• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (Interviu) Ion Apostol: Componentele fostei AIE-3 au o obligațiune morală...

    (Interviu) Ion Apostol: Componentele fostei AIE-3 au o obligațiune morală...

    30.11.2015  

    În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Partidului Liberal (PL), Ion Apostol a vorbit despre participarea recentă a PL la Congresul ALDE, în ce măsură ALDE se interesează de problemele cu care se confrunta R. Moldova, dacă este real ca R. Moldova să schimbe vectorul politicii externe, dar și despre posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate.

    T.: Dle Apostol, ați participat recent la Congresul ALDE. Cît de important a fost acest Congres pentru delegația PL?

    I.A.: În perioada 19-21 noiembrie 2015, la Budapesta a avut loc cel de al 36-lea Congres al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE). Acest Congres a fost foarte important pentru delegația Partidului Liberal prin faptul că ALDE și-a ales o nouă  conducere – Biroul Politic, Președintele și vicepreședinții. Mai mult, Congresul a fost o ocazie rarisima pentru întîlniri bilaterale cu colegii din partidele liberale europene, unde am discutat diverse probleme de interes reciproc, cum ar fi urgentarea procesului de aderare a RM la UE, probleme ce țin de migrație și securitate în Europa unde ne-am expus și punctul nostru de vedere.

    T.: Ați avut careva întrevederi bilaterale, discuții cu partenerii Dvs. din alte țări?

    I.A.: Timp de 3 zile cît a durat Congresul, delegația Partidului Liberal: deputații, Mihai Ghimpu, președintele PL,  Ion Apostol, secretar general al PL, și  Alina Zotea, secretarul fracțiunii PL, am avut o serie de întrevederi cu înalţi oficiali din familia ALDE: Sir Graham Watson, ex-președinte ALDE, ex-raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova,  Hans Van Baalen, europarlamentar (VVD), Guy Verhofstadt, europarlamentar şi liderul grupului ALDE în Parlamentul European,  Sal Brinton, Preşedinta liberal-democraţilor din Marea Britanie,  Siim Kallas, candidat la funcţia de Preşedinte  ALDE (RP), Markus Loning, candidat la funcţia de vicepreşedinte ALDE (FDP), Norica Nicolai, europarlamentar român,  Sussane Hartig, Directorul Executiv al Forumului Liberal European ș.a.

    T.: În ce măsură ALDE se interesează de problemele cu care se confruntă R. Moldova?

    I.A.: Grație relațiilor de prietenie dintre Partidul Liberal și ALDE, pe parcursul mai multor ani între noi s-a stabilit o comunicare sinceră și permanentă. Astfel, Președintele PL, Mihai Ghimpu, cît și alți lideri ai PL, au avut nenumărate întîlniri cu liderii ALDE unde  discutau diverse probleme importante din RM. Ex-raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Sir Graham Watson, cît și actualul raportor, Petras Austrevicius sînt liberali și contribuția lor la semnarea Acordului de Asociere UE-RM este una majoră. În urma discuțiilor cu prietenii noștri din ALDE, am observat că liberalii europeni se interesează de criza politică din RM. În același context ei au constatat lipsa unei politici unice a ţărilor UE în garantarea securităţii cetăţenilor. Fostul Președintele ALDE, Sir Graham Watson, și-a exprimat încrederea că, indiferent de situația social-politică din Republica Moldova, statul nostru poate deveni într-un timp scurt membru al UE, dar pentru aceasta sînt necesare reforme profunde și lupta eficientă cu corupția.

    T.: Dacă R. Moldova ar schimba vectorul extern de dezvoltare, ar afecta aceasta cumva relația PL cu ALDE?

    I.A.: Nu aș dori ca acest lucru să se întîmple, dar dacă, să admitem prin absurd, că acest lucru s-ar întîmpla, nu cred că relațiile PL-ALDE ar avea de suferit, deoarece ne conducem de  aceleași principii liberale și promovăm aceleași valori liberale.

    T.: Apropo, în opinia Dvs., este real ca R. Moldova să schimbe vectorul politicii externe?

    I.A.: Republica Moldova este un stat relativ tînăr, cetățenii căruia încă nu și-au definit identitatea lor națională, nu s-au rupt spiritual de fosta Uniune Sovietică și nu și-au format o viziune clară asupra viitorului acestui meleag. Timp de 24 ani de independență Republica Moldova a fost guvernată de foștii nomenclaturiști sovietici, iar mai recent – de discipolii lor. Calitatea morală a clasei  politice din RM este în fond joasă, iar nepotismul și corupția au marcat profund destinul RM, aruncînd-o în haos și sărăcie. Liderii unor partide pseudo-europene au bruiat în permanență spațiul mediatic, cu mesaje pro-UE, în timp ce reprezentații lor furau BEM, UniBank, Banca Socială, Aeroportul Internațional Chișinău etc.

    Această situație a condus la pierderea încrederii populației în perspectiva europeană. Conform datelor ultimului sondaj al opiniei publice, se observă o tendință care ne îngrijorează: partidele care promovează mesajul anti-european sînt creditate cu cele mai mare șanse de accedere la guvernare în cazul unor alegeri parlamentare anticipate și există pericolul schimbării vectorului politicii externe al RM spre est. În această situație precară, componentele fostei AIE-3 au obligațiunea morală să renunțe la interesele personale și să  revină la masa negocierilor pentru a forma o nouă majoritate parlamentară și a instala un nou Guvern.

    T.: Ce șanse acordați unei noi coaliții pro-europene și unui nou Guvern?

    I.A.: Șansele sînt reale atîta timp cît toate partidele vor înțelege și se vor responsabiliza de pericolul în care se află Republica Moldova în acest moment. Partidul Liberal pledează pentru continuarea vectorului european și acest fapt este posibil doar cu participarea partidele pro-europene la guvernare. Vom găsi cele mai optime și eficiente modalități pentru a întreprinde măsuri ca Republica Moldova să fie guvernată de o coaliție pro-europeană, să aibă un nou Guvern european, care va fi capabil să întreprindă reforme majore pentru o stabilitate socială, economică și politică.

    T.: Ce șanse sînt să avem alegeri parlamentare anticipate?

    I.A.: În condițiile în care Republica Moldova se află într-o situație economică gravă, cînd încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în partide a scăzut dramatic datorită sărăciei și corupției, cînd clasa politică din RM este lipsită de responsabilitate pentru destinul cetățenilor, pericolul unor alegeri anticipate este iminent. Partidul Liberal a avut întotdeauna o poziție clară și consecventă – promovarea reformelor și evitarea alegerilor anticipate, care pot provoca doar sărăcie. Mihai Ghimpu a fost și este politicianul responsabil, care și-a chemat colegii de alianță la rațiune, atunci cînd apăreau disensiuni între componentele fostelor alianțe de guvernare. Urmează ca și ei, la rîndul lor, să dea dovadă de înțelepciune pentru a evita alegerile parlamentare anticipate.

    T.: Pe cît de pregătit este PL de eventuale alegeri parlamentare anticipate și cu ce rezultate s-ar putea încheia acestea?

    I.A.: Partidul Liberal este o formațiune politică cu structuri bine organizate la nivel local, teritorial  și central, care a demonstrat în repetate rînduri că este gata de alegeri în orice situație. Avem capacitatea de organizare și mobilizare pentru a obține un rezultat bun. Dar credem că vom evita alegerile anticipate astfel încît să reușim rezolvarea problemelor social-economice ale cetățenilor Republicii Moldova.

    Sursa: www.tribuna.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com