• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (VIDEO) Conducerea PL aduce dovezi care demonstrează principalele cauze ale formării Alianței PLDM, PDM și PCRM

    (VIDEO) Conducerea PL aduce dovezi care demonstrează principalele cauze ale formării Alianței PLDM, PDM și PCRM

    09.06.2015  

    Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinta PL, Corina Fusu și Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu au susținut astăzi o conferință de presă pe tema: „Adevărul spus de oficialii Uniunii  Eropene”.

    Subiectul conferinței la constituit adevărul despre discuțiile din luna ianuarie cu oficialii europeni la Aeroportul Internațional Chișinău, cu privire la crearea unei alianțe de guvernare dintre PL, PLDM și PD.

    În cadrul conferinței de presă, Președintele PL a precizat următoarele:

    După cinici luni de  de la întâlnirea, din 20 ianuarie 2015, cu reprezentanții Parlamentului European și foștii colegi de alianță (PLDM, PDM), cu privire la crearea unei coaliții de guvernare proeuropene, foștii colegi de alianță acuză Partidul Liberal de formarea unei alianțe cu comuniștii.

    Atunci s-a convenit formarea unei alianțe de guvernare în formula care a fost instituită după alegerile parlamentare din 2010, adică repartizarea puterii în stat  între PL, PLDM și PDM. Atunci toți au fost de acord, însă, după plecarea oaspeților, au făcut alianță cu comuniștii. Foștii colegi de alianță au zis că Partidul liberal este vinovat, deoarece nu au vrut să-și asume responsabilitatea pentru guvernare.

    Recent am găsit o conferință la Washington, printre invitați fiind și deputații din Parlamentul European Elmar Brok și Štefan Füle.

    Elmar Brok când  a fost întrebat de ce au fost stopate reformele de integrare europeană ale Republicii Moldova, el a declarat următoarele:

    Am fost principalul raportor al Parlamentului European cu privire la adunarea celor 12 țări. Deci, cunosc subiectul. Dar în ceea ce privește Moldova, eu am luat partea (am participat) săptămână trecută timp de 4 ore la negocierile de formare a coaliției în Moldova și cunosc câte ceva despre aceasta.

    Avem problemă că unora (…PLDM și PD) nu le place ideea unui Procuror General independent, pentru că el ar putea fi prea puternic în lupta cu corupția. Este cel mai mare obstacol din cauza căruia nu se poate ajunge la un numitor comun cu Partidul Liberal. Și ei devin nervoși (…PLDM și PD).

    Dar să fii gata să lupți cu corupția este o condiție. Este o condiție! (…de aderare la UE)

    Și aceasta este una dintre cauzele pentru care ei nu doresc admiterea Partidului Liberal la guvernare

    Eu aș putea continua și continua, aceste lucruri trebuie văzute și știute. ” 


    „Prima problemă și cea mai importantă este că foștii colegi de Alianță când au auzit de un Procuror General independent, au înțeles că vor trebui să răspundă cei care au furat miliardul. Dar un miliard nu se fură fără de cei care au fost la putere sau, nemijlocit, cu susținerea lor. Partidul Liberal oricum va rămâne pe poziții. Cum decurge acum de mai bine 6 luni ancheta în cazul miliardului furat demonstrează încă o dată că Republica Moldova are nevoie de un Procuror General străin, dacă vrem să combatem corupția la nivel înalt, mai ales printre cei care conduc republica”, a mai spus Mihai Ghimpu.

    Mesajul președintelui a fost susținut și de vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, care a declarat următoarele:

    „Acum devine mai mult decât evident că Partidul Liberal nu a fost acceptat  la guvernare din cauza  insistențelor noastre, coordonate cu oficialii europeni, ca în Republica Moldova să fie adus un Procuror General independent, european.”

    Prezentă la conferință, Prim-vicepreședintă PL, Corina Fusu, a ținut să accentueze că:

    „Felul în care s-a comportat guvernarea Republicii Moldova, faptul că Partidul Liberal intenționat a fost scos de la guvernare și de această dată, dă bătăi de cap Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, dar și occidentului în general”

    La rândul său, Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a punctat că problema nr. 1 în Republica Moldova este corupția, care ar fi putut fi combătută doar cu ajutorul PL și a unui procuror general independent.

    Problema numărul 1 în republica Moldova este corupția, care nu se soluționează și nimeni nici nu se dorește soluționare acesteia, mai ales dintre cei care se află la conducere. Aceasta o confirmă și un oficial de rang înalt, care a venit cu o ofertă de continuare a parteneriatului european, ofertă refuzată de către celelalte 2 partide democratice, pentru a continua lupta cu corupția. De aceea soluții la nivel local nu există, soluția există cu Partidul Liberal și Uniunea Europeană!”

     

    Vedeți mai jos conferința de presă

    Serviciul de presă al PL

     

    9 iunie 2915

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com