• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu noul ambasador al României în Republica Moldova

    Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu noul ambasador al României în Republica Moldova

    19.07.2016  

    Relațiile dintre cele două maluri ale Prutului, proiecte comune în diferite domenii dintre România şi Republica Moldova,  agenda politică a guvernării de la Chișinău, acestea și altele au fost subiectele discutate astăzi de Mihai Ghimpu, Președintele PL cu noul ambasador al României la Chișinău Dl Daniel Ioniță.

    Mihai Ghimpu la felicitat pe dl Daniel Ioniță, pentru numirea în funcție de ambasador al României la Chișinău și a mulțumit autorităților de la București, pentru sprijinul necondiționat acordat Republicii Moldova permanent în procesul de integrare europeană, și susținerea frățească și firească prin diferite ajutoare oferite populației Republicii Moldova.

    Noul ambasador a mulțumit Președintelui PL, pentru întrevedere și pentru felicitările primite menționând că este onorat să reprezinte statul român la Chișinău.

    ”Relația  pe care o are România cu Republica Moldova este una strategică, conferită de comunitatea de limbă, istorie, cultură şi tradiţii. Nu există altă situație unde două state au atîtea lucruri în comun. Această relație specială trebuie cultivată și amplificată.

    Am remarcat că la Chișinău este un guvern stabil de jumate de an, aceată stabilitate politică a făcut ca misiunea FMI să ajungă la o înțelegere cu Guvernul de la Chișinău care se va realiza prin semnarea unui Acord la Washington la sediu misiunii”, a spus Dl ambasador.

    Președintele PL a menționat că obiectivele guvernării de la Chișinău sunt dedicate continuării reformelor. „ Pentru noi este important să menţinem ritmul reformelor pentru a îndeplini obiectivul asumat prin Acordul de Asociere RM-UE.

    Referindu-se la discuțiile cu FMI, Mihai Ghimpu a subliniat că ”îşi dorește și cred că Moldova va avea un Acord cu componentă financiară cu Fondul Monetar Internaţional. Iar după semnarea acestuia, se va debloca ajutorul financiar oferit de București și fondurile europene. Sper că pentru cetățeni în acest moment lucrurile sunt mult mai clare, în comparaţie cu luna ianuarie, atunci cînd mulți nu au înțeles opțiunea PL de a nu da republica pe mâna partidelor pro-ruse”, a menţionat Mihai Ghimpu.

    Ce ține de politica Partidului Liberal, Mihai Ghimpu la înformat pe ambasadorul României, că partidul este unul unionist, iar ”Opțiunea unionistă a populației Republicii Moldova, în special a tinerilor este una firească și este în creștere, ceea ce ne bucură. A vorbi despre UNIRE înseamnă a spune Adevărul despre istoria noastră comună.  Înseamnă a spune adevărul despre limba română, despre faptul că suntem români”, a precizat liderul PL

    La final cei doi oficiali au convenit ca discuțiile să continue și și-au mulțumit unul altuia pentru deschidere, sinceritate și dialog.

    Reamintim că la 7 iulie 2016, Dl Daniel Ioniță și-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova.

    Este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat la ministru plenipotențiar.

    Are o bogată experienţă de negocieri internaţionale, fiind parte a delegaţiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. De asemenea, în perioada octombrie 2010 – august 2011 a fost negociatorul şef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa), precum şi pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (1999-2001).

    A fost decorat de doi Preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, care reprezință cea mai înaltă distincţie pentru mireni.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com