• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă a prezentat prioritățile și soluțiile sale pentru dezvoltarea suburbiilor

    Dorin Chirtoacă a prezentat prioritățile și soluțiile sale pentru dezvoltarea suburbiilor

    23.06.2015  

    „Prezența suburbiilor în componența municipiului înfrumusețează Chișinăul și îi dă un termen lung de viață, prin aceasta putem vedea cum se extind sectoarele și orașul se contopește cu suburbiile, lucrul care nu ar fi fost posibil, dacă suburbiile erau în componența raioanelor”, declarația a fost făcută de Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

    Dorin Chirtoacă, alături de candidații PL la funcția de primari, în turul doi, în suburbiile mun. Chișinău: Igor Moraru, Bubuieci, Violeta Crudu, Cruzești, Nicu Balaur, Stăuceni, Mihai Larii, Sângera, Andrei Roșca, Codru, Vitalie Șalari, Băcioi, și Victor Morgoci, Durlești, a prezentat astăzi, 23 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile și soluțiile pentru dezvoltarea suburbiilor.

    Dânsul precizat în cadrul conferinței, care a avut loc la Stăuceni, principalele priorități ce țin de  dezvoltarea suburbiilor în următorul mandat, dar și realizările pe care le-a întreprins pentru suburbii împreună cu echipa PL.

    „În 2015, față de anii precedenți, 2007 și 2011, Partidul Liberal este mult mai bine reprezentat în administrațiile locale din suburbii și credem că acest lucru se datorează muncii care am depus-o pentru dezvoltarea suburbiilor.

    La fiecare alegeri s-a văzut o creștere considerabilă a încrederii oamenilor în echipa PL, iar acesta este un rezultat firesc al muncii depuse în ultimii 8 ani.

    Timp de 8 ani, în suburbiile Chișinăului se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple în toate satele din Republica Moldova, adică are loc finanțarea acestora. În 8 ani, în suburbii a fost creată foaia de parcurs pentru ca suburbiile să ajungă treptat la un nivel european, astfel, s-au făcut apeducte, rețele de canalizare, au fost gazificate locuințele, reparație și reabilitare a drumurilor și a clădirilor cu menire socială, construcția unor obiective noi: școli, grădinițe și alte obiective necesare pentru viața comunității.

     Am început de la o activitate modestă. Dacă până în anul 2007, finanțarea suburbiilor era preferențială, în dependență de relația partinică dintre primarul general și primarii din suburbii, din 2007 finanțările destinate suburbiilor au fost acordate proporțional, fără a fi împărțite pe culori sau interese de partid. Noi am susținut oamenii din suburbii, ei fiind o parte componentă a comunității municipiului Chișinău.

    Timp de 8 ani, finanțările pentru suburbii au crescut de la câteva zeci de mii de lei până la 5 milioane anual pentru fiecare localitate în parte, dintre care 3 milioane au fost acordate pentru dezvoltarea rețelelor de aprovizionare cu apă, gazificare, canalizare și câte circa 1,2 milioane pentru reparația sau reabilitarea drumurilor și a altor obiecte cu menire socială. Pe lângă aceasta, au fost acordate finanțări pentru cheltuieli curente, salarizarea funcționarilor sau ale iluminării stradale, transport, etc. În 8 ani pentru suburbii au fost alocate circa 1 miliard jumătate de lei, dintre care 500 de milioane au fost acordate pentru dezvoltarea localităților. Ne propunem ca pe viitor alocațiile să crească de la 5 la 7 și la 10 milioane de lei anual. Vor fi întreprinse lucrări și proiecte concrete care vor crea o viață comodă pentru cetățeni.

    În prezent suburbiile au atins un nivel mai înalt de dezvoltare, decât celelalte localități din RM, unele au atins și nivel de urbanizare mai mare ca a unor orașe.” - a conchis Dorin Chirtoacă.

    Profitând de ocazie, Dorin Chirtoacă a ținut să prezinte și câteva din realizările echipei PL în procesul de dezvoltare a suburbiilor:

    „Datorită ajutorului acordat de către administrația locală de la Chișinău și implementare unor proiecte concrete, au fost reabilitate și renovate mai multe obiective cu menire socială din suburbii care erau așteptate de zeci de ani, cum ar fi reabilitarea unui apeduct pentru comuna Bubuieci, care era așteptat mai bine de 40 de ani, renovarea unui pod în localitatea Ghidighici, așteptat de 30 de ani, reabilitarea școlii-grădiniță din Stăuceni, în Cruzești, spre exemplu, după 351 de ani a fost construit un sediu al primăriei locale, sediul primării fiind reabilitat și la Băcioi, Frumușica, renovarea și reconstrucția punctelor strategice  în Durlești și Trușeni, dar și reparația liceului din Grătiești. Am făcut și vom continua să facem proiecte concrete care vor schimba viața oamenilor din suburbii, vom opta până la capăt pentru ca procesul de urbanizare a suburbiilor să fie împlinit sută la sută”, a subliniat Dorin Chirtoacă.

    Totodată, Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcția de primar general al mun. Chișinău, a ținut să se exprime și în legătură cu declarațiile contracandidatei din partea PSRM, cu privirea la propunerea acesteia de a exclude suburbiile din cadrul municipiului.

    „Ei anunță că intenționează să excludă suburbiile din componența municipiului Chișinău, din motiv că suburbiile ar dicta viața orașului. Observăm că asemenea candidați la funcții publice sunt plini de ură, vor să vină în funcții publice bazându-se pe discriminare, împărțind orașul și suburbiile între „ai noștri” și „ai voștri”. Asemenea oameni nu merită nici un vot, nici din partea suburbiilor, nici din partea celor din oraș, ei sunt plini de ură, iar cei care au ură față de oameni nu au ce căuta în funcții de răspundere.

    Avem toată încrederea că locuitorii suburbiilor vor ieși masiv la vot pe data de 28 iunie și ne vor susține pentru a continua procesul de dezvoltare și urbanizare a suburbiilor, dar și a Capitalei!”

    Serviciul de presă al PL
    23 iunie 2015

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com