• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  La Cărpineni, Hâncești, a fost inaugurat un monument în memoria celor deportați de regimul comunist

    La Cărpineni, Hâncești, a fost inaugurat un monument în memoria celor deportați de regimul comunist

    15.11.2015  

    Duminică, 15 noiembrie 2015, în localitatea Cărpineni, Hâncești, a fost inaugurat  un monument în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie. La ceremoniile de inaugurare au participat deputații – Mihai Ghimpu, Preşedintele PL,  Ștefan Vlas, Președintele OT PL Hâncești, Lilian Carp, Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

    Datorită Partidului Liberal, în mai multe localităţi din republică au fost ridicate monumente în memoria victimelor regimului comunist, acestea făcând parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, iniţiat de Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, încă din perioada când deţinea funcţia de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova.

    La Cărpineni, în cea mai mare localitate din raionul Hâncești au fost deportate sute de persoane, Ștefan Vlas, deputat PL, a accentuat că “Partidul Liberal şi-a asumat lupta pentru adevărul istoric! Acum locuitorii din Cărpineni au un loc unde pot comemora victimele regimului comunist de ocupaţie, regim care a semănat numai teroare, a ucis sute de mii de patrioţi şi gospodari şi i-a trimis în Siberia de gheaţă. Tânăra generaţie din republică trebuie să cunoască trecutul tragic al neamului nostru!”

    Printre cei prezenţi la eveniment au fost şi victime ale deportărilor şi rude ale acestora, mulţi dintre ei au povestit cu lacrimi ororile prin care au fost nevoiţi să treacă.

    Iurie Chirinciuc, Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a menționat că el în calitate de om de stat, trebuie să ducă lucrurile până la capăt. Trebuie să ne ridicăm din genunchi și să ne facem dreptate: ”Astăzi la Cărpineni s-a făcut Dreptate pentru sutele de oameni deportați. Datoria noastră este ca numele înaintașilor noștri să fie cinstite, iar copii noștri să cunoască prin ce orori au trecut părinții și buneii noștri”.

     

    Preşedintele Partidului Liberal a accentuat că nedreptatea încă sălăşluieşte pe acest pământ, ostaşii sovietici au monumente impunătoare în toate colţurile republicii, iar cei care şi-au iubit neamul, istoria, cultura, limba — sunt până astăzi nedreptăţiţi. “Nu putem construi un viitor, fără a ne cunoaşte trecutul! Copiii noştri nu trebuie să trăiască umilinţele prin care au trecut părinţii şi buneii noştri. Partidul Liberal şi-a asumat cea mai grea luptă — lupta pentru Adevăr şi Dreptate! Noi am desecretizat arhivele KGB pentru ca să cunoască copiii cine le-a împuşcat părinţii, buneii, cine i-a turnat şi de ce au fost deportaţi. Tot noi am înălţat monumentul din Gara Feroviară, datorită lui Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedinte PL, în locul pietrei instalate de Gheorghe Ghimpu. Acest monument este un simbol ar durerii neamului nostru şi este o dovadă că poporul nostru s-a ridicat din genunchi! Doar cunoscându-ne trecutul şi conştientizând răul provocat de regimul totalitar comunism, vom putea merge înainte, spre o viaţă în bunăstare, alături de marea familie a popoarelor europene!”, a spus Mihai Ghimpu.

    Serviciul de presă al PL
    15 noiembrie 2015
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com