• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu a participat la o masă rotundă organizată de fracțiunea Alianța Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE) din Parlamentul UE

    Corina Fusu a participat la o masă rotundă organizată de fracțiunea Alianța Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE) din Parlamentul UE

    18.06.2015  

    În perioada 16-17 iunie, Bruxelles, Corina Fusu, Prim Vicepreședinta PL, a participat la o masă rotundă de înalt nivel, organizată de fracțiunea Alianța Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE) din Parlamentul UE, la care s-a discutat situația actuală și viitorul Parteneriatului Estic (Pes).

    La invitația lui Guy Verhofstadt, președintele grupului ALDE, la discuția despre Pes au participat lideri ai partidelor liberale din statele membre Pes: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belorusia, Armenia, Georgia și Azerbaijan, dar și președinții partidelor Iabloko si Parnas din Federația Rusă.

     Moderatori ai discuțiilor au fost: Hans van Baalen, Petras Austrevicius, Pavel Telicka și Fernando Maura Barandiaran, Vice Presedinți ALDE, Vera Jourova, Comisar pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de Gen.  În cadrul dicuțiilor au fost abordate câteva aspecte:

    - poziția liberalilor referitor la prioritățile Pes;

    - pașii care trebuiesc întreprinși pentru stabilitatea și prosperitatea din Estul Europei, în noul context geopolitic;

    - rolul parlamentelor în implementarea Agendei de Asociere.

    ALDE lucrează pentru dezvoltarea democrației în Estul Europei. UE nu întotdeauna a înțeles ce se întâmplă în această parte a Europei. Am deschis ochii după anexarea Crimeii și catastrofa avionului Malaysian din Ucraina.În înțelegerea mea Putin, prin acțiunile sale, vrea să ne spună că el există. Noi trebuie să susținem aspirațiile europene și de libertate ale statelor Pes și să sancționăm Federația Rusă, spre binele cetățenilor ei” a precizat Hans van Baalen.

    De altă parte Petras Astrevicius, a ținut să declare următoarele:

     „Summet-ul de la Riga a fost un success relativ. Am ajuns la o anumită etapă, iar Ucraina, Moldova și Georgia vor o nouă perspectivă. Celelalte state caută alte adaptări.

    Dar reformele sunt oligatorii, în caz contrar veți dezamăgi UE și proprii cetățeni. Ași spune că PEs este, totuși,  o istorie de succes, pentru că încurajează refomele, oferă instrumente pentru bunăstarea cetățenilor. Mă refer aici la Acordul de Asociere și Liberalizarea Vizelor.”

    Vera Jourova: “Consider că Democrația nu înseamnă doar alegeri libere, Democrația înseamnă, în primul rând Justiție Independentă. Justiție Independentă mai înseamnă investiții în economie și creșterea bunăstării cetățenilor. Lucrez asupra unei strategii de combatere a corupției în statele PEs.” 

    În discursul său Corina Fusu a prezentat situația politică din RM în contextul alegerilor generale locale și prioritățile Parteneriatului Estic în noile condiții geoplitice din Europa:

    “Pe data de 14 iunie în RM au avut loc Algeri Generale Locale. Candidatul PL la funcția de primar General, Dorin Chirtoacă a ieșit în turul doi acumulând 37% iar candidata de la PSRM, Zinaida Greceanîi – 35%. Turul doi va fi pe data de 28 iunie și lupta se va da între PL și PSRM, deci în mare parte votul va fi unul geopolitic. În condițiile în care în trei orașe mari - Comrat, Orhei și Bălți au câștigat alegerile și au devenit primari exponenți ai Federației Ruse, biruința lui Dorin Chirtoacă Municipiului Chisinau este determinantă pentru  continuarea cursului European și continuarea reformelor democratice, nu doar la nivel local.

    La nivel central PL este acum în opoziție. Noi am făcut parte din majoritate, Alianța pentru Integrare Eeuropeană, împreună cu alte două partide, PLDM și PD, în perioada 2009-2013. În 2013, Acordul Alinaței a fost denunțat de PLDM, iar PL a fost scos de la Guvernare, pe motiv că nu am fost deacord să acceptăm candidatura lui Vlad Filat, demis de Parlament pentru acțiuni de corupție, la funcția de Prim Ministru.

    Nici în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 nu am reușit să recreăm Alianța Proeuropeană după formula PLDM,PL, PD.

    După două luni, negocierile au eșuat, chiar dacă la sfârșitul lor, pe data de 20 ianuarie, a avut loc ultima rundă de negocieri la care au participat și lideri ai familiilor europene: de la PPE, Elmar Brok, de la Socialiști, KF și din partea ALDE , Graham Wotson.

    În urma negocierilor s-a ajuns la formula consesuală:  Noi, Partidul Popular European, Partdidul Social European  si Alianța Liberalilor și Democraților Europeni , susținem o coaliție formată din cele trei partide: PLDM, PD și PL, și considerăm ca atingerea  compromisului pentru formarea coaliției de guvernare poatea avea loc în următoarea formulă:

    1. Cele trei partide formează o comisie care va face o propunere în termen de trei luni pentru soluționarea problemei privind alegerea Președintelui Republicii Moldova.

    2. PLDM va propune candidatul la funcția de Prim-ministru al RM,

    3. PDM va propune candidatul la funcția de Președinte al Parlamentului,

    4. Partidului Liberal îi vor reveni ministerele pe care le-a deținut înainte de a fi exclus din guvern.

    5. Procurorul general urmează a fi o persoana non-politică, desemnată în consultare cu Comisia Europeană, ceea ce va transmite un semnal la Bruxelles că noul Guvern al Republicii Moldova este gata să înceapă procesul de reformă atât de necesar.  Aceasta ar putea  duce la o Misiune UE în domeniul  Justiției.

     De fapt PD si PLDM nu au dorit Alianța cu PL tocmai din considerentul că un procuror independent este indezirabil în contextul furtului de 1 mlrd. de euro de la BEM. În pofida recomandărilor colegilor europeni, ei au preferat să facă coaliție tacită cu PCRM, care de asemenea este implicat în schemele de corupție de la BEM.

    Astfel, avem guvern minoritar, iar în Parlament votul este asigurat de PCRM, care a votat candidatul Coaliției la funcția de Prim Ministru. Acum câteva zile Chiril Gaburici și-a prezentat demisia, invocând lipsa de pârghii ale Guvernului de a face claritate în cazul BEM, iar instituțiile abilitate, cum ar fi și cazul Procuraturii Generale, ezită să-i ancheteze și să-i tragă la răspundere pe cei care se fac vinovați de delapidarea banilor de la BEM.

    RM se află într-o situație extrem de gravă. Lipsa reformelor, pe care și le-a asumat RM când a semnat  Acordului de Asociere cu UE, în special  reforma justiției, a mass-mediei și reforma administrativă, criza din sistemul financiar-bancar, amânarea vizitei FMI la Chișinău pentru o perioadă nedefinită, scăderea dramatică a investițiilor străine, pot duce Guvernul nostru la incapacitate de plată.

    Pirkka Tapiola șeful delegației UE în RM a declarat într-un interviu: „Noi vrem să ne asigurăm că există transparență și că banii europeni ajung la destinație și nu vor merge direct în buzunarele celor care au cauzat probleme în sistemul bancar.

     Dacă nu vor fi vizibile reformele nu vor mai fi tranșe de bani acordate pentru acestea”, a declarat oficialul european.

    Situația creată ne arată că fără o Coaliție cu adevărat proeropeană și reformatoare, viitorul european al RM poate fi compromis definitiv. Unii lideri politici, în special PLDM, deja fac declarații publice despre crearea unei Coaliții cu PL, fără a discuta în prealabil lucrul acesta cu conducerea PL.

     Din punctul nostru de vedere, noi ne putem asuma guvernarea împreună cu PLDM și PD, pentru a salva cursul European, doar în condițiile asumării ferme pentru reforme.

    Asta înseamnă inițierea negocierilor, având drept punct de pornire documentul negociat în data de 20 ianuarie 2014, împreună cu partenerii noștri politici din familiile europene: PPE, PES si ALDE.

    Dorim consultarea viitorului document de creare a unei Coaliții proeuropene cu partenerii noștri europeni, cu societatea civilă și academică din RM.

    Parteneriatul Estic, care a fost gândit drept un instrument suplimentar de dezvoltare și apropiere a celor 6 Republici Ex-Sovietice  ( Ucraina, Moldova, Bealarus, Georgia, Azerbadjan, Armenia) de UE, astăzi se află în impas. Noi considerăm că Federația Rusă joacă un rol extrem de important, în sens negativ, de a zadărnici apropierea și integrarea acestor tinere state independente în UE. În acest sens politica lui Putin folosește diferite instrumente, cum ar fi: războiul hibrid din Ucraina, coruperea clasei politice și războiul informațional propagandistic din RM, dependența de gazul rusesc și de piețele de desfacere, tradițional orientate spre Federația Rusă.

    Iată de ce Parteneriatul Estic trebuie regândit în contextul noii situații geopolitice din Europa. Principiul More for more, este un principiu mobilizator, în cazul unei clase politice conștiente, care pune în prim plan interesele cetățenilor și bunăstarea lor, pe care o poți oferi doar prin reforme consistente.”

     

     

     

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com