• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă a prezentat soluțiile cu privire la problemele fondului locativ

    Dorin Chirtoacă a prezentat soluțiile cu privire la problemele fondului locativ

    22.06.2015  

    „Chișinăuienii nu au cerințe exagerate. Oamenii vor atunci când ajung acasă să aibă lumină în scară, curățenie, să funcționeze rețele de aprovizionare cu apă caldă și rece, să aibă dimineața, când merg la serviciu, un drum bun de acces până la stația de troleibuz, să trăiască într-un confort simplu.” - a declarat Dorin Chirtoacă, astăzi, 22 iunie, în cadrul unei conferințe de presă  cu privire la soluțiile sale pentru problemele fondului locativ.

    Conferința a avut loc în fața unui bloc de locuit de pe strada Gheorghe Madan din capitală, bloc care va constitui un exemplu al celui mai amplu proiect de reabilitare a fondului locativ, inclusiv prin izolarea termică a pereților și reabilitare în totalitate a blocului.

    „Acest bloc are un caracter simbolic al procesului de reabilitare a fondului locativ. Lucrările de izolare termică a blocurilor vor fi desfășurate după ce va fi pus în practică noul proiect de renovare a blocurilor locative, schimbarea geamurilor din scările de bloc, repararea acoperișului și a rețelelor de aprovizionare cu apă caldă și rece, dar și amenajare curților de bloc.

    Acest proiect este un proiect pentru care ne luptăm de mai mulți ani, după anul 2007, după reformele întreprinse în principalele domenii de aprovizionare cu apă, transport public, am știut că va urma și reabilitarea fondului locativ. Care este cazul să recunoaștem că este una din cele mai dureroase, complicate, costisitoare problemă a municipiului Chișinău.

    Majoritatea blocurilor locative au rețele de aprovizionare uzate. Uzate sunt și elementele constructive ale blocurilor, cum ar fi scările, subsolurile, ascensoarele, etc.

    După practicile europene, am observat că în mai multe orașe reabilitarea fondului locativ a fost posibil din fonduri europene. După ce am văzut că în program a fost introdusă posibilitatea de a câștiga proiecte de reabilitare a fondului locativ, reparația totală a clădirilor, ceea ce înseamnă că există șansa de le da un nou termen de viață, am început pregătirea proiectului în ultimii doi ani.

    În acest sens, au fost duse discuții cu mai mulți parteneri externi, dintre care Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Uniunea Europeană, Comisia Europeană ș.a., aproximativ un an în urmă am ajuns la un acord comun cu BEI.

    Astfel, au fost luate în calcul  nu doar blocurile locative, dar aproximativ toate cădirile din Chișinău construite până în anul 1989, inclusiv școli, grădinițe, și alte clădiri municipale sau de stat.

    În acest fel vom avea blocuri confortabile, în care ne va fi plăcut să locuim, care vor consuma mai puțină căldură, cu rețelele necesare aduse în ordine, cu puncte termice individuale, geamuri și acoperișuri reparate complet, iar imaginea orașului va căpăta un nou aspect.

    Este de precizat că de curând am fost anunțați că pe data de 15 iulie va veni o delegație din partea BEI, pentru a putea evalua și beneficia de prima tranșă de bani din proiect, estimată la suma de 20 de milioane de euro pentru 2016 și pentru a întocmi lista cu clădirile care urmează să beneficieze de prima tranșă.

    Proiectul în sine este estimat la 500 de milioane de euro, a câte 20 de milioane anual, iar lucrările vor fi întreprinse pentru următorii 10,15,20 de ani, pentru a fi soluționată problema fondului locativ pentru 50 de ani înainte. Acestea sunt proiecte concrete care ar putea asigura un trai decent pentru locuitorii Chișinăului, prin faptul că vor avea un bloc locativ curat și amenajat, cu terenuri de joacă și curți de bloc bine amenajate.” - a mai subliniat Dorin Chirtoacă

    Amintim, candidatul PL la funcția de Primar General al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, a susținut mai multe conferințe de presă prin care și-a prezentat prioritățile sale și ale echipei PL pentru soluționarea problemelor capitalei.

     


    Serviciul de presă al PL

    22 iunie 2015

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com