• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghmpu: De ce Unirea, care a fost legală şi acceptată pentru germani – inclusiv de către SUA şi Rusia, nu ar fi la fel și pentru români?

    Mihai Ghmpu: De ce Unirea, care a fost legală şi acceptată pentru germani – inclusiv de către SUA şi Rusia, nu ar fi la fel și pentru români?

    30.08.2016  

    Mihai Ghimpu a scris aseară pe o rețea de socializare că urmărește în continuare cu mare atenție dezbaterea generată de afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău precum că „Moldova nu este România”, și că „Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări”. Potrivit Președintelui PL, prin declarațiile sale despre viitorul celor două state românești separate contra voinței lor, ambasadorului SUA la Chișinău s-a implicat în campania electorală prezidențială din 30 octombrie curent și a devenit un agent electoral al anti-românului și pro-rusului Igor Dodon.

    Urmăresc cu mare atenţie dezbaterea, generată de interviul ambasadorului SUA, James Pettit. Dincolo de declaraţia mea anterioară, mai am de făcut trei precizări.

    Prima: Domnul ambasador nu are nici un drept să spună care ar trebui să fie relaţia R. Moldova cu România: să se alăture României sau să se unească cu România. Nu e sarcina unui ambasador să se pronunţe pe chestiuni identitare sau pe relaţia cu alte state ale R. Moldova. Asta este prerogativa cetăţenilor şi a politicienilor R. Moldova.

    A două precizare ţine de implicarea ambasadorului SUA în campania electorală prezidenţială de la noi. În toată campania, anti-românul şi pro-rusul Igor Dodon va folosi declaraţia ambasadorului american în scopul de a arată că nu doar ruşii, dar că şi americanii se opun Unirii cu România. Prin aceste declaraţii, din păcate, dl ambasador al SUA a devenit agentul electoral al lui Igor Dodon şi al forţelor pro-ruse.

    În al treilea rînd, vreau să îi reamintesc dlui ambasador, că există decizia CEDO, care spune clar că nu e nimic ilegal că un partid politic din R. Moldova să fie unionist, adică să îşi asume obiectivul Unirii cu Ţară Mama, România. De ce Unirea, care a fost legală şi acceptată pentru germani – inclusiv de către SUA şi Rusia -, nu ar fi la fel pentru români? 

     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com