• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (INTERVIU) MIHAI GHIMPU: NU L-AȘ PROPUNE NICIODATĂ PE VLAD PLAHOTNIUC PREMIER

    (INTERVIU) MIHAI GHIMPU: NU L-AȘ PROPUNE NICIODATĂ PE VLAD PLAHOTNIUC PREMIER

    11.10.2016  

    În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Mihai Ghimpu, liderul PL, candidat la funcţia de Preşedinte al RM, a vorbit despre sondajele de opinie, despre aflarea PL la guvernare, dacă l-ar nominaliza pe Vlad Plahotniuc la funcţia de Premier în cazul în care ajunge Preşedinte, etc.

    T: Domnule Ghimpu, v-ați lansat spectaculos în campania electorală cu un mesaj unionist, la Iași, fiind primul candidat din R. Moldova care face așa ceva. Sondajele însă nu vă dau multe șanse. Cum comentați scorul din sondaje?

    M.Gh.: Sondajele au fost întotdeauna o poveste cu cântec pentru Partidul Liberal. Suntem deja obișnuiți cu asta. După 2013, când PL a fost scos de la guvernare, sondajele arătau că PL se va ruina.

    Totuși, în pofida acestor speculații, la alegerile parlamentare din 2014 am obținut mai multe procente decât prognozau toate sondajele. Atunci eram cotați sub 6%, însă procentajul real pe care l-am obținut a constituit aproape 10%, fapt pentru care PL are mai mulți reprezentanți în Parlament.

    Sondajele care sunt aruncate acum pe piață reprezintă fie manipulări, fie sondaje învechite, realizate la jumătatea lunii septembrie, cum e sondajul IRI, adică nu surprind nimic din campanie sau mesajul candidaților.

    PL a luat în 2010 circa 15%, iar bazinul unionist este mai mare în R. Moldova. În această campanie noi vrem să îi convingem pe unioniști că avem nevoie de un procent cât mai mare de voturi pentru ca să pregătim Unirea și să ducem în Parlamentul din 2018 cât mai multe mandate unioniste. PL și-a asumat explicit acest crez și suntem partidul cel mai puternic care poate face Unirea.

    Astăzi tot mai mulți împărtășesc opțiunea unionistă, iar cei care comandă sondaje, se feresc să reflecteze acest adevăr. Adevărul este că se tem ca Republica Moldova să aibă un Președinte unionist, dar asta se va întâmpla. Nu vă mai luați după sondaje mincinoase și candidați, care nu au fost în stare cel puțin să își colecteze semnăturile de înscriere în cursa electorală. Să nu mai fărâmițăm tabăra unionistă de la noi! Ascultați-mă pe mine: Mihai Ghimpu va fi surpriza acestor alegeri prezidențiale și va fi Președintele care pregătește Unirea. Iar în 2018 vom lupta împreună pentru o majoritate unionistă în Parlament.

    T: Cum răspundeți criticilor care vă acuză că sunteți azi în majoritatea de guvernare?

    M.Gh.: Nici PD, nici PLDM nu erau partide unioniste, erau și sunt partide moldoveniste de orientare europeană. Asta ne-a costat voturi. În al doilea rând, guvernarea ca atare erodează, iar PL nu a avut niciodată suficiente mandate, în așa fel încât să aibă puterea exclusivă de decizie. Am fost în coaliții și am avut doar o mică parte din putere. Cu toate acestea, liberalii au reușit să aducă libera circulație în Europa, pentru basarabeni, piață europeană liberă, pentru produsele moldovenești, dar și rezolvarea unui șir de probleme de ordin identitar, limbă română, istorie etc.

    În ceea ce privește participarea noastră la actuala guvernare, este o mare manipulare aici. Noi suntem acuzați că facem parte dintr-o guvernare cu PD, guvernare care a readus stabilitatea, încrederea partenerilor occidentali și stabilizarea situației. Și noi suntem acuzați, culmea, de cei care din 2013 au fost la guvernare cu PD, Lupu și Plahotniuc și PLDM, Filat, Leancă și Sandu, etc. și au făcut parte dintr-un Guvern care a furat miliardul, a vândut Aeroportul rușilor, au decredibilizat RM atât în interior, cât și în exterior, au compromis proiectul de integrare europeană. Adică ei sunt acum „curați” și „nevinovați”, iar noi, cei care nu am făcut parte din cele mai rușinos și trădător guvern (Leancă, Gaburici), suntem „vinovați”?! Cum vine asta?.

    Aș vrea să clarificăm un lucru pentru cei care acum se fac că uită. În anul 2013, Partidul Liberal a fost eliminat de la guvernare, fapt premeditat pentru a facilita „privatizarea” BEM, a Aeroportului, dar și pentru a sustrage ilicit un miliard de dolari din cele trei bănci.

    PL a insistat asupra inițierii unei comisii de anchetă în cazul BEM, însă, drept rezultat, a primit din partea fruntașilor PLDM numai reproșuri și acuzații, aceștia menționând că, prin aceste acțiuni, va fi destabilizată Banca și se va crea panică printre depunători.

    În vara anului 2014, „monstruoasa coaliție” a refuzat acordul cu FMI și a anunțat naționalizarea BEM. Scopul acestor acțiuni nu era altul decât sustragerea continuă a banilor și camuflarea probelor.

    În noiembrie 2014, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, într-o ședință secretă, Guvernul lui Iurie Leancă decide să aloce suma de 9,5 miliarde de lei pentru garantarea depozitelor de la BEM, Banca Socială și Unibank.

    În urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, în februarie 2015, PD și PLDM au refuzat crearea unei coaliții cu PL, preferând să încropească un Guvern minoritar, cu susținerea lui Vladimir Voronin, coaliție creată pentru a încheia furtul miliardului.

    Astfel, în mai 2015, Guvernul lui Chiril Gaburici decide alocarea sumei de 5,6 miliarde de lei pentru garantarea depozitelor de la BEM, Banca Socială și Unibank.
    Atunci când Chiril Gaburici intenționa să accepte condițiile FMI, PLDM-ul l-a debarcat. Coincidență sau nu, tot atunci, MAI anunță inițierea anchetei penale pe numele lui Gaburici, acesta fiind acuzat de falsificarea actelor de studii. Evenimentele în cauză l-au speriat, impunându-l să demisioneze.

    În această perioadă, FMI a întrerupt discuţiile, iar Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, UE, SUA şi Suedia au anunțat că opresc finanțările pentru R. Moldova. Situația era una critică, bugetul nu mai avea bani pentru a plăti salariile și pensiile. În acest moment, PL a acceptat, spre binele cetățenilor, să intre la guvernare întru evitarea alegerilor anticipate care majorau abundent riscul preluării puterii de forțele obscure pro-ruse.

    Să nu uităm că PLDM a participat în continuare și la această guvernare, renunțând la aceasta doar după arestul lui Filat, or, Partidul Liberal a considerat că salvarea republicii de instabilitate economico-socială este mai importantă decât situația personală a lui Vladimir Filat. Tocmai din acest motiv, PL a rămas la guvernare.

    Republica Moldova era izolată și, din cauza furtului miliardului și a lipsei de reforme, nu beneficia de nici un tip de finanțări, însă acum situația este alta: România a deblocat prima tranșă, în valoare de 60 milioane de euro din suma totală de 150 milioane. De asemenea, a fost semnat acordul cu FMI la nivel de experți, iar până la sfârșitul lunii se preconizează semnarea acordului de împrumut. BERD și BEI au anunțat reluarea finanțărilor. Toate aceste lucruri ne fac să ne simțim mai liniștiți. Scopul nostru a fost împlinit! Grație deciziei PL, Moldova reușește, câte puțin, să revină la normalitate.

    PL a reușit! A salvat R. Moldova de o guvernare pro-rusă! Forțele obscure, care își doreau declanșarea alegerilor anticipate, nu făceau nimic altceva decât să arunce R. Moldova în brațele politicii Rusiei, să instaleze bezna și haosul. În primul rând, astăzi avem o majoritate parlamentară și înțelegerea noastră este să susținem această guvernare până la sfârșitul mandatului.

    T: Dacă ați ajunge Președinte, l-ați nominaliza pe Vlad Plahoniuc Premier?

    M.Gh.: Nu aș face asta în niciun caz. Nu l-aș nominaliza pe Vlad Plahotniuc Premier. În primul rând, astăzi există o majoritate și aș colabora cu aceasta – asta este înțelegerea în cadrul actualei coaliții de guvernare. Iar la viitoarele alegeri din 2018 voi susține și promova în Parlament o majoritate unionistă și voi da mandatul unui Premier unionist, alături de care să înfăptuim Unirea!

    T: De ce credeți că nu există un singur candidat unionist?

    M.Gh.: PL este cel mai puternic partid unionist, un partid care are în palmares multe realizări în ceea ce privește Unirea, cum ar fi Decretul privind declararea zilei de 28 iunie drept ziua ocupației sovietice, desecretizarea arhivelor KGB, sesizarea Curții Constituționale privind declararea limbii române ca limbă oficială a R. Moldova, precum și multe altele. Există însă multe orgolii.

    Astăzi valul unionist este în creștere, iar unii sunt deranjați de faptul că PL nu a avut o soartă similară celei a PPCD-ului, care a decedat politic, după ce l-a votat, în 2005, pe comunistul Vladimir Voronin, care promova interesele Federației Ruse și din cauza că a renunțat la unionism. Diferența dintre noi este că PL nu a renunțat și nu va renunța niciodată la unionism și la ideea Unirii cu România. Din păcate, unii își doresc aceeași soartă pentru PL, pentru că, dacă PL dispare, ei cred că îi vor lua locul în 2018. De aceea astăzi, unii unioniști sunt disperați că PL a readus în prim plan mesajul unionist și că are un candidat care își asumă tema direct. Sunt triști, din acest motiv boicotează PL.

    Am un singur mesaj pentru toți: PL a fost, este și va fi un partid unionist, un partid care va realiza Unirea. Chiar dacă am fost și facem parte la guvernare și majorități neunioniste, scopul nostru este să avem un Președinte unionist în 2016, iar în 2018 să avem o majoritate parlamentară unionistă. Cei care își fac planuri că PL nu va lua un scor mare în 2018 se înșeală. Au mai fost unii, în 2013, care au „prezis” și chiar au lucrat la eliminarea lui Ghimpu din politică și distrugerea PL. Unde sunt ei? Unii la pușcărie, alții pe… centura politicii. Eu și PL suntem vii, partid parlamentar, guvernamental și care a devenit cel mai important susținător al unionismului.

    T: Ce mesaj aveți în final pentru alegători?

    M.Gh.: Președintele unionist al R. Moldova va pregăti Unirea și va sprijini majoritatea unionistă din 2018 să o voteze. Este necesar să începem pregătirile din acest moment pentru a aduce în Parlamentul R. Moldova o majoritate unionistă. Nu vă lăsați manipulați de cântecele sirenelor și nu vă risipiți votul unionist! Să fim Uniți pentru Unire! Votăm Mihai Ghimpu – Preşedinte!

    sursa: www.tribuna.md 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com