• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL au participat la discuții cu experți din Marea Britanie, despre prevenirea conflictelor și gestionarea crizelor.

    Deputații PL au participat la discuții cu experți din Marea Britanie, despre prevenirea conflictelor și gestionarea crizelor.

    02.03.2016  

    Conceptul justiției de tranziție, despre prevenirea conflictelor, gestionarea crizelor şi instaurarea păcii.  Aceste subiecte și altele au fost discutate de deputații Mihai Ghimpu, Președintele PL, Ion Apostol, Secretarul General PL,  Alina Zotea, membră a Comisiei parlamentare pentru  politică externă și Roman Boțan, membru al comisiei juridice numiri și imunități cu echipa de experți din cadrul Institutului ”Causeway” din Marea Britanie, în frunte cu domnul Kingsley DONALDSON, director al Institutului ”Causeway”, Anurag DEB, expert în justiție tranzițională și doamna Lisa FAULKNER, doctor în drept, Universitatea din Ulster.

    Discuția s-a axat pe implementarea în Republica Moldova a mecanismului justiției de tranziție, care va ajuta Republica Moldova să parcurgă pași rapizi în gestionarea și rezolvarea conflictului din Transnistria, gestionarea crizelor şi instaurarea păcii.

    În cadrul întrevederii, experții britanici au explicat faptul că și Marea Britanie, are un conflict, celui similar din Transnistria. Și scopul vizitei lor la Chișinău constă în promovarea bunelor practici de reglementare a conflictelor a mecanismelor instituţionale create pentru instituirea păcii şi a conceptului „justiţiei de tranziţie

    Mihai Ghimpu a mulțumit experților de la Institutului ”Causeway”, pentru dorința de a ajuta Republica Moldova: ”Vă mulțumesc sincer pentru dorința de a ne ajuta. Justiția de tranziție este ceva nou pentru Republica Moldova, care vină să ajute la identificarea unei soluții pentru conflictul din Transnistria”. Mihai Ghimpu a menționat că conflictul transnistrean nu este similar cu conflictul care este dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord.  Conflictul din Transnistria, nu este unul etnic, este un conflict geopolitic întreținut de Moscova. Teritoriu din stânga Nistrului este al nostru, dar din păcate Constituția și Legile nu funcționează pe acest teritoriu. Acest autoproclamat stat are propriile ”legi”.

    Referindu-se la Autonomia Găgăuză, Mihai Ghimpu a subliniat că Republica Moldova, are cele mai bune legi adoptate pentru minoritățile etnice. Iar faptul că li s-a oferit autonomie, tot nu este de ajuns pentru ei. ” Republica Moldova are cele mai bune legi, care apără drepturile găgăuzilor, rușilor, ucrainenilor etc. Minoritățile etnice au posibilitatea de-a cunoaște istoria, vorbi și dezvolta limba maternă, promova cultura lor națională, păstra religia etc. Astăzi găgăuzii care sunt de etnie turcă, nu toți vorbesc în limba lor maternă sau limba acestui stat – limba română, dar vorbesc în continuare limba rusă și după 25 ani de la independență. Acest fapt demonstrează că ei țin mai mult la Rusia, care i-a adus pe acest pământurile noastre, decât la statul care are grijă de ei ” a accentuat Mihai Ghimpu.

    Federației Rusă investește enorm pentru ați menține influența în această zonă. Dovada este agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina, unde împușcă în frații lor de sânge. Nouă ne este foarte greu să ne apărăm cetățenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului, întrucât sunt persecutați și trași la răspundere în baza ”legilor” lor. Cheia rezolvării acestui conflict, nu se află la Chișinău, nici la Tiraspol, se află la Moscova. Și atât timp cât armata rusă nu va fi retrasă din Transnistria, acest conflict nu se va rezolva, a afirmat Mihai Ghimpu

    Serviciul de Presă al PL
    2 martie 2016

     

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com