• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  În localitatea Cruzești, mun. Chișinău a fost inaugurat un monument în memoria celor deportați

    În localitatea Cruzești, mun. Chișinău a fost inaugurat un monument în memoria celor deportați

    30.08.2016  

    Sâmbătă, 27 august 2016,  avut loc dezvelirea unui monument în localitatea Cruzești, mun. Chișinău, pentru a aduce un omagiu locuitorilor acestui sat, care în timpul nopții au fost treziți, arestați, urcați in vagoane si trimiși in Siberia.

    La inaugurarea monumentului au participat deputatul Mihai Ghimpu, Președintele PL, Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chișinău, Violeta Crudu, Primarul localității Cruzești, locuitori ai satului, persoane deportate, reîntoarse la baştină, şi descendenţii a acestora,

    Cu prilejul dezvelirii monumentului au vorbit mai multe personae, care au trăit drama deportărilor  și care trăiesc cu durere în suflet despre marea nedreptate, care s-a abătut asupra familiilor lor și asupra populaţiei basarabene.

    Monumentul a fost sfinţit, iar ulterior, Primarul localităţii, Violeta Crudu, a menționat că acestă piatră comemorativă a fost instalată la inițiativa Partidului Liberal și a autorităților locale. "Din comuna Cruzești au fost deportaţi sute de persoane. Pe lângă aceasta, întregul sat a suferit în urma foametei organizate. Aduc sincere mulţumiri celor care au contribuit la ridicarea acestui monument în memoria celor care au suferit în urma regimului comunist de ocupaţie. Aduc sincere mulţumiri, în mod special, D-lui Preşedinte Mihai Ghimpu și Primarului General , Dorin Chirtoacă, cu ajutorul lor multe lucruri bune au fost realizate în această localitate”, a menţionat Violeta Crudu, Primar PL al localităţii Cruzești.

    Mihai Ghimpu a mulţumit locuitorilor şi celor care au contribuit la construirea monumentului şi a precizat: " Eu cred că noi nu putem avea viitor, fără ca să ne cunoaştem trecutul şi fără ca să ne cunoaştem istoria. Ce vină au purtat acești oameni deportaţi? Ce vină au avut copiii, mamele însărcinate, bărbaţii care erau buni gospodari? Este clar, scopul lor a fost să ne distrugă Istoria, Limba română, Identitatea, să ne distrugă pe noi, românii moldoveni,  iar aici să crească altă "sămânţă", fapt confirmat de impunerea unei alte identităţi şi impunerea limbii ruse ca limbă oficială, ceea ce a afectat vorbirea limbii noastre materne – limba română. Această idee, pe care deja o materializăm, de a dezveli în fiecare localitate câte un monument în memoria vitimelor regimului comunist de ocupaţie, aparţine Partidului Liberal.

    Mai mult de 20 de ani au trecut și niciun Preşedinte al republicii, ales direct, nu a făcut nimic pentru a aduce Dreptate neamului nostru, abia în perioada când am ocupat funcţia de Preşedinte Interimar au fost desecretizate arhivele KGB, ca să cunoască măcar copii, nepoţii, rudele, cine le-au ucis sau le-au deportat părinţii, buneii, străbuneii, etc. Tot Partidul Liberal a fost cel care, împreună cu Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, a ridicat Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist în scuarul Gării Feroviare din Chişinău, monument care este o dovadă a demnităţii poporului care a suferit, dar s-a ridicat în picioare.

    Nimeni nu are dreptul şi nu va reuşi să ne interzică să-i comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru neam! Noi suntem un popor cu rădăcini adânci şi sănătoase, avem o istorie bogată şi trebuie să fim mândri de Limba pe care o vorbim - Limba Română, de identitatea şi istoria noastră.

     

    Serviciul de Presă al PL
    30 august 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com