• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Gheorghe BREGA: De ce avem nevoie de Unire

    Gheorghe BREGA: De ce avem nevoie de Unire

    29.08.2016  

    Dacă e să lăsăm toate ambițiile politice și interesele Kremlinului la o parte, și să judecăm cu mintea clară, vom vedea că Unirea este inevitabilă și necesară.

    Nu voi menționa date istorice, las acest lucru pe seama istoricilor.

    De-a lungul anilor s-a dovedit că nici un imperiul nu a putut rezista presiunilor timpului și în cele din urmă s-au destrămat. Ultimul imperiu, URSS care a fost clădit să reziste secole, a existat doar 69 de ani. 

    Sub colosul sovietic au fost agonisite 15 republici, unele din ele furate, ciopârțite, desprinse nemilos de la rădăcini.

    Așa precum nu pot exista imperii, la fel nu rezistă nici țările mici, create artificial.

    Noi, cei ce locuim pe această palmă de pământ, am fost mereu în componența unui imperiu.

    Atunci când spunem, Moldova, nu ne referim doar la teritoriul aflat în partea stângă a râului Prut, transformat forțat în stat prin ruperea Moldovei in două, dar și la teritoriu de pe malul drept al Prutului parte componentă și creatoare a Țării Românești. Unii uită că Principatul Moldovei, cu capitala la Iași a fost unicul subiect de drept de atunci, care prin unirea sa cu Valahia, a creat Țara Românească. Astfel, România este o creație a Moldovei și Valahiei, iar noi, fiind parte de drept din Principatul Moldovei, suntem astfel parte la familia mare românească. Unii încearcă să ascundă acest adevăr, prin șiretlicuri și propagandă, încă din timpul imperiului sovietic, însă adevărul de la aceasta nu se schimbă. 

    Dacă e să facem totuși o retrospectivă istorică, acest teritoriu, a Principatului Moldovei, a fost cucerit de Imperiul Otoman care ulterior a cedat, o parte din ceea ce, oricum, nu-i aparținea, Imperiului Țarist. Astfel, în 1812 această fâșie de pământ intră în posesia unui imperiu dur, iar datele arată că acesta a avut ca scop să distrugă definitiv tot ce înseamnă neam, limbă, credință și tradiții naționale românești.

    Din 1918, datorită unor oameni cu verticalitate și demnitate națională, am fost reintegrați în Familia Românească. Acolo unde ne este și locul.

    Însă nu pentru mult timp, au apărut la putere alte două minți bolnave și cu creionul pe hârtie, după cum au dorit, ne-am trezit din nou sub ocupația bolșevică. 

    Din 1991 încoace am căpătat independența, dar o independență foarte fragilă. Aici deja nu putem lăsa influența Kremlinului la o parte, deoarece suntem permanent ținuți sub presiunea Moscovei, datorită activității agenților lor, trădători de neam și țară. Ei acționează deoarece există dependența noastră de sistemul energetic al Rusiei și de exportul produselor agricole, cu care Kremlinul ne șantajează, când dorește și cum dorește, în special de când ne-am orientat spre vectorul european. Și dacă vectorul nu era pro-european, dar ”moldovenist” - ne lăsau în pace? Desigur că nu.
    Pe parcursul a 25 de ani de independență s-a dovedit că o țară artificială nu are capacitatea de a se dezvolta. În tot acest timp, am fost ca frunza pe apă, când la Est când la Vest.

    Parcă am pornit bine, declarând ferm că locul nostru este în sânul țărilor UE, însă din țară de succes am ajuns de insucces. Un petic de pământ unde sunt delapidate și spălate miliarde de euro.

    A fost discreditat vectorul european, a fost pierdută încrederea cetățenilor și a partenerilor externi, care cu multă ardoare au încercat să ne scoată din această mocirlă, însă toți încă mai rămân dezamăgiți. 

    Astfel, integrarea în UE nu va avea loc în următorii 5 ani, cum își închipuiau unii. În acest timp, desigur, cei de la Est vor face tot posibilul și imposibilul să ne ocupe din nou, politic, ba chiar nu exclud și o intervenție militară ( luând în considerație ultimele exerciții militare de pe Nistru) .
    Dar, dacă luăm în calcul toate acțiunile lor de acaparare a sistemului bancar, a Aeroportului, deconspirarea agenților (sunt foarte mulți încă nedeconspirați) atunci despre ce integrare europeană poate fi vorba? În această situație Moscova fără să depună eforturi maxime ne spală creierii, apoi ne transformă în colonie din nou.

    În pofida crizei economice, Estul pompează bani grei agenților săi, bani murdari de sânge și suferință omenească.

    Ce sume enorme sunt pompate numai lui Dodon, care nestingherit le folosește pentru a prosti lumea și a face averi proprii!

    Așa că stimați concetățeni, dacă dorim să avem un trai decent, un viitor pentru copiii și nepoții noștri, să intrăm în sistemul Uniunii Europene, care nu tolerează corupția și valorează libertatea cetățeanului, dezvoltarea și bunăstarea fiecărui individ, să simțim că trăim, dar nu existăm, nu ne rămâne decât să facem Unirea întregului popor român.

    Versiunea că, Unirea se va face prin integrarea Europeană nu mai este valabilă, timpul a trecut și trebuie să recunoaștem că e și vina noastră.

    În acest caz dacă nu facem Unirea, toți cei care doresc la Est vor avea soarta pensionarilor din Crimeea. Va veni premierul de la Kremlin și la solicitarea dvs. să vi se dea pensii, veți primi răspunsul pe care l-au auzit cei din Crimeea: ,,Bani nu sunt, răbdați dacă puteți”.

    Reiese, dacă nu puteți răbda – pieriți toți de foame, bani oricum nu sunt. Bunăstarea nu există în dictaturi, ea există, într-un stat de drept și economie de piață și numai în așa structuri ca UE - numai Unirea ne va salva și ne va duce în Uniunea Europeană.

    Reiterez, este părerea mea personală, a unui cetățean, a unui părinte, bunel pe care îl preocupă și îl doare viitorul nepoților. Noi toți suntem părinți, bunei, nepoți și trebuie să ne gândim la viitorul nostru și a celor alături de noi. Nu vreau să fiu învinuit de nepoții mei că am fost un laș și am tăcut.

    Gheorghe Brega

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com