• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  VIDEO//Stop construcțiilor neautorizate! Fracțiunea PL a elaborat un proiect de lege în acest sens

    VIDEO//Stop construcțiilor neautorizate! Fracțiunea PL a elaborat un proiect de lege în acest sens

    28.07.2016  

    Fracțiunea Partidului Liberal a elaborat un proiect de lege ce prevede modificarea art. 398 din Codul Contravenţional, în vederea împuternicirii autorităţilor publice locale cu dreptul de a constata şi sancţiona contravențional pe cei care efectuează construcţii neautorizate. Proiectul de lege a fost votat de Parlament astăzi în prima lectură.

    Proiectul de lege vine să aducă mai multă claritate și organizare în procesul de combatere a fenomenului construcțiilor neautorizate.

    Art. 416 al Codului Contravențional al Republicii Moldova, menţionează că executarea construcţiilor de orice tip, a lucrărilor de modificare, reamenajare, consolidare şi reparaţie capitală a clădirilor şi edificiilor, indiferent de tipul de proprietate şi de destinaţie, fără autorizaţie de construcţie, precum şi cu abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare, se constată de către Inspecţia de Stat în Construcţii, care înaintează instanţelor de judecată actele privind amendarea şi demolarea construcţiilor neautorizate sau efectuate cu abateri de la actele normative în vigoare, dar care din păcate nu face față multiplelor solicitări din partea administrației locale, din diverse motive, pe a locuri subiective.

    Deseori, procesele-verbale date se anulează de către instanţele de judecată în temeiul omiterii termenului de prescripţie, fapt ce împiedică realizarea sarcinilor administraţiei publice locale. În consecinţă, administrația publică locală este în imposibilitatea de a-şi apăra dreptul de proprietate asupra terenurilor proprietate administrației publice locale şi să contracareze fenomenul construcţiilor neautorizate.

    În fapt, suntem în situaţia în care comiterea contravenţiei prevăzute de art. 179 Cod Contravențional, afectează în mod direct administraţia publică locală, însă este constatată de Inspecţia de Stat în Construcţii, o structură ce nu dispune de suficiente resurse umane pentru a acoperi întregul teritoriu al municipiului Chişinău.

    În această ordine de idei, considerăm oportună modificarea art. 398 din Codul Contravenţional, în vederea împuternicirii autorităţilor publice locale cu dreptul de a constata şi sancţiona aceste contravenţii administrative. În rezultat administraţia publică locală va constata executarea neautorizată a lucrărilor de construcţie, cunoscând apriori lipsa autorizaţiei sau încălcarea prevederilor documentaţiei de proiect.

    Construcţiile neautorizate recepţionate final apar din cauza ne acoperirii cu măsuri de constatare a contravenţiei de construcţie neautorizată în termenul de prescripţie, trei luni, ce ulterior rămân neacoperite de prevederile legislaţiei. Modificările propuse prin proiectul de lege, va avea rolul de simplificare și monitorizare a construcțiile neautorizate precum și prevenirea acestora.

    Roman Boțan, deputat PL prezintă proiectul de lege în Parlament:

    Serviciul de Presă al PL

    28 iulie 2016

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com