• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Proiectul statutului mun. Chișinău vine să rezolve problemele cetățenilor (VIDEO)

    Mihai Ghimpu: Proiectul statutului mun. Chișinău vine să rezolve problemele cetățenilor (VIDEO)

    24.03.2016  

    Legea privind statutul municipiului Chișinău nu vine să rezolve problemele Primarului ci să rezolve problemele cetățenilor. Haosul instalat acum în CMC, nu este în defavoarea Primarului General, este în defavoarea cetățenilor. Declarația a fost făcută astăzi de președintele  Mihai Ghimpu, Președintele PL, în cadrul unei conferințe de presă.

    La eveniment au mai participat și,Ștefan Vlas, deputat PL, vicepreședinte CALM,  fost primar (4 mandate); Roman Boțan, deputat PL, (fost vicepreședinte al raionului Orhei și fost viceprimar al or. Orhei) și Ion Ciobanu, consilier municipal, Președintele Fracțiunii PL din cadrul CMC.

    Mihai Ghimpu a spus că orice lege poate fi perfectă doar la momentul adoptării, în timp aceasta poate sa devină imperfecta si sa nu corespunda cerințelor timpului. Totodată, Președintele PL a menționat că legile apar pentru a rezolva problemele cetățenilor, nu celor care dețin funcții. Dar dacă cel care are o funcție nu are o normă stipulată clar, atunci se compromite și funcția și numele celui care o deține.

    ”Republica Moldova parcurge o perioadă de tranziție, de la un stat cu regim totalitar la unul de drept și democratic, în acest timp nu toate timpul legile a fost cele pe care le-au așteptat societatea. În anul 2007, când am devenit președinte CMC, am constatat că avem lipsă o mulțime de acte normative în domeniul administrației publice locale, în 2009 când am venit în Parlament, am încercat să rezolv aceste probleme, cu care se lovea administrația municipală. Parlamentul a adoptat în anul 2006 Legea cu privire la administrația publică locală, care în capitolul dispoziții finale și tranzitorii spunea că toată legislația inclusiv statutul municipiului Chișinău să fie ajustat acestei legi. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat până în anul 2010, când fracțiunea PL, a înregistrat un proiect de Lege cu privire la statutul municipiului Chișinău, care a fost blocat de fracțiunea PLDM. 

    Deputații din fracțiunea PL, având dreptul de inițiativă legislativă au înaintat proiectul Legii cu privire la Statutul municipiului Chișinău.  Proiectul vine cu reglementări clare ce ține de competențele Primarului și ale Consiliului Municipal, care până în prezent se bat cap în cap. Legea vine să ajusteze cadrul legal, iar 99,9% din proiect conține aceleași prevederi ca și Legea Administrației Publice Locale (APL). Lumea trebuie să conștientizeze  că proiectul înaintat de deputații PL, nu vine să stabilească norme noi, dar vine să ajusteze Legea Statutului municipiului Chișinău din anul 1995 cu Legea privind administrația publică locală din 2006. Trebuie să avem o singură normă, nu – două cum este în prezent. Haosul instalat acum în CMC, nu este în defavoarea Primarului General, este în defavoarea cetățenilor. Astăzi Primar este Dorin Chirtoacă, peste trei ani poate fi altul, această lege va funcționa și după 2019”, a precizat Mihai Ghimpu.

    La rândul său, Ștefan Vlas a vorbit despre discuțiile care au avut loc ieri în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău. 

    ”Îmi pare rău că cei care aduc critici acestui proiect și aici mă refer la socialiști și acoliților lor, fac doar declarații politice fără a depune nici un amendament la acest proiect. Ei fac show-uri în stilul lor caracteristic, atât în parlament, cât și în Consiliul Municipal și ieri ne-am convins de acest fapt. Acest proiect, pe care l-am înaintat, este în  concordanță cu legea cu privire la administrația publică locală, cu Carta Europeană a Autonomiei Locale, la care a aderat Republica Moldova. Proiectul inițiat de PL, reglementează clar raporturile dintre Primarul General și Consiliul Municipal, și unul si altul sunt aleși prin vot direct de cetățeni, iar primarul poartă toată răspunderea în fața cetățenilor”, a punctat Ștefan Vlas.  

    Roman Boțan, a accentuat faptul că cei care se opun adoptării acestei legi, manipulează opinia publică, fără a aduce argumentele de rigoare. ”La prima etapă a dezbaterilor publice organizate de comisia de profil a Parlamentului, cei care se opun adoptării acestei legi au invocat argumente, că proiectul în cauză contravine Constituției RM și Cărții Europene a Autonomiei Locale, ceea ce este un fals. Or, anume acest act internațional delimitează atribuțiile dintre puterea deliberativă și cea executivă. Cum să dai primarului responsabilități, fără ca să-i dai și competențe”, s-a întrebat deputatul PL.

    Ion Cebanu, acest proiect de lege, vine să soluționeze problemele care privesc viața de zi cu zi a cetățenilor. În municipiul Chișinău, locuiesc, muncesc și învață aproximativ 1 milion de cetățeni, care vor un trai mai bun. Anume din acest motiv, venim cu acest proiect de lege al statutului municipiului Chișinău, care vor clarifica aceste probleme și să dea posibilitate de a debloca situația care este azi în cadrul primăriei. 

    Mie îmi pare rău că ieri în cadrul dezbaterilor, unii consilieri care au fost votați de alegători pentru a le rezolva problemele, au refuzat să participe la o lege fundamentală a orașului în care locuiesc și pe care îl gestionează, a subliniat Ion Ciobanu. 

    Mai multe declarații vedeți în imaginile video de mai jos.

    Serviciul de Presă al PL
    24.03.2016

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com