendum în problema unirii. Ce părere aveţi?
    Iu.D.: La un moment dat, un astfel de referendum va trebui de organizat, însă, atunci când se va lansa iniţiativa declanşării lui, trebuie să existe siguranţa unui rezultat favorabil unirii. Da, este adevărat că atestăm o creştere a opţiunii unioniste în societatea moldovenească şi aceasta, cu siguranţă, va continua. Nu ştiu dacă vom ajunge la  nivelul dorit anume în 2018 – urmează să vedem. Ar fi frumos să fie aşa, dar, în final, nu cred că trebuie să ne axăm pe careva date concrete în acest sens – important e să ajungem acolo unde ne-am pornit.
    Întrebare: Ce părere aveţi despre apariţia noilor partide unioniste în ultimii ani, inclusiv despre cea mai nouă intenţie în acest sens, cea de creare a Partidului Unităţii Naţionale?
    Iu.D.: Dacă vrem să realizăm obiectivul unirii, trebuie să depunem eforturi pentru consolidarea curentului unionist, a electoratului unionist, dar nu să-l dezbinăm. Orice s-ar spune, dar apariţia fiecărui partid politic presupune şi un element de dezbinare a electoratului. Apropo, astfel de acţiuni nu sunt agreate de alegătorii de pe segmentul unionist. Toate partidele declarate unioniste ce s-au lansat de la 2013 încoace au suferit eşec şi aceasta ar trebui să le dea de gândit celor care vin cu ideea creării noilor formaţiuni politice. Lecţiile pe care ni le oferă istoria trebuiesc însuşite, iar greşelile admise în trecut – evitate.
    Întrebare: Aţi putea veni cu un pronostic referitor la cum vor evolua lucrurile pe segmentul de electorat unionist în perioada următoare?
    Iu.D.: Mai degrabă aş expune o doleanţă a mea personală în acest sens şi poate chiar aş veni cu un mesaj către electoratul unionist. Doleanţa este ca electoratul unionist să înţeleagă că poate obţine obiectivul spre care tinde de ani de zile doar prin unitate şi, respectiv, să acţioneze în acest sens. Iar mesajul este unul simplu: Dragi prieteni, nu vă lăsaţi atraşi în jocuri politice obscure, nu vă aventuraţi şi nu credeţi promisiunilor deşarte – analizaţi lucrurile la rece, treceţi-l pe fiecare politician ce pretinde la susţinerea Dvs. printr-o imaginară sită politică, morală şi faceţi concluziile de rigoare. Or, cel puţin despre politicienii de pe segmentul unionist trebuie să vorbească faptele, poziţia ocupată de ani de zile, rezultatul muncii depuse pentru atingerea obiectivului unirii, dar nu „nobilele” intenţii şi declaraţiile sterile.
    Întrebare: Duminică PL organizează un eveniment. Ne oferiți detalii?
    Iu.D.:  Duminică, 26 martie 2017, ora 10:00, în fața monumentului „Ștefan cel Mare” din Chișinău  va avea loc un eveniment organizat de Partidul Liberal, dedicat zilei Unirei Basarabiei cu România, cu genericul “Drumul Unirii ”, la care se invită toți doritorii. Evenimentul “Drumul Unirii ”, va începe în fața monumentului „Ștefan cel Mare ” după care participanții se vor deplasa spre clădirea Sfatului Țării, unde va avea loc și Consiliul Republican al Partidului Liberal. Vă așteptăm pe toți!
    Vă mulțumim!
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com