• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Valeriu Munteanu, şansa Chişinăului - unicul candidat european şi antioligarhic
  18.05.2018     
  Dorin CHIRTOACĂ: apel de mobilizare către cetățeni pentru susținerea lui Valeriu MUNTEANU
  17.05.2018     
  Partidul Liberal a comemorat 206 ani de la ocupația Basarabiei de către Rusia țaristă
  16.05.2018     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Ministerul Mediului împreună cu CNA au desfășurat o acțiune comună de contracarare a desfrâului din pădurile statului

  Valeriu Munteanu: Ministerul Mediului împreună cu CNA au desfășurat o acțiune comună de contracarare a desfrâului din pădurile statului

  16.11.2016  

  Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului: O acțiune comună a CNA si Ministerul Mediului de contracarare a desfrâului din pădurile statului. La inițiativa noastră a fost anulată arenda forestieră, dar avem de gestionat peste 500 de contracte istorice, încheiate începând cu 2008. Legenda acestui caz e simplă: un om de afaceri local, care avea un contract de arenda forestieră în scop cinegetic pe 49 de ani, considerând că este proprietar a defrișat în mod barbar mai multe hectare de pădure si a săpat pe acest loc cu buldozerele un iaz, mutilând grav pădurea. Această barbarie a fost posibilă cu suportul tacit a mai multor funcționari locali, care au concrescut cu fărădelegea. Vom acționa si în continuare în vederea readucerii în posesia statului, adică a cetățenilor, a tuturor pădurilor înstrăinate abuziv.

  Menționăm că fondatorul şi administratorul unei companii din Bălţi au fost reţinuţi, cu puţin timp în urmă, de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unui dosar de abuz în serviciu. Ambii sunt suspectaţi de defrişarea ilegală a 9 hectare de pădure, - parcela Ivanovca, Făleşti, cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 1 000 000 de lei.

  În fapt, oamenii de afaceri ar fi luat în arendă, pentru 49 de ani, 28 de hectare de pădure pentru exploatarea acesteia în scop de vânătoare. Potrivit contractului, semnat între firmă şi Agenţia Moldsilva, arendaşii urmau să asigure paza şi regenerarea pădurii, să valorifice masa lemnoasă, în limitele tăierii de îngrijire, să crească efectivul de animale şi să exploateze raţional rezervele forestiere.  Însă, începând cu luna iunie 2016, oamenii de afaceri, împreună cu alte persoane fizice, contrar prevederilor contractuale, au efectuat lucrări de construcţie capitală a unui bazin acvatic şi a două drumuri de acces spre acesta.  Pentru realizarea lucrărilor, arendaşii au defrişat în jur de 9 hectare de pădure şi au decopertat neautorizat solul, prejudiciind statul cu peste 1 000 000  de lei.

  În urma investigaţiilor preliminare, ofiţerii CNA şi procurorii au constatat că agentul economic ar fi acţionat în cârdăşie cu funcţionari din cadrul Inspectoratului Ecologic şi ai Întreprinderii de stat pentru silvicultură Bălţi. Astăzi, mai multe percheziţii au avut loc la cele două instituţii, dar şi la agentul economic, de unde au fost ridicate probe relevante pentru cauză, iar persoanele vizate au fost escortate pentru audieri la Direcţia teritorială Bălţi a CNA. 

  În prezent, investigaţiile continuă, iar fondatorul şi administratorul agentului economic au fost reţinuţi pentru 72 de ore. În cazul în care le va fi dovedită vinovăţia, cei doi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de până  la 2350 unităţi convenţionale sau  închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

  Cauza penală este gestionată sub conducerea Procuraturii anticorupţie.

  Sursa: www.bani.md

  Comentarii Adaugă comentariu
  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 3454853  | ieri: 1269 |  azi: 190 |  online: 45     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97