• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  „A fost război. . . ecoul lui şi-acum mai este viu”

    „A fost război. . . ecoul lui şi-acum mai este viu”

    02.03.2016  

    Acum 24 de ani, Republica Moldova, a trecut printr-un botez de foc și sânge. Forțe imperiale rusești, folosind cetățenii din stânga Nistrului au atentat la suveranitatea și integritatea statului nostru, la dreptul suveran al poporului de a-și decide propriul destin. Polițiști și voluntari deopotrivă, au mers cu arma în mână, riscându-și propriile vieți, pentru a apăra Tighina - Cetatea lui Ștefan cel mare și Sfânt, și vatra străbună.

    Confruntările sângeroase de pe Nistru, care din păcate nu au putut fi evitate, s-au soldat cu sute de morți și mii de răniți. Până în prezent o parte importantă din teritoriul nostru, cel din stânga râului Nistru, este ocupată de forțe rusești, militare și administrative.

    A fost război, declanșat de Federația Rusă în 1992  împotriva noastră, 2008 împotriva Georgiei, iar în 2014 și acum împotriva Ucrainei. Trebuie să conștientizăm, că doar retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și aderarea la NATO, va oferi Republicii Moldova securitate, pace, dezvoltare și bunăstare.

    Moldova are la moment o singură calea, cea de integrare europeană.  Locuitorii de pe malul stâng al Nistrului trebuie să înțeleagă că de pe urma semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb cu Uniunea Europeană vor avea de câștigat cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

    Ziua de 2 martie 1992 a fost declarată  „Ziua Memoriei", fapt pentru care Partidul Liberal mulțumește celor care au luptat, riscându-și viața, pentru independență, pentru cauză, neam și pentru libertatea noastră. Avem  certitudinea însă că victimele războiul din 1992 nu au fost zădarnice.  Istoria adevărată, limba română, tradițiile neamului nostru au rămas intacte, datorită lor, celor care s-au opus separatismului și ocupație rusești.

    Din păcate, chiar și după încetarea focului, Rusia continuă să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască, întrucât Rusia niciodată nu se va dezice de ambițiile ei imperialiste.

    În această zi îndurerată, transmitem sentimentele noastre de compasiune tuturor celor care şi-au pierdut apropiaţii în timpul sângerosului conflict de pe Nistru. Să aprindem o lumânare pentru eroii căzuți pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova și să condamnăm împreună politica ocupantă a Kremlinului!

    Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei căzuţi la datorie!

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com