• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Anatol Șalaru: Obiectivul meu principal este și va fi afirmarea poziției Republicii Moldova ca actor relevant în estul Europei și un partener de dialog deschis la reforme, pentru consolidarea capacităților militare ale statului

    Anatol Șalaru: Obiectivul meu principal este și va fi afirmarea poziției Republicii Moldova ca actor relevant în estul Europei și un partener de dialog deschis la reforme, pentru consolidarea capacităților militare ale statului

    17.06.2016  

    Anatol Salaru: ”În calitate de Ministru al Apărării al Republicii Moldova am ca principale misiuni elaborarea politicii de apărare a statului, dezvoltarea capacităților Armatei Naționale și determinarea necesităților de pregătire a sistemului național de apărare pentru asigurarea securității militare a statului. Din această postură, m-am implicat activ în revizuirea strategiilor și documentelor cadru care reglementează activitatea și prioritățile în domeniul apărării, astfel încât politicile statului să fie coerente și resursele să fie alocate și cheltuite eficient.

    Mai mult decât atât, în actualul context internațional și regional, am acordat o atenție majoră consolidării parteneriatelor Republicii Moldova, în domeniul militar, cu state care oferă garanții de securitate, loialitate și egalitate în discuțiile cu noi. Aceste eforturi au fost recunoscute de partenerii internaționali prin vizite la cel mai înalt nivel, exerciții de amploare menite să pregătească și să specializeze forțele armatei naționale. Bănuiesc ca pe autorii moțiunii ii deranjează faptul ca reprezentanții Republicii Moldova sunt invitați la cel mai important eveniment pe dimensiunea de apărare și securitate, Summit-ul NATO de la Varșovia.

    Obiectivul meu principal este și va fi afirmarea poziției Republicii Moldova ca actor relevant în estul Europei și un partener de dialog deschis la reforme, pentru consolidarea capacităților militare ale statului.

    În acest proces, constat că există o pleiadă de personaje care încearcă disperat să blocheze reformele, manifestă rezistență sporită la schimbare și pun constant bariere în calea evoluției și ieșirii statului dintr-o zonă gri, avantajoasă pentru ei, dar catastrofală pentru cetățenii Republicii Moldova.

    În urma studierii textului moțiunii depuse de tovarășii socialiști, am remarcat că mă aflu în fața unui nou exercițiu de imagine al ficțiunii (pardon, fracțiunii) PSRM. Reluarea demersului eșuat în primă instanță denotă preocuparea constantă a acestora pentru obstrucționarea procesului de reformă al armatei, în defavoarea îmbunătățirii cadrului legislativ în domeniul militar care să faciliteze dezvoltarea acestei instituții cheie a sistemului de securitate și apărare a statului.

    În ciuda faptului că subiectele moțiunii au fost discutate și la precedentul demers, chiar dacă nu au făcut obiectul acesteia, îmi fac datoria să aduc clarificări colegilor deputați care ar putea cădea în capcana dezinformării socialiștilor și în consecință, prezint succint următoarele argumente”.

    Vezi discursul complet al Ministrului Apărării mai jos.

    Serviciul de Presă al PL

    17 iunie 2016

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com