• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la asumarea răspunderii de către Guvern

    Deputații PL au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la asumarea răspunderii de către Guvern

    04.06.2015  

    Deputații fracțiunii Partidului Liberal - Mihai Ghimpu și Valeriu Munteanu, au depus o sesizare la Curtea Constituţională, privind interpretarea dispoziţiilor art. 1061 alin. (1)

    din Constituţia Republicii Moldova cu privire la angajamentul Guvernului.

    Ținând cont de toate procedurile legale, autorii sesizării solicită respectuos interpretarea art. 106 alin. (1) din Constituţie, cu elucidarea prin prisma normelor invocate în sesizare 

    Potrivit articolului 106 alin. (1), Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

    În acest sens, liberalii sunt cointeresați să afle dacă numărul de acte legislative pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea este limitat într-un cadru temporal scurt și care este procedura legală de urmat în cazul ne-promulgării de către Preşedintele Republicii Moldova a legilor pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. 

    În scopul evitării suprapunerii competenţelor legislative ale Guvernului şi Parlamentului, dar şi a eventualelor derapaje antidemocratice generate de absenţa dezbaterilor parlamentare legislative, considerăm că instituţia angajării răspunderii Guvernului urmează a fi utilizată în situaţii excepţionale, aşa cum reiese din voinţa legiuitorului constituant.

    Având în vedere frecvenţa recurgerii în ultimă perioadă la acest mecanism neobişnuit, precum şi numărul mare de acte legislative de importanţă majoră care eludează în acest fel dezbaterile parlamentare, suntem convinşi de necesitatea interpretării art. 1061 din Constituţie, pentru stabilirea limitelor cantitative ale legilor pentru care Guvernul îşi poate angaja răspunderea.” – se menționează în sesizare.

    De asemenea, Deputații PL consideră că reglementările actuale nu stabilesc un cadru normativ comprehensibil, care ar stabili dacă este necesară repetarea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului sau este suficient un nou vot în Parlament pentru a putea considera că Parlamentul şi-a reconfirmat voinţa anterioară şi, implicit, a obliga Preşedintele să promulge legea.

     

    Sesizarea depusă la CC

     

    Serviciul de presă al PL

     4 iunie 2014

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com