• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Voi cere autorităților din SUA să investigheze furtul miliardului

    Mihai Ghimpu: Voi cere autorităților din SUA să investigheze furtul miliardului

    17.10.2016  

    Candidatul PL la funcția de președinte, Mihai Ghimpu, susține că le va cere autorităților americane să investigheze furturile din domeniul bancar din 2014, deoarece acestea dispun de instituțiile și resursele necesare pentru o asemenea anchetă.

    Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și iurie chirinciuc, fost membru a comisiei de anchetă a parlamentului.

    Mai jos, Declarația lui Mihai Ghimpu:

    1. De ce, odată ajuns Președinte, voi sesiza Guvernul SUA privind furtul miliardului?
    Timpul trece, iar miliardul nu se găsește. Se împlinesc doi ani de la furtul miliardului, însă nu toți cei care se fac vinovați sunt cunoscuți, nu mai spun să fi fost anchetați, judecaţi şi pedepsiţi. Încă nu s-au găsit banii furaţi şi nu au fost făcute demersuri pentru ca aceşti bani să fie întorşi în Republica Moldova. Cu trecerea timpului, şansele ca miliardul să mai fie găsit şi apoi recuperat se reduc.
    În această situaţie, în ultimă instanţă, în cazul în care devin președinte al Republicii Moldova, voi sesiza procurorul general al Statelor Unite ale Americii, doamna Loretta Lynch şi secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, pentru a cere ajutor privind identificarea vinovaţilor şi, mai ales, găsirea banilor şi întoarcerea miliardului în Republica Moldova. Mai exact, voi solicita ajutorul Guvernului SUA, pe care îl voi ruga să intervină prin două dintre agenţiile americane de informaţii şi securitate, FBI şi OFAC.

    2. Cum poate Guvernul SUA să găsească miliardul şi să prindă hoţii?
    Doamna Loretta Lynch, ca procuror general, este secretarul de stat pentru Justiţie, echivalentul Ministerului Justiţiei de la noi. În subordinea domniei sale se află Biroul Federal de Investigaţii (FBI), echivalentul SIS din Republica Moldova. FBI are competenţe şi în străinătate, inclusiv pentru investigarea fraudelor.
    Domnul Jack Lew, este secretatul de stat al Trezoreriei, echivalentul ministrului Finanţelor din Republica Moldova. Departamentul de Stat al Trezoreriei este singurul Minister de Finanţe din lume care are în subordine un serviciu de informaţii şi securitate, numit cu iniţialele OFAC – Office of Forreign Asstes Control sau Oficiul pentru Controlul Activelor străine. 
    OFAC, prin mijloace informativ-operative specifice serviciilor de informaţii, găseşte în lumea întreagă conturile dictatorilor, guvernelor corupte şi ale celor care susţin terorismul, traficul de droguri sau ale celor care prezintă o ameninţare pentru politica externă a SUA. De asemenea, OFAC dispune îngheţarea acestor active aflate sub jurisdicţia SUA, adică pun sub sechestru asemenea conturi bancare.

    3. Cum vor acţiona serviciile americane în cazul miliardului furat?
    Autorităţile americane, odată sesizate de mine, sunt obligați să acţioneze conform legii “Forreign Corrupt Practices Act” (FCPA) din anul 1977 sau, pe româneşte, Legea Practicilor de Corupţie din Străinătate. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Legea FCPA nu ţine cont de teritorialitate, de prezenţa fizică a infractorilor pe teritoriul SUA, şi nici dacă frauda ori actul de corupţie a fost comis în altă ţară. Legea FCPA prevede că, dacă moneda americană, dolarul, a fost folosită în tranzacţia frauduloasă, atunci cazul este și de competenţa autorităţilor SUA. De asemenea, autorităţile americane intră automat în acţiune dacă pentru tranzacţia frauduloasă pe traseul banilor furați a fost folosită şi o bancă americană. Iar hoţii de la Chişinău au comis ambele greşeli. Au schimbat în dolari leii moldoveneşti furaţi şi au folosit şi o bancă din SUA pe parcursul transferurilor bancare ale miliardului furat. Aşadar, autorităţile americane au de acum obligaţia legală de a găsi vinovaţii şi miliardul furat. Autorităţile SUA, după ce identifică vinovaţii, pot elibera mandate internaţionale de arestare pentru aducerea acestora în faţa justiţiei americane. Departamentul american al Justiţiei poate “îngheţa” conturile unde se află banii furaţi, dacă aceştia se află în bănci americane. De asemenea, poate cere organelor abilitate ale altor state să îngheţe conturile din bănci aflate sub jurisdicţia acestora.

    4. BNM e obligată să prezinte denumirea băncii intermediare și codurile SWIFT ale tranzacțiilor Procurorului General al SUA
    Orice astfel de transfer bancar se face prin intermediul unei bănci corespondente intermediare, pentru că băncile moldovenești nu au corespondență cu băncile internaționale din legislații de tip off-shore. Banca intermediară este o bancă internațională din legislații controlate și supuse regulilor Tratatelor de la Basel. Miliardul a trecut din conturile BNM în conturile celor două bănci, BEM şi Banca Socială. De aici au ajuns în conturile unei/unor bănci intermediare şi abia de aici banii au fost trimişi, în sfârşit, în conturi offshore.
    În sistemul bancar internaţional, fiecare tranzacţie are un cod unic, numit Codul Swift. Dacă autorităţile moldovene refuză să dea Codurile Swift, nimeni nu poate şti care anume dintre tranzacţii au fost cele prin care a zburat miliardul.

    5. De ce Kroll nu este suficient?
    Kroll este doar o firmă privată. Nu are în spate autoritatea statului, mai cu seamă autoritatea celui mai puternic stat din lume, anume SUA. Nu are mandate să ceară informaţii protejate de secretul bancar. Nu are puterea de a îngheţa conturile unde se află banii furaţi. Nu poate emite mandate internaţionale de arestare pentru vinovaţi. 
    FBI şi OFAC sunt agenţii ale Guvernului SUA. Acestea au mijloace tehnice şi informativ-operative care depăşesc cu mult posibilităţile unei firme private. Serviciile secrete americane participă regulat la schimbul de informaţii clasificate atât cu statele NATO şi UE, cât şi cu serviciile de informaţii ale statelor aliate cu SUA de pe alte continente. Autoritățile abilitate americane pot afla în timp real aproape orice informaţie din orice loc de pe planetă. De asemenea, organele de drept ale SUA pot îngheţa conturi din bănci aflate pe teritoriul SUA şi pot emite mandate internaţionale de arestare.

    6. Cum s-au transferat efectiv banii în offshore?

    În zilele de 25 şi 26 noiembrie 2014 suma în valută străină echivalentă cu 13, 5 miliarde lei moldoveneşti (9,5 miliarde – împrumuturile BEM și celelalte miliarde fiind din conturile celor trei bănci), sau un miliard de dolari, după cum cunoaștem, au fost transferate în străinătate. Conform reglementărilor internaţionale este imposibil să se transfere toţi banii deodată, printr-o singură tranzacţie. Suma se împarte în mai multe tranzacţii, de ordinul a sute de mii de dolari fiecare şi începe transferul fiecărui pachet, unul după altul. Așa a fost transferată și suma de 13,5 miliarde, în conturile unor bănci intermediare, pe care BNM și CNA le cunoşteau. Fiecare tranzacţie a avut un Cod Swift, care, de asemenea, era cunoscut de BNM și CNA.

    Toate tranzacţiile cu transfer de valută în străinătate pe care le fac băncile comerciale din Republica Moldova sunt urmărite în timp real, pe durata desfăşurării lor, de către salariaţii BNM de la Direcţia de Supraveghere și cea de la CNA. Fără îndoială că transferul în străinătate a unui miliard de dolari în numai două zile, o sumă echivalentă cu jumătate din exportul anual al Republicii Moldova, trebuia să fie considerată suspectă. Responsabilii în acestea instituții de transferuri bancare erau obligați să anunțe șefii direcțiilor/departamentelor, iar aceștia erau obligați să informeze conducerea instituțiilor. După cum știm, informarea a avut loc odată ce conducerea BNM și CNA au anunțat Procurorul General și conducerea statului (șeful statului, prim-ministrul, Președintele Parlamentului). Însă, deși toți acești responsabili au luat notă de groaznica lovitură dată Republicii Moldova, totuși, unii au acționat prea târziu, iar alții – deloc.

    7. Organele de drept ale Republicii Moldova nu au cercetat suficient faptele penale din 2014, furtul miliardului, și anume:
    - nu au cerut sprijin sau asistență tehnică de la autoritățile americane, autorizate de legislația națională, să urmărească tranzacțiile în USD, adică de la FBI și Procurorul General al SUA.
    - nu au făcut demersuri concrete pentru recuperarea părții recuperabile din miliardul furat, atât prin implicarea OFAC și FBI, cât și pe plan intern, prin înființarea unei Agenții de Valorificare a Activelor Bancare, specializată în valorificarea activelor viabile din sistemul financiar

    8. Ce voi face dacă voi fi ales preşedintele Republicii Moldova pentru a recupera miliardul și pentru ca vinovații de acest furt să fie pedepsiți.

    Voi pregăti „Carta curățirii sistemului Bancar” din Republica Moldova, care este un pachet de legi pe care, în calitatea mea de Președinte, le voi iniția. Acestea sunt următoarele:

    a. „Legea confiscării extinse” care va permite recuperarea prejudiciilor aduse statului și de la rudele și apropiații celor vinovați de păgubirea a trei bănci (BEM, Banca Socială, Unibank)
    b. „Legea personalului implicat în devalizarea sistemului bancar”, prin care se va interzice personalului implicat în administrarea și managementul BEM, Băncii Sociale și Unibank, personalului de decizie și de supraveghere din BNM, să mai lucreze vreodată în sistemul financiar-bancar
    c. „Legea de înființare a Autorității de Valorificare a Activelor Bancare”, care să preia toate activele rezultate din falimentul/insolvența băncilor din Republica Moldova și să le valorifice în scopul recuperării prejudiciilor aduse statului. Această agenție va fi o instituție publică, care va lucra în interesul public și unde vom propune o conducere din state membre UE cu istorii similare (România, Polonia, Germania etc.) 
    d. Voi adresa cereri de asistență și schimb de informații tuturor autorităților străine care sunt competente și ne pot ajuta în recuperarea prejudiciului, în primul rând FBI și OFAC.
    e. Voi cere Procurorului General începerea cercetării penale pentru toate persoanele responsabile de furturile din sistemul bancar.
    În final, miliardul nu va fi recuperat de cetățeni, ci de cei care au furat. Ce-i drept, activele și sumele sechestrate de organele abilitate vor fi recuperate doar după examinarea dosarelor ce țin de furtul miliardului în ultimă instanță – Curtea Supremă de Justiție.

    Vezi imagini video de la Conferința de Presă:

    Serviciul de Presă al PL

    17 octombrie 2016

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com