• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (VIDEO) Dorin Chirtoacă a prezentat prioritățile legate de transportul public din municipiul Chișinău pentru următorul mandat

    (VIDEO) Dorin Chirtoacă a prezentat prioritățile legate de transportul public din municipiul Chișinău pentru următorul mandat

    19.06.2015  

     Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a prezentat astăzi, 19 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile legate de transportul public din municipiul  Chișinău pentru următorul mandat.

    Chiar dacă la conferința de presă, care a avut loc la Regia Transportului Electric din Chișinău, a fost invitată și contracandidata din partea PSRM, Zinaida Greceanîi, pentru a prezenta soluții și proiectele pe care susține că le va implementa în cazul când va deveni primar, în ceea ce tine de transportul public, dânsa nu a dat curs invitației.

    Dorin Chirtoacă și-a început discursul său în fața presei, dar și a angajaților RTEC, în hala unde sunt asamblate troleibuzele de tip nou.

    „În spatele meu - faptele concrete din ultimii 5 ani. Începând cu anul 2010, în Chișinău s-a început un proces amplu de înnoire a parcului de troleibuze.

    Astfel, conform licitației din 2010, au fost procurate 102 troleibuze la standarde europene. Apoi, pe baza înțelegerii bilaterale dintre primăria de la Chișinău și cea de la Minsk, s-au pus bazele unui acord internațional între Republica Moldova și Republica Belarus pentru asamblarea troleibuzelor la Chișinău.

     De atunci și până în prezent au fost asamblate 60 de troleibuze noi.

    Anul acesta vom asambla nu 20, dar 40 de troleibuze, ceea ce înseamnă că vom ajunge la cifra de 190 de troleibuze la Chișinău în ultimii cinci ani.

    Prețul de asamblare a troleibuzelor la Chișinău este de 149 mii de euro, iar în fabrică e 169 mii euro.

    Dacă facem comparație la nivelul întregului continent European, vom descoperi că acest preț este cel mai bun preț pentru standardul și calitatea oferită.

    Răspund pentru aceste cuvinte în fața oricării instanțe și sunt sigur că nimeni nu mă va putea contrazice..

    Pe viitor vom continua asamblarea troleibuzelor, 20 – 40 de unități pe an, până la reînnoirea completă a pracului de troleibuze, apoi vom purcede și la exportarea acestor unități de transport.

    Acest proiect permite ca troleibuzele din Chișinău să fie înnoite, avem posibilitatea ca troilebuzele să fie noi tot timpul. Lucru pe care nu l-a făcut nimeni niciodată în Chișinău până acum. Din acest considerent, este un proiect cu care ne putem mândri și nimeni nu-l poate contesta, decât din invidie, reacredință, reavoință și neputință.

    Prin urmare, atitudinea și abordarea candidaților din primul tur și a contracandidatei din cel de al doilea tur este total iresponsabilă. Veniți alături și arătați că aveți proiecte mai bune și mai eficiente, simpla negare nu este credibilă!

    În continuare, trebuie să facem mai mult și o vom face, pentru că este doar în puterile noastre și mai mult a nimănui.

    Ei doar umblă cu minciuni și insinuări și fug de fiecare dată când ajung în fața adevărului, dar nu o să fugiți nicăieri de alegători, alegătorii o să vă taxeze pe 28 iunie!

    În ceea ce privește perspectiva transportului public pentru următorul mandate, ne propunem asamblarea troleibuzelor în continuare, iar în paralel va fi implementată strategia transportului public din Chișinău, elaborate de o companie europeană.

    În conformitate cu aceasta  vor fi stabilite liniile de câteva categorii, va fi implementat un sistem de tichetare electronic, de asemenea vor fi instalate sisteme GPS de monitorizare a circulației troleibuzelor, autobuzelor și microbuzelor.

    De asemnea, va fi adoptat un orar de circulație la solicitarea cetățenilor.

    În ceea ce privește autobuzele, avem la îndemână trei soluții:

    Fie parteneriat public sau oferirea posibilității unui agent economic care să pună la dispoziția municipalității un număr de 100 de autobuze, și pentru asta să primească o rentă lunară. Astfel va fi schimbat în totalitate parcul de autobuze, care recunoaștem că sunt depășite.

    A doua soluție este procurarea autobuzelor după un proiect similar cu cel al troilebuzelor sau lansarea unui proces de asamblare a autobuzelor după cel al troilebuzelor, în funcție  de posibilitățile financiare, până în toamnă se va da curs uneia dintre cele trei soluții, pentru ca maximum într-un an problema transportului public să fie rezolvată.

    Cert este faptul că pentru modernizarea transportului public din municipiul Chișinău există soluții și proiecte concrete, nu doar populiste.”

     

    Vedeți mai jos imagini video:

     

     

    Serviciul de presă al PL

     

    19 iunie 2015

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com