• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  TOP-10 LUCRURI CU CARE VA RĂMÎNEA ÎN ISTORIE MIHAI GHIMPU

    TOP-10 LUCRURI CU CARE VA RĂMÎNEA ÎN ISTORIE MIHAI GHIMPU

    12.06.2016  

    TRIBUNA continuă seria de clasamente convenţionale prin intermediul cărora încercăm să identificăm lucrurile cu care vor rămînea în istorie politicienii din Republica Moldova. De data aceasta este vizat Mihai Ghimpu, liderul PL.

    1). Unul din fondatorii Frontului Popular din Moldova

    Mihai Ghimpu este unul dintre cei mai cunoscuţi luptători pentru eliberare naţională. În 1988, el devine fondator şi membru al Biroului Executiv al Mişcării Democratice Frontul Popular din Moldova. Ulterior, devine deputat în Parlament, pledînd constant pentru democraţie şi renaştere naţională.

    2). Unul din puţinii politicieni care a mizat pe tineri

    În 2005, Mihai Ghimpu decide reformarea radicală a Partidului Reformei, pe care-l conducea de opt ani. Astfel, formaţiunea îşi schimbă denumirea în Partidul Liberal, iar în partid sînt atraşi mai mulţi tineri, inclusiv Dorin Chirtoacă, care dau un nou suflu activităţii formaţiunii, făcînd-o una din cele mai importante în Republica Moldova.

    3). Primul Preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău

    În 2007, Mihai Ghimpu devine primul Preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău şi exercită această funcţie pînă în 2008, cînd este demis şi înlocuit cu Eduard Muşuc.

    4). Politicianul ce a readus pe linia de plutire un partid după aproape un deceniu de absenţă din politică

    Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a avut o perioadă de absenţă din politica activă destul de mare – din 1998 pînă în 2007 (cu o mică perioadă- excepţie în timpul alegerilor anticipate ale Primarului capitalei în 2005) şi a revenit cînd prea puţini credeau că acest lucru e posibil. De fapt, formaţiunea condusă de Mihai Ghimpu este prima în istoria RM care a reuşit să revină pe linia de plutire după o absenţă atît de îndelungată. Ulterior, performanţa sa a fost repetată de PSRM.

    5). Primul Preşedinte interimar al RM

    În 2009, din postura de Preşedinte al Parlamentului şi după demisia ex-Preşedintelui Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu devine primul Preşedinte interimar al RM, care deţine această funcţie mai bine de un an.

    6). Politicianul care a pus bazele elaborării unei noi Constituţii

    După ce ajunge în funcţia de Preşedinte interimar, Mihai Ghimpu emite un decret prin care creează o comisie ce elaborează proiectul unei noi Constituţii a Republicii Moldova. Chiar dacă în Comisie erau „nume grele”, iar textul proiectului noii Constituţii era destul de bun (potrivit unor aprecieri), acesta aşa şi nu ajunge să fie examinat oficial.

    7). Preşedintele ce a decretat Ziua comemorării victimelor ocupaţiei sovietice

    Mihai Ghimpu a fost primul conducător al Republicii Moldova care a condamnat oficial ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice şi a emis un decret privind instituirea, pe data de 28 iunie, a Zilei comemorării victimelor ocupaţiei sovietice.

    8). Preşedintele care a refuzat participarea Moldovei la parada militară de la Moscova

    În aprilie 2010, din postura de Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a refuzat participarea ţării la parada militară de la Moscova, dedicată aniversării încheierii celui de-al doilea război mondial. El a declarat că Moldova nu poate participa la astfel de paradă, deoarece continuă să fie ocupată parţial de Rusia.

    9). Liderul care a „supravieţuit” uneia dintre cele mai mari scindări politice

    În aprilie 2013, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, se confruntă cu una dintre cele mai ample scindări politice din istoria RM – este părăsit de şapte din cei 12 deputaţi ai săi, de doi miniştri, mai mulţi viceminiştri şi lideri locali. Totuşi, PL reuşeşte să supravieţuiască şi să-şi refacă poziţiile în cadrul scrutinului parlamentar din 2014.

    10). Unul dintre cei mai longevivi deputaţi şi lideri de partid

    Mihai Ghimpu este unul din cei mai longevivi deputaţi şi lideri politici din istoria Republicii Moldova. El este deputat în al şaselea Parlament (15 ani), iar lider de partid este de 18 ani.

    sursa: www.tribuna.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com