• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Foto/Video: 16 mai 1812 - Ziua Ocupației BASARABIEI de către Rusia țaristă

    Foto/Video: 16 mai 1812 - Ziua Ocupației BASARABIEI de către Rusia țaristă

    16.05.2016  

    Partidul Liberal a marcat astăzi, 16 mai 2016 printr-un marș cu lumânări, 204 de ani de la raptul teritorial din 1812 când teritoriul dintre Nistru și Prut a fost ocupat de Imperiu Țarist.

    Cu acest scop membrii și simpatizanții PL  au mers cu lumânări în mâini de la sediul partidului până la ambasada Federației ruse la Chișinău. La eveniment au participat, deputații și miniștrii PL, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, inclusiv echipa de la Primăria Chişinău și tineri liberali. Evenimentul a fost deschis de către Elena Botnaru, membru CLL, care a recitat în fața celor adunați, un fragment din  poezia ”Lucruri stranii” de Dumitru Matcovschi.

    "Se-ntâmplă lucruri stranii, aici, la noi acasă.

    Și dacă se întâmplă, se-ntâmplă și atât!

    Minciuna și-adevărul stau la aceeași masă,

    beau din aceeași cupă și nimănui nu-i pasă,

    păcatul poartă cruce cu lănțișor la gât.

     

    Se-ntâmplă lucruri stranii în fiecare clipă.

    Nici timp nu ai de ele, de lucruri, să te miri.

    În preajmă zboară îngeri cu-o singură aripă.

    În codru, în poiană, privighetoarea țipă.

    Lacheul, cutra, hoțul pretind a fi martiri..."

    Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL, Ministru al Mediului a  subliniat că, ”acest  început de ploaie reprezintă lacrimile celor care au plâns și au deplâns Basarabia noastră în ultimii 200 de ani de la prima ocupație rusească. S-au scurs, cu adevărat, tone și mări întregi de lacrimi în ultimii 204 de ani, pentru tot ceea ce ne-a făcut Federația Rusă, pentru a ne ține în supunere, pentru a-și rezolva problemele sale interne.

    Cu siguranță, niciodată nu a fost sensibilizată, în ultimii 200 de ani, pentru crimele odioase pe care le-a făcut și sunt departe de gândul că va fi sensibilizată în acest moment. De aceea nu vreau să mă adresez Federației Ruse, vreau să mă adresez cetățenilor Republicii Moldova pentru o mobilizare internă, pentru că e suficient să plângem și să deplângem acest popor.

    Trebuie să fim hotărâți, trebuie să avem acțiuni hotărâte, astfel încât și Federația Rusă să vadă încotro mergem și să vadă hotărâre în noi. Trebuie să spunem clar și cu desăvârșire că suntem români, că am fost rupți de la România și trebuie să ne unim, iar acest lucru nu trebuie să fie o voce singulară, acesta nu trebuie să fie o voce minoritară, trebuie să fie o voce majoritară, astfel încât acest lucru să fie auzit și la Chișinău, și la Moscova, și la Bruxelles, dar și la Washington și atunci lucrurile se vor rezolva.

    Aceasta este datoria noastră, a liberalilor, ca alături de unu, care conștientizează și înțelege aceste lucruri, să mai apară doi, trei sau zece care ne vor susține în continuare, și doar atunci vom putea duce la desăvârșire dezideratul nostru comun, dezideratul care ne ține alături pe toți - Unirea cu România. Este foarte și foarte important ca noi să milităm în continuare, fiind practic unica forță politică din Republica Moldova care mai militează pentru retragerea armatei ruse din Transnistria, care este un ultim vestigiu al Uniunii Sovietice, unul din ultimele tentacule care ne ține în sclavie în continuare. Noi vom folosi în continuare, instrumentele noastre, ale liberalilor, de luptă și întotdeauna au fost prezente și atunci când am fost la putere, și când am fost scoși de la guvernare și din nou instrumentele noastre de luptă împotriva ocupației sunt aceleași, a accentuat Valeriu Munteanu.

    Cu un mesaj pentru participanţii de la mitingul de comemorare a venit și D-na Corina Fusu, Prim-vicepreședintă PL, Ministra Educației. Corina Fusu a menţionat că „16 mai 1812 este o zi tristă din istoria neamului nostru,  când două imperii au rupt Basarabia de la trupul Patriei-mamă.

    ”Stimați cetățeni, mă adresez Federației Ruse, reamintindu-le că data de 16 mai 1812, înseamnă ocupație rusească. Această ocupație a avut loc după semnarea tratatului de la București, încheiat între Imperiul Turc și cel Țarist. Au urmat ani de umilință, de deznaționalizare.

    Regele Mihai I al României, spunea că ”Libertatea și democrația sunt greu de câștigat, iar următorul pas pe care trebuie să-l facem este să ne redobândim identitatea națională”. Consider că doar prin educație, doar prin comunicare cu cetățenii, putem schimba mentalitatea. La Ministerul Educației, promovăm Limba Română ca limbă de comunicare între toate etniile și comunitățile. Niciodată nu vom uita că doar asumarea Adevărul, oricât de greu nu ne va fi, putem ajunge la prosperitate, putem ajunge la toleranță, pace și bună înțelegere, a subliniat Corina Fusu.

    Imagini video de la eveniment:

    Serviciul de Presă al PL
    16 mai 2016

     

     

     

     

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com