• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu la Uniunea Teatrală: Proiectul meu prezidențial este o invitație la bunăstare, prosperitate și securitate prin Unire cu România

    Mihai Ghimpu la Uniunea Teatrală: Proiectul meu prezidențial este o invitație la bunăstare, prosperitate și securitate prin Unire cu România

    28.09.2016  

    Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal la funcţia de Preşedinte al Republicii  Moldova,  a avut o întrevedere la Uniunea Teatrală, unde le-a vorbit oamenilor de cultură despre beneficiile Unirii și măsurile care trebuiesc întreprinse, pentru realizarea acestui deziderat național.

    Mihai Ghimpu a vorbit despre reuștele și eșecurile celor 25 ani de independență a Republicii Moldova, despre provocări și șansa istorică dată acestei generații să înfăptuiască Unirea cu Patria-Mamă România.

    ”Din toate evaluările noastre, din discuțiile pe care le-am avut cu oficiali de la Bruxelles sau de la București, este evident că șansele Republicii Moldova de a se integra în UE au fost ratate pentru o perioadă importantă de timp. Trebuie să privim situația cu realism. Au fost ratate și din motive care ține de UE și de problemele care există acolo, dar și de ceea ce au făcut guvernările recente: furtul miliardului, vânzarea aeroportului către ruși, încălcarea angajamentelor față de partenerii europeni, faptul că mulți dintre liderii europeni dintre cei mai importanți s-au simțit mințiți etc.

    Trebuie să înțelegem că o republica, care nu are economie, nu se poate dezvoltă. Noi încercăm să aducem investiţii la noi acasă, însă cât nu am încerca să avem investiţii, Rusia mereu ne va stă în cale. Rusia nu ne-a oprit doar drumul spre Uniunea Europeană, dar şi drumul spre Unirea cu România. Lor le-a reuşit să ne controleze hotarul, să îşi infiltreze armata pe teritoriul nostru. Nici un investitor nu va veni să facă investiţii aici din frică. Pentru orice investitor este importantă siguranţă în viaţă economică şi politică. De aceea consider că Unirea Republicii Moldova cu România este singura șansă de a asigura poporului securitate și bunăstare.

    Ideea mai veche că  „ne vom uni cu România în Uniunea Europeană” este complet necredibilă. De aceea, proiectul meu politic și al Partidului Liberal este acesta: „integrarea în UE prin Unire cu România”. Este mult mai realist, de fapt singurul realist, și depinde în cea mai mare măsură de noi, cei de pe ambele maluri ale Prutului. Din momentul în care ne vom decide să îl facem, din acel moment începem să numărăm anii, lunile și zilele. Cu cât începem mai repede, cu atât va dura mai puțin.

    În plan naţional, noi am realizat totul, în afară de identitate. Lupta pentru alfabet latin şi limba română, pentru libertate şi dreptate, deciziile Curţii Constituţionale etc,  toate au fost posibile cu ajutorul Partidului Liberal, a spus  lui Mihai Ghimpu.

    Mihai Ghimpu s-a referit și la acțiunile pe care le va întreprinde în calitate de Președinte al Republicii Moldova. „Principala sarcină a mandatului meu prezidențial va fi să pregătesc și să realizez Unirea. În calitatea mea de Președinte voi promova acest proiect, iar în 2018, cu ocazia alegerilor parlamentare, R. Moldova va avea o majoritate unionistă în Parlament. Primul decret în calitate de Președinte va fi constituirea, pe modelul german, a un „Consiliu al înțelepților”, compus din 100 de personalități din România, R. Moldova și alte state euroatlantice care va funcționa pe lîngă Președinția R. Moldova și va pregăti Unirea pe toate componentele sale: juridice, economice, politice, de securitate, sociale, culturale etc. Totul în acord cu dreptul internațional și cu precedentele care au existat. Repet, nu vom inventa roata, vom folosi modelul german de reunificare”, a spus Mihai Ghimpu.

    Mihai Ghimpu a precizat că a mai spus asta și atunci cînd i-a răspuns ambasadorului american Pettit „după aceea nefericită declarație”: „dacă s-a acceptat unificarea germană de toată lumea, America, Rusia, Europa etc., de ce nu s-ar accepta și pentru români același lucru?”.

    „Legislația internațională și dreptul internațional sînt aceleași pentru toți. În ceea ce privește referendumul, vă reamintesc că în R. Moldova nici măcar Constituția nu a fost supusă referendumului, nici neutralitatea, nici parcursul european asumat în 2005, totul a fost prin decizia majorității parlamentare. Mai mult, unirea germanilor din 3 octombrie 1990 nu s-a făcut prin referendum și nimeni cu scaun la cap nu o poate contesta astăzi. E perfect legitimă. Calea germană de unire nu presupune referendum. Dar vom vedea cum urmează să procedăm noi”, a spus Mihai Ghimpu.

    Mihai Ghimpu le-a spus oamenilor de cultură că proiectul său prezidențial „este o invitație la bunăstare, prosperitate și securitate prin Unire și integrare euroatlantică”. „Este o invitație ca românii moldoveni să stea și ei pentru prima dată drepți în fața Istoriei și să conteze cu adevărat. Să își aleagă singuri soarta!”.

     Serviciul de Presă al PL
    28 septembrie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com