• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: ”Dezvelirea monumentului ridicat „fiilor iubiți ai Basarabiei” se constituie într-un omagiu de pietate adus luptătorilor neînfricați pentru cauza românească

    Mihai Ghimpu: ”Dezvelirea monumentului ridicat „fiilor iubiți ai Basarabiei” se constituie într-un omagiu de pietate adus luptătorilor neînfricați pentru cauza românească

    29.09.2016  

    Liderul Partidului Liberal și, totodată, candidatul desemnat de PL pentru alegerile prezidențiale din această toamnă, Mihai GHIMPU, alături de deputații, miniștrii și simpatizanții PL, a participat, astăzi, la evenimentul de inaugurare a monumentului în memoria celor trei martiri ai neamului românesc – Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, care a avut loc în Scuarul Catedralei Metropolitane.

    Potrivit președintelui PL, Mihai Ghimpu, dezvelirea monumentului ridicat  „fiilor iubiți ai Basarabiei” se constituie într-un omagiu de pietate adus luptătorilor neînfricați pentru cauza românească, dar și într-un act de remitere istoriei a monumentului care îi aparține de drept.

    „Reînălțarea monumentului celor trei apostoli basarabeni, martiri ai Sfintei cauza naționale este și un act de restabilire a adevărului despre crimele odiosului regim bolșevic de ocupație, care a distrus acest monument de rând cu alte zeci și sute de construcții arhitectonice construite în Basarabia în perioada de după Marea Unire din 1918.

    Noi, generația de azi a luptei pentru cauza românească în Basarabia, suntem datori să săpăm, așa cum spunea Pan Halippa la dezvelirea din 1922 a acestui monument, amintirea chipurilor săpate în bronz ale celor trei martiri și  în sufletele noastre, făcând din viaţa lor de muncă, luptă şi jertfă o pildă pentru noi şi pentru generaţiile care ne urmează”, a conchis Mihai Ghimpu.

    Totodată, liderul PL a ținut să sublinieze valoarea și necesitatea reinstalării Monumentului, lucru atât de important pentru memoria colectivă a românilor basarabeni.

    Amintim că piatra de temelie a monumentului a fost instalată acum aproximativ un an, cu prilejul Zilei Unirii, la 1 decembrie. Atunci, membrii și simpatizanții PL, dar și conducerea partidului, au depus flori în locul unde astăzi se înalță minunata operă.

    De asemenea, Organizația de Tineret a PL, încă în anul 2007, a înaintat o solicitare adresată Consiliului Municipal Chișinău în care cere restabilirea monumentului istoric.

     

    Menționăm că monumentul a fost înălțat în acest loc încă în 1922, după proiectul sculptorului Ionescu-Varo, însă, în 1940, a fost distrus pe baza unui ordin emis de administrația comunistă, în urma anexării Basarabiei la Uniunea Sovietică.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com